Telefoonangst? Hierdoor vind je bellen niet eng meer

Sinds onze mobiele telefoon een multifunctionele computer werd, bellen we bijna niet meer. De noodzaak ontbreekt: veel bedrijven hebben een chatbot, telefoneren kost vaak extra geld en mailen lijkt nu eenmaal makkelijker. Telefoonangst is daarom een fenomeen dat de laatste jaren toeneemt. We hoeven bijna niet meer te bellen en zien er daardoor tegenop. Toch is het goed jezelf uit te dagen en tóch dat telefoontje te plegen: telefoneren is namelijk helemaal niet eng. In dit artikel vind je meerdere tips om makkelijker te leren praten.

Telefoonangst

Jongere generaties bellen niet makkelijk

De huistelefoon zal over een aantal jaar misschien net zo’n herinnering worden als de cassettespeler: je moet erbij zijn geweest om te weten hoe het was. We gebruiken tegenwoordig vooral ons mobieltje. Althans, om te appen en sms’en: bellen doen we niet zo snel meer binnen bepaalde generaties, zo blijkt uit onderzoek.

Waardoor ontstaat telefoonangst?

Belangst (of telefoonangst) komt vooral voor onder jongeren tot en met 30 jaar. Naarmate mensen ouder worden neemt die angst af. Zoals in het genoemde artikel te lezen valt, hangt dit samen met onzekerheid en een gebrek aan oefening. Zeker omdat we tegenwoordig nauwelijks nog hoeven bellen. Een mailtje of chatten met de chatbot lijkt vaak makkelijker. Toch heeft het zo zijn voordelen om iets te doen aan je telefoonangst.

Voordelen van bellen

Waar een chatbot je niet altijd begrijpt en mailen soms ook een boel gesteggel over en weer oplevert, is een telefoontje vaak sneller. Je kan je probleem direct kortsluiten en samen zoeken naar een oplossing. Verder hoor je iemands intonatie, waar geschreven tekst voor eigen interpretatie vatbaar is. Niet altijd handig. En wil je bepaalde afspraken zwart op wit hebben? Dan kan je altijd nog afspreken om deze even op de mail te zetten. Dus ook om die reden hoef je het bellen ook niet te laten.

Oplossingen tegen telefoonangst: zo is bellen niet eng meer

Met onderstaande tips kun je je telefoonangst tegengaan. Ze helpen je meer zelfvertrouwen te krijgen in het bellen en zorgen ervoor dat je een rustiger gevoel hebt wanneer je de telefoon gebruikt. Oefening baart bovendien kunst. Geef het niet op als het eens misgaat.

Bereid je goed voor op je telefoontje

Telefoonangst komt vaak voor vanuit onzekerheid. Daarom is het goed om jezelf voor te bereiden op het gesprek. Weet waarover je gaat praten, schrijf alle vragen op die je maar kunt bedenken. Als je belt voor een sollicitatiegesprek, weet dan welke persoon je daarvoor moet spreken en om welke functie het gaat. Wanneer het gaat over je polis, zorg dan dat je alle informatie voor je hebt liggen (of op je laptop hebt openstaan).

Zeker in de gevallen waarbij telefoonangst voortkomt uit verlegenheid of onzekerheid, helpt het als de juiste voorbereidingen treft. Je staat dan zekerder in je schoenen, staat minder snel voor het blok en weet waarover je praat. De kans op een succeservaring is bovendien groter en dat maakt dat je een volgende keer weer minder zenuwachtig bent. Een positieve spiraal dus.

Bedenk hoe het gesprek ongeveer gaat lopen

Waar zou de ander vragen over kunnen stellen? Zijn er zaken die hij of zij eventueel zal gaan benoemen, waar jij je antwoord op paraat moet hebben? Lees jezelf niet alleen in, maar bekijk het ook vanuit de andere partij. En ik weet best: in de praktijk gaan gesprekken soms alsnog helemaal anders, maar als je zelfverzekerd de telefoon pakt en het idee hebt dat je voorbereid bent op alles, verloopt het vaak een stuk soepeler.

Schrijf een inleiding voor jezelf

Het is niet de bedoeling dat je je eigen woorden voorleest aan de telefoon, maar schrijf letterlijk op wat je gaat zeggen: ‘Goedemiddag, u spreekt met Merel van Lotus Writings. Ik las op uw website dat…/Naar aanleiding van de vacature had ik toch nog enkele vragen…’ Oefen die woorden een aantal keer hardop voor, zodat je in elk geval een spontane binnenkomer lijkt te hebben én geen essentiële informatie vergeet in de zenuwen. Een goed begin is immers het halve werk.

Neem het telefoongesprek op

Als freelancer moest ik op een gegeven moment telefonische interviews afnemen. Door hier een opname van te maken (uiteraard met toestemming), kon ik de informatie verwerken in mijn nieuwsartikelen. Al snel ontdekte ik dat het opnemen van de gesprekken een gunstig effect had op mijn telefoonangst.

Zoals de meeste mensen moest ik enorm wennen aan mijn eigen stemgeluid. Bovendien vond ik het confronterend om te horen waar het misging. Soms praatte ik alsof ik met mijn neus in een berg speed had gehangen (op driedubbel tempo) – zeker als ik zenuwachtig was. Daarnaast zei ik regelmatig ‘ja’ om mijn gesprekspartner te laten weten dat ik hem had gehoord. Tijdens het terugluisteren klonk het echter behoorlijk agressief.

Toen ik eenmaal door mijn schaamte heen was, besloot ik iets met die kennis te doen. Leuk is anders, maar ik leerde wel op een soepelere manier bellen. De gesprekken veranderden gaandeweg van ratelen op topsnelheid naar rustiger, vriendelijker en duidelijker. Dat voordeel kan jij ook uit die opnames halen. En wanneer je merkt dat je beter wordt in bellen, verdwijnt je belangst vanzelf steeds meer.

Oefen zo vaak als je kan met bellen

Oefening baart kunst, dus pak je telefoon wat vaker om beter te worden. Samson en Gert zongen het immers al:

Vergeet je telefoonangst niet te relativeren

De praktische tips hierboven helpen je om steeds soepeler gesprekken te kunnen voeren aan de telefoon. Toch blijft de belangrijkste tip tegen belangst om te relativeren. Jij bent namelijk niet de enige die het eng vindt. Misschien heeft je gesprekspartner ook moeite met bellen. Baalt hij dat je niet gewoon een mailtje hebt gestuurd, omdat hij bang is niet uit zijn woorden te komen.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je jezelf niet moet vergelijken met iemand die van nature heel spontaan is. Jij bent anders en dat is prima. Misschien ben jij een woordtovenaar op het (virtuele) papier. Of maak je de prachtigste creaties met je handen. Je bent iets minder goed in bellen. Nou en. Als je boodschap aan het eind van de rit is overgekomen, heb je het goed gedaan.

Verlegen mensen hebben helaas vaak de neiging heel streng voor zichzelf te zijn en uit onzekerheid zoveel mogelijk de confrontatie met die ‘zwakkere kant’ uit de weg te gaan. Dat is echt niet nodig. Soms moet je gewoon springen en ja, dan val je ook weleens. Maar jezelf bezeren is volgens mij altijd nog beter dan toeschouwer zijn van je eigen leven. Dus dat nog even als laatste tip van iemand die er zelf dertig jaar over deed om die les te ontdekken. En ja, ik vind dat achteraf echt zonde van mijn tijd.

Mijn ervaring: zo loste ik mijn telefoonangst op

Als tiener voelde ik me regelmatig onzeker, verlegen en moeilijke gesprekken of confrontaties ging ik liever uit de weg. Gaandeweg verdween die verlegenheid wel en leerde ik die kant te omarmen. Soms ben ik socially awkward, maar daar haal ik nu mijn schouders over op. Een andere keer voer ik wel een fantastisch gesprek. Het is wie ik ben en hoe minder ik me er druk om maak, hoe soepeler in het algemeen gaat.

Toch bleef bellen lange tijd iets dat ik liever vermeed. Ja, met vriendinnen zat ik soms uren aan de telefoon, tot ergernis van mijn ouders – omdat ik de lijn bezet hield. Maar zakelijk? Ik stuurde liever een mailtje. Tot ik bijna dertig werd en besloot dat het tijd werd volwassen te worden. Ik ging freelancen schrijven voor een bouwtijdschrift, over onderwerpen waar ik werkelijk geen kaas van had gegeten. Dubbel eng dus, maar het bleek één grote leerschool.

Door me goed voor te bereiden en op te nemen, leerde ik ontzettend veel. Inmiddels pak ik de telefoon als dat nodig is. Ik bedenk hoogstens wat ik wil weten, maar meer dan dat hoeft niet meer. Het gesprek vloeit vaak vanzelf wel. Een verademing! Omdat ik iedereen dit gevoel gun, besloot ik het met jou te delen. In de hoop dat je dankzij de tips wél die telefoon durft te gaan pakken.

In 2018 werkte ik mee aan een artikel van Editie NL over dit onderwerp. Zo zie je maar dat je zelfs met telefoonangst uiteindelijk voor de camera kunt eindigen! En dat vond ik misschien nog wel enger dan het bellen.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Vind jij telefoneren eng of pak je zonder probleem de telefoon op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Jacob Lund – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven