thuis bevallen

Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

Wat gaf de doorslag om zelf te kiezen voor een thuisbevalling?

Mijn eerste twee zwangerschappen eindigden in het ziekenhuis. De derde keer wilden we lange tijd ook die kant op, tot de avond voor de bevalling. Onze verloskundige gaf ons genoeg vertrouwen in mijn lichaam, haarzelf en de hele situatie, waardoor we toch besloten te kiezen voor thuis bevallen. Gelukkig, zo weet ik inmiddels. Het was een ontzettend mooie ervaring, relaxed (althans, voor zover dat opgaat als je een kind uit je lichaam perst) en bovendien in onze eigen omgeving. Ben ik nu pleitbezorger voor de thuisbevalling? Nee. Maar ik wil je vandaag wel vertellen wat je allemaal moet weten voor je aan dit avontuur begint. Lees je mee?

Zorg ervoor dat je alles hebt klaarstaan

Misschien logisch, maar echt belangrijk om goed bij stil te staan. Wil je in bad bevallen? Op bed of baarkruk? Staand of juist liggend? Overdenk alle opties en zoek uit wat bij jullie past. Een bad kan moeilijk last minute worden aangerukt. Bovendien heb je bepaalde zaken nodig: zoals hydrofiel luiers, vuilniszak en emmers. Je placenta kan je natuurlijk niet echt ‘effe’ op je nachtkastje gooien na de bevalling.

Vraag je verloskundige om een lijstje als ze deze zelf niet geeft of zoek op internet. En vergeet niet: vanaf 37 weken ben je verplicht te slapen op klossen of een bed op minimaal 80 cm. werkhoogte. Echt, zeker bij een thuisbevalling geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Hou rekening met een ander scenario dan gepland

Misschien heb je het hoofdstuk ‘bevalling’ in een ver hoekje van je hoofd gestopt om maar niet over te hoeven nadenken. Of juist uitgedacht van A tot Z? Onthoud in elk geval dat veel bevallingen anders lopen dan verwacht. Het zou dus zomaar kunnen dat je uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis moet, ze beslissen je te gaan inleiden of je om een andere reden tot medisch bestempelen. Wees hiervan bewust, dat voorkomt hopelijk een te grote teleurstelling. Op zo’n moment wil je geen stress over de inhoud van je vluchtkoffer, dus zorg dat deze al klaar staat. En nog een laatste handige tip: schrijf een bevallingsplan!

Vertrouw op je eigen lichaam en de verloskundige

Hoewel ik normaal helemaal vrij pragmatisch ben, vertrouw ik sterk op de zelfredzaamheid van het menselijk lichaam. Tijdens een bevalling (die min of meer volgens het boekje verloopt) keer je steeds meer in jezelf en komt een bepaalde oerkracht vrij die de bevalling bijna als vanzelf leidt. Dat klinkt misschien zweverig, maar anders kan ik het niet omschrijven. Door op je lichaam te vertrouwen én goed te luisteren naar je verloskundige, verklein je de risico’s op complicaties.

Je bent thuis misschien sneller geneigd weer van alles te gaan doen

Ik had geen hechtingen, dus wilde eigenlijk na de bevalling wel meteen even lekker opstaan en gaan douchen. Dat kwam me op een preek van kraamverzorgster én verloskundige te staan. Dat je in je eigen huis bent, omringd door eigen spullen, maakt het toch aantrekkelijker om snel weer je leven op te pakken. Dat ervoer ik in het kraamhotel bijvoorbeeld helemaal niet. Maar goed, dit punt is mogelijk persoonsgebonden. Sommige vrouwen ervaren die druk (gelukkig) totaal niet om van alles te gaan doen.

Als alles goed gaat is thuis bevallen zo bijzonder!

Meerdere vrouwen die ik sprak over dit onderwerp beamen het: thuis bevallen is prettig. Je eigen omgeving, vrijheid, omgeven door mensen die je na staan en je verloskundige. Niet met ontsluitingsweeën de auto in (mijn nachtmerrie was altijd dat je dan in de file eindigt), geen wisseling van de wacht wanneer je er bijna bent, niet die steriele lucht of medische ingrepen (inleiden is bijvoorbeeld geen pretje en dat is volgens mij nog het minst erge)…

Ik gun echt elke vrouw zo’n fijne ervaring, waar hij dan ook plaatsvindt! 

Heb je aanvullingen? Of lijkt thuis bevallen jou echt verschrikkelijk?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

14 Replies to “Thuis bevallen: wat je écht moet weten!

 1. Mijn jongste dochter is thuis geboren en ik heb dat als prettiger ervaren dan toen ik van mijn oudste in het ziekenhuis beviel. Vond het heel fijn om de kraamverzorgster erbij te hebben. In het ziekenhuis was het zo druk dat er amper naar je omgekeken werd.
  Alleen had ik wat moeite met het verlaten van de badkamer toen mijn vliezen gebroken waren: ik wilde niet dat die zooi op mijn mooie vloerbedekking kwam, haha!
  Nog wel iets om rekening mee te houden: vanaf 100 kg willen ze liever niet dat je thuis bevalt, voor het geval er iets gebeurt waarbij ze jou moeten versjouwen. En goed licht is ook handig. Zeker als je een ouwe mopperkont als verloskundige hebt die anders alleen maar aan het klagen is dat ze niks kan zien.
  Jacqueline onlangs geplaatst…21e eeuwse vaardigheden voor chronisch zieken deel 1My Profile

  1. Ja die drukte herken ik ook wel. En het idee dat je net gehecht bent aan mensen, waarna ze weer plaatsmaken voor de volgende shift vond ik ook lastig.

   Haha ja snap ik wel! O dat zijn goede punten ter aanvulling, dat wist ik eigenlijk niet van die 100 kg. Logisch wel eigenlijk. Haha had ze een bouwlamp gewild? 😉 Nee hoor ik snap wel dat goed licht handig is, in elk geval als het hoofdje staat.

 2. Ik ben thuis bevallen van onze dochter, heerlijk! Zo was het gepland en zo ging het ook. Uiteindelijk stond er wel een ambulance voor de deur. Gelukkig was die niet nodig, maar het hele dorp wist wel dat er een kindje geboren was😂 Ik heb absoluut geen spijt van mijn thuis bevalling en zou het een eventueel volgende keer weer thuis willen.

  1. Haha hoefden ze in elk geval niet te speculeren 😉
   Prettig idee dat hij standby stond. Ik zou het een volgende keer ook thuis doen als het kan inderdaad, zo fijn!

  1. Mooi dat je die keus hebt gemaakt. Denk zelf toch altijd dat je dichtbij je gevoel moet blijven, ziekenhuis kan ook een heel fijne ervaring zijn. Bovendien ben je daar ook in goede handen.

  1. Jammer dat het zo is gelopen, wel fijn dat je dat gevoel in elk geval zo hebt kunnen ervaren. En zou mooi zijn als het dan wel doorzet in elk geval.

 3. Ik heb er voor gekozen om in t ziekenhuis te bevallen
  Waarom ?
  Eigenlijk heb ik daar geen echte reden voor
  Ik denk een veilig idee

  Vertrouwen hebben in je verloskundige lijkt mij inderdaad het aller belangrijkste en in jezelf natuurlijk 🙂
  MamaIssues onlangs geplaatst…Mommy Monday hoe verzorg ik mijn haarMy Profile

  1. Ja vond het ook bij de eerste en tweede heel fijn (als ik niet in beide gevallen medisch zou zijn geworden, had ik het ook zo gedaan). Je weet in elk geval zeker dat alle medische hulp bij de hand is, mocht het nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge