stiekem snoepen

Stiekem snoepen om toch het goede voorbeeld te zijn (bekentenis 2)

Jammer dat stiekem snoepen geen expertise is die je op je LinkedIn profiel kan benoemen. Ik ben er namelijk heel goed in. De kinderen mogen niet weten dat ik eigenlijk een hekel heb aan groenten zonder saus en het liefst zou leven op chips en koekjes. Daarom beken ik het aan jullie: ik snoep stiekem om toch het goede voorbeeld te kunnen zijn.

Ik haat groenten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb een probleem. Ik hou namelijk niet van gezond eten en ben dus niet heel anders dan een uit de kluiten gewassen kleuter. In restaurants vis ik het tomaatje uit de salade, waarna ik hem op zij schuif. Gegrilde groenten schuif ik als het even kan stiekem op andermans bord, zodat het niet opvalt dat ik ze zelf niet eet. Wanneer ze echter een vette hap uitdelen of een taartbuffet hebben, sta ik het liefst vooraan. Verstop de groenten in een pastasaus en ik ben een gelukkig mens. Maar genietend een wortelballetje naar binnen werken? Nee, ik geloof niet dat we die dag ooit nog gaan meemaken.

Lees ook: Bekentenis 1: ik ben een hypocriete opruimer

Zoeter dan zoet en vetter dan vet

Ik ga zelfs nog verder. Voor mij bevat een ultieme chocoladetaart namelijk geen verantwoorde walnoten of extra pure chocolade, maar het liefst stukjes romige melkchocola, mousse en daaroverheen cacaoglazuur. Of wat te denken van een soes met wolkige slagroom en een laagje poedersuiker om het af te maken? Softijs op een hete zomerdag, vette oliebollen met oud en nieuw of tosti’s met extra kaas… Ik ben heus geen moeilijke eter, zolang je er maar genoeg suiker in verwerkt. Of vet dus.

De oplossing? Stiekem snoepen!

Tja, als ik me liet gaan, zouden onze kinderen obesitas hebben voor hun twaalfde. Ik ben eigenlijk het schoolvoorbeeld van onvolwassenheid, wat dit betreft. Mijn oplossing is het grotendeels voor ze te verbergen. Ik kan de kinderen immers moeilijk wijsmaken dat drie boterhammen Nutella per week voldoende is, als ik op hormonale dagen stiekem zelf weleens een theelepel in de pot steek om te snoepen. Of dat je ook een lekkere rijstwafel of stuk fruit kunt eten, als ik ’s avonds de voorkeur aan chocoladekoekjes geeft. Dat rijmt niet! En dus zien zij de moeder die nauwelijks snoept, een balans probeert te houden in het broodbeleg (eerst hartig, dan zoet – mits je nog trek hebt) en die geen toetjes hoeft.

Het gaat alleen weleens mis…

Laatst werd ik onverwachts betrapt door June. En dat was behoorlijk gênant kan ik je vertellen! We liepen onderweg van de supermarkt naar huis en ze huppelde vrolijk naast me. ‘Mag ik zo een kit-kat?’ vroeg ze me. Koortsachtig zocht ik een verklaring voor de lege zak thuis. Stiekem snoepen was op dat moment erg leuk, ze smaakten heerlijk. Maar nu had ik geen goede verklaring. Uiteindelijk besloot ik bij gebrek aan excuus maar zachtjes op te biechten hoe het zat. Helaas voor mij schreeuwde ze daarop vol ongeloof: ‘HEB JE ALLE KIT-KATS IN JE EENTJE OP?!’ Verderop zag ik een wandelaar grinnikend in zijn jas duiken, terwijl ik met blozende wangen probeerde haar ongeloof te sussen en zo snel mogelijk het gezin richting huis te dirigeren.

Gênant dus, maar ergens snap ik het ook niet

Hoe komt het dat al die fitmoms stralend lachend in de camera kijken met hun boekweitpannenkoek? En #genieten plaatsen onder afbeeldingen van stronken broccoli als tussendoortje. Zouden zij niet proeven wat ik proef? Bestaan er mensen die een handje geschaafde amandelen oprecht heerlijker vinden dan een malse brownie? Of die quinoa prefereren, omdat ze écht misselijk worden van een goede pasta bolognese? Ik sta open voor andere meningen, dus mocht je inderdaad zelf de voorkeur geven aan gezond omdat je het lekkerder vind, laat het me alsjeblieft weten.

Het zal vast iets met discipline te maken hebben

Niet bepaald my middle name. Als je weet dat iets goed is voor je lichaam, zal je er ongetwijfeld mettertijd echt van leren genieten. En dan voelt het vast beter dan die roze koek of zak paprikachips. Vermoedelijk ligt daar het grootste verschil. Ik moet helaas eerlijk toegeven dat het mij daar, dankzij die stomme hormonen, dus weer even aan ontbreekt (anders had ik ook niet stiekem zo’n hele zak minireepjes zitten snaaien natuurlijk). Ik weet het best. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart de rol koekjes maar weer teruggelegd. Niet alleen zodat June dan ook nog iets heeft, wanneer ze trek krijgt, maar ook omdat elke reis begint met een eerste stap. (Of met een heleboel eerste stappen, zoals diëten bij mij meestal gaat…) Smaakte broccoli maar naar chocola!

Help me out! Vind jij groenten oprecht lekkerder dan snacks? En als jij wel de discipline hebt: hoe zette je die knop om? (Mocht je geen discipline hebben en ook weleens stiekem snoepen, net als ik, dan wens ik je sterkte 😉 Als je je verhaal kwijt wil, graag; gedeelde smart is halve smart!)

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

19 Replies to “Stiekem snoepen om toch het goede voorbeeld te zijn (bekentenis 2)

 1. Ik herken het, toevallig houd ik het deze week al vrij lang vol om niet te snoepen (niet dat deze week al lang op gang is) ik neem ook meer fruit mee en normaal koop ik tussendoor allerlei snoep en chocolade, maar dat doe ik nu ook niet!

 2. Oh, wat val ik hier toch buiten de boot. Ik ben helemaal niet gek op zoet, met uitzondering van ijs 🙂 Ja, je kan me een taart voorschotelen en een kom salade en ik kies met alle liefde voor het laatste 🙂

 3. nee hoor, ben ook meer van het zoet dan hartig 🙂 Zojuist nog de brownie van mijn dochter weggesnoept. Zij is die toch al weer vergeten (hoop ik)

 4. Haha, zonder een schuldgevoel he :P. De gedachte aan frites heeft er dus even serieus voor gezorgd dat we vandaag heerlijk frites zijn gaan halen.
  Van de week maar weer extra hard sporten om die extra calorieën eraf te knallen hahaha

 5. Een “gezonde” salade op z’n tijd kan ik ook echt van genieten, maar dan niet zonder vulling, zoals tomaat of feta of pijnboompitten en een goede dressing.
  Maar niets zo lekker als wat “ongezonds”; frites of pizza smaakt altijd prima haha. Soms heb ik zo’n moment van zoetigheid, maar met iets hartigs kun je mij blijer maken. En nu straks maar uitleggen aan J dat hij gezond en gevarieerd moet eten…

  1. Haha kreeg gelijk trek.. Maar inderdaad, dat maakt het lastig. Gelukkig liggen ze nu nog vroeg op bed, dan kan je in de avond af en toe nog eens wat snoepen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge