Twijfel over borstvoeding: moet je stoppen?

Onze kinderen kregen allemaal borstvoeding. De één (een stuk) langer dan de ander, allemaal met hun eigen uitdagingen. Dat maakte dat ik veel twijfelde over die borstvoeding. Of ik er überhaupt aan moest beginnen dit keer, of we moesten doorgaan, of ze genoeg binnenkregen en wanneer je het aan jezelf en je kind kan verkopen dat je ermee stopt – ondanks dat ze misschien nog wel even zou willen doorgaan. Daarom besloot ik erover te schrijven. Twijfelen over borstvoeding is nog steeds minder besproken dan het eigenlijk zou moeten naar mijn mening. Zonde, want juist van elkaar kunnen we zoveel leren.

Twijfelen over borstvoeding: dat is niet altijd makkelijk

Voor sommigen staat het als een paal boven water: borstvoeding is natuurlijk en de enige manier waarop je je kind zou moeten voeden. Flesvoeding is vergif, slecht voor de ontwikkeling van je kind en het leidt op latere leeftijd tot obesitas. Bovendien, wie ben jij om je kind die ‘perfect op maat gemaakte cocktail’ te weigeren? Als je dat al niet over hebt voor dat compleet afhankelijke wezentje…

Hier tegenover staan moeders die schamperen dat hun kind prima groot wordt met de fles. Dat ze het goor vinden dat vrouwen hun borst in het openbaar naar buiten hangen. En dat ze het onmenselijk en belachelijk vinden dat we anno nu nog steeds het ongemak zouden moeten ervaren voor iets dat zó simpel met een flesje melk op te lossen is.

Durf in die wereld maar eens hardop te zeggen dat je wel borstvoeding wil geven, maar het misschien helemaal niet altijd zo leuk vindt. Dat je weleens twijfelt. En dat je best tips zou willen krijgen, maar dan niet in zo’n felle, ongenuanceerde vorm als hierboven. Gelukkig ben je hier. Ik maakte het mee, mijn doel is jou te helpen en niet om mijn mening op te dringen. En ik hoop daarom dat jij na het lezen van onderstaande voelt wat je wil.

Redenen om te twijfelen aan de borstvoeding?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen twijfelen aan het geven van borstvoeding. Zoals de volgende:

  • Je hebt een hele nare ervaring gehad met het geven borstvoeding, omdat het ongelooflijk veel pijn deed. En nee, daar hoef je jezelf niet doorheen te bijten. Jij mag je eigen grenzen aangeven. Moet je er nu dan überhaupt weer aan beginnen?
  • Hoewel je al een tijdje met plezier voedt, vind je het een beetje gênant nu je kind ouder wordt. Mensen maken soms vervelende opmerkingen over het feit dat je nog steeds borstvoeding geeft en dat maakt je weleens aan het twijfelen.
  • Je voelt je ongemakkelijk, niet als jezelf. En je hebt het idee dat het komt door je hormoonhuishouding tijdens de borstvoedingsperiode.
  • Omdat je tijdens het kolven een magere opbrengst hebt, twijfel je of je wel genoeg borstvoeding aanmaakt.

Twijfel over borstvoeding tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap krijg je ergens de vraag of je al weet wat je wil gaan doen: borstvoeding geven of flesvoeding. Dat kan best lastig zijn, zeker als je hier nog nooit bij stil hebt gestaan. Je kunt dan meerdere dingen doen om tot een keus te komen die bij jou/jullie past.

  • Ga naar een voorlichtingsavond van een lactatiekundige (eventueel bij jouw verloskundigenpraktijk)
  • Zoek informatie over de voor- en nadelen van borstvoeding tegenover flesvoeding
  • Informeer in je omgeving bij andere moeders, vraag eens wat hun keus en ervaring is
  • Heb je al een eerdere ervaring? En denk je dat de kans groot is dat het opnieuw zo loopt?

Twijfel over borstvoeding kort na de bevalling

De eerste keer dat je je kindje aanlegt, kan best gek aanvoelen. Borstvoeding geven kan namelijk best een beetje pijnlijk zijn, bovendien krijg je te maken met stuwing en voor je het weet twijfel je enorm of je nog wel wil doorgaan met borstvoeding. Zo romantisch als de plaatjes ogen, voelt het helemaal niet – als je eerlijk bent. Sta dan stil bij de volgende zaken:

  • Waarom wilde je in eerste instantie beginnen met borstvoeding? Soms is het terughalen van die motivatie voldoende om te weten wat je wil.
  • Twijfel je of je genoeg voeding geeft? De kraamzorg of een medewerker van het consultatiebureau kan je kleintje wegen voor en na een voeding. Dat geeft iets meer inzicht. Ook kan je advies vragen aan de lactatiekundige, zij kan je waar nodig hopelijk geruststellen.
  • Hoe zou je het jezelf makkelijker kunnen maken? Misschien iets minder kraamvisite waardoor je de rust voelt om te voeden, supplementen ter ondersteuning van je lijf, een goed gesprek met een deskundige of een vriendin.

Verder is het goed om te onthouden dat de opstartperiode van borstvoeding best even tijd kost. Je moet echt je ritme vinden (en dat wisselt met een pasgeboren regelmatig, ook door de regeldagen), slaapt vaak bijzonder slecht en je borsten moeten wennen aan het gevoel. Wanneer je toch graag borstvoeding wil blijven geven, schrijf dan in een dagboekje op hoe je je nu voelt. Kijk over een paar weken nog eens terug: je zal merken dat het helpt bij je twijfel.

Wat moet je doen als je twijfelt over het blijven geven van borstvoeding?

Iedere vrouw heeft zo haar eigen redenen om te twijfelen over het geven van borstvoeding. De voors en tegens ‘vechten’ in je gedachten om gehoord te worden. Want het is een op maat gemaakte cocktail, borstvoeding kan sommige vormen van borstkanker op latere leeftijd voorkomen en het is nu eenmaal de natuur. Daar staan soms echter legitieme redenen tegenover om toch misschien te stoppen. Vind jij het ook lastig en twijfel je enorm of je nog wil doorgaan met het geven van borstvoeding? Houd dan de volgende zaken in je achterhoofd.

  1. Laat niemand anders voor je beslissen wat jij moet doen. Het is jouw lijf, jullie kind en jullie (jouw) keuze. Natuurlijk zijn de lactatiekundige en wellicht ook de kraamverzorgster van mening dat je borstvoeding op zijn minst moet proberen. Maar als jij je daar niet prettig bij voelt, hoef je dat omwille van hen niet te forceren. Datzelfde geldt voor voeden op de lange termijn. Ja, de buitenwereld heeft daar een mening over, maar deze periode komt nooit meer terug. Ben jij nog niet klaar? Laat ze dan lekker. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuurlijke speenleeftijd tussen de 2,5-7 jaar oud ligt. Als jij je daar goed bij voelt, kan je dus ook je kind de ruimte geven om er zelf mee te stoppen.
  2. Heb je de energie om te voeden? Zeker als je kindje ’s nachts regelmatig wakker wordt en je andere kinderen ook nog aandacht nodig hebben. Soms kost het je lijf meer dan dat het de situatie oplevert. Het is belangrijk hier goed over na te denken. Het kan op te lossen zijn met een vitaminesupplement voor tijdens de borstvoeding of door te slapen wanneer de baby slaapt, maar niet altijd. Alleen jij kan die balans opmaken.
  3. Doet het te veel pijn? Soms doet borstvoeding te veel pijn. Wellicht door een aandoening, anders doordat je niet goed kunt genezen. Weet dat stoppen ook een optie is. Het is geen vorm van falen als je geen borstvoeding meer kunt geven, al had je het misschien heel graag gewild. Uiteindelijk kan niemand het van je overnemen en je baby heeft er ook niets aan als jij straks onderuit gaat omdat je je eigen grenzen niet durfde te erkennen.

De belangrijkste boodschap is in eerste instantie naar jouw lijf, jouw grenzen en wensen te luisteren. Je bent niemand verplicht om borstvoeding te geven wanneer het je te veel pijn of energie kost. Maar liggen je twijfels om te stoppen met borstvoeding meer in de reacties vanuit de buitenwereld, kijk dan of je toch in staat bent je schouders hierover op te halen. Zolang jullie hier nog steeds een fijn moment van maken, blijft dat toch het belangrijkst?

Wat je in elk geval nooit moet doen als e twijfelt?

Te veel naar anderen luisteren

De reden dat ik dit benadruk, is waarschijnlijk omdat ik dit advies zelf graag had gehad. Je moedergevoel is zo ontzettend sterk en door daarnaar te luisteren kom je heel ver.

Deskundigen, de buitenwereld met zijn grote mond, goed bedoeld advies van anderen, draaiende ogen en vertrokken mondhoeken als je langer dan een jaar borstvoeding geeft… Dit alles kan je een naar gevoel geven over de keuzes die je met je hart zou willen maken. En dat is zo ontzettend zonde!

Het ouderschap is een bijzondere reis die je aangaat vanaf het moment dat je zwanger raakt. Je zal de verkeerde beslissingen nemen en lang niet alles volgens het boekje doen, maar hopelijk wel met de beste intentie. Laat je nooit dwingen om borstvoeding te geven omdat anderen dat zo’n fantastisch idee vinden, terwijl jouw hele lijf eigenlijk zou willen schreeuwen dat je daar absoluut geen zin in hebt. En andersom mogen mensen draaien met hun ogen wat ze willen, als jullie nog een heel bijzonder momentje hebben samen na dat eerste jaar, koester dat vooral.

Mijn persoonlijke ervaring

Zelfs na meerdere kinderen liet ik me op een bepaald moment overhalen om toch door te gaan met borstvoeding. Zodanig dat ik me een intens slechte moeder voelde, omdat ik liever wilde stoppen, maar mijn kind niks tekort wilde doen. Dat, terwijl mijn lijf op was: oververmoeid, een vitaminen- en mineralentekort, herstellend van twee zwangerschappen in korte tijd en met fikse bekkenklachten…

Toch hield ik vol. Op basis van doorzettingsvermogen en schuldgevoel. Hoewel het uiteindelijk heel fijn werd en écht ons momentje, zou ik het mezelf nooit meer aandoen. En eerlijk gezegd hoop ik uit de grond van mijn hart dat geen enkele vrouw ooit door zo’n periode heen zou moeten gaan. Je doet je best, welke keus je ook maakt en hoe vaak je ook twijfelt over borstvoeding, maakt helemaal niets uit. Je best is goed genoeg.

Twijfel je over borstvoeding? Laat je dan goed voorlichten, maar blijf ook trouw aan je eigen gevoel en wensen. Past het niet bij je? Dan is dat geen schande. Zijn er kleine oplossingen voor handen om het voeden weer leuk(er) te maken? Geef het een kans. Zo zorg je in elk geval voor een keus die bij je past – borstvoeding of niet.

Heb jij je kindje borstvoeding gegeven? En wat waren momenten waarop jij twijfelde? Of wist je vanaf het begin dat je liever voor de fles ging?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Tomsickova Tatyana – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven