sociale dreumes

Dreumesperikelen | 7 momenten waarop ik extra geniet van Rose’ geklets

Eindelijk kletst ze erop los

Ik vind de babytijd heerlijk, maar na een tijdje keek ik toch ook uit naar het moment dat Rose ging praten. Heerlijk: lekker samen filosoferen over waarom bloemetjes groeien, grapjes maken of kletsen met elkaar. Zo’n sociale dreumes (of peuter) die onderweg een lach op het gezicht van voorbijgangers tovert… Dat is voor mij toch wel één van de leukste fases in de kindertijd, geloof ik. Nu ze steeds meer woorden onder de knie krijgt, geniet ik enorm. Zo’n sociale dreumes is namelijk vaak ook gewoon ontzettend grappig.

7x waarom ik zo vrolijk word van die sociale dreumes

 1. Ze begroet de hele wereld als long lost friend 

  Laatst liepen we de deur uit, toen ze onze overbuurvrouw in het vizier kreeg. ‘Halloooo!’ riep ze uit met onverholen enthousiasme, alsof ze elkaar jaren niet gezien hadden. ‘Lieve hond,’ complimenteerde ze de viervoeter die ernaast liep, voor ze met stralende lach in de auto stapte. Haar dag was in elk geval weer gemaakt!

 2. Verrassend genoeg corrigeert ze tegenwoordig haar zusje

  Meestal betreft het hier zelfs gedrag dat ze zelf ook vertoont. Kruipt onze kleinste de tafel op, dan hoor ik ineens naast me een stemmetje dat roept: ‘Nee dat mag niet!’ En laatst had de jongste mijn papieren te pakken gekregen: ‘Nee, dat is van mama. Hier, ga maar spelen.’ Ze pakte het blaadje af en duwde haar kleine zusje resoluut een bal in handen. Ik kon alleen verbluft toekijken (en opgelucht; kennelijk weet ze toch hoe het allemaal hoort)

 3. We hebben meer contact met anderen dan ooit 

  Laatst stond ik voor de allesbepalende keus die dag: bananen of gele kiwi’s. Die werd ruw onderbroken toen ze haar favoriete supermarktmedewerkster ontdekte. ‘Mama, ikke goeiemorgen zeggen! Ja, ga maar!’

 4. Ze raakt beledigd als blijkt dat eenden niet terugpraten 

  In het kader van de vrolijke begroeting, roept ze ook gedag naar elke willekeurig passerende eend. Helaas zeggen die niets terug, waarop ze steeds harder schreeuwt. Wel ideaal als je belaagd wordt door ‘enge eenden’. Die wandelen automatisch de andere kant op als zij hun aandacht wil trekken.

 5. Gevoel voor humor ontwikkelt zich synchroon met haar woordenschat

  Ze maakt geregeld grapjes, maar ze vindt zichzelf pas echt hilarisch als ze ondeugend doet. Bijvoorbeeld wanneer ze haar broodkorsten op de grond gooit. ‘Kijk mama/papa, datte grappig!’ En wanneer we bloedserieus reageren dat zoiets helemaal niet leuk is, volgt een korte instructie. Na zo’n meesterlijke mop volgt vaak: ‘Je moet lachen!’ Heeft ze wel gelijk in, maar laten we mooi niet merken! (Ook hilarisch: tijdje terug maakte Ro een grapje en toen keek zij op haar beurt met stalen gezicht naar hem, waarna ze mij aankeek en zei: ‘Gekke papa!’ om vervolgens te grinniken om zichzelf.)

 6. Met een grote zus pik je weleens woorden op, die niet helemaal bij je leeftijd passen 

  In Albert Heijn zagen we een bal. ‘Kijk mama, vet cool!’

 7. Kinderen zijn goudeerlijk

  En dat kwam mij persoonlijk laatst duur te staan (hoewel het heel grappig was voor mijn omgeving). We hadden die ochtend doorgebracht met een zwangere vriendin en natuurlijk bleef de zin ‘baby in de buik’ hangen. Terwijl ik omgedraaid zat te kletsen met Ro, prikte ze in mijn zwembandjes zij en zei: ‘Kijk, mama ook baby in de buik!’ Sindsdien heb ik me heel strikt aan mijn dieet gehouden.
  Gelukkig had ik al wat ervaring met June

Is jouw dreumes ook zo gezellig?
En wat zijn jouw favoriete uitspraken?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Dreumesperikelen | 7 momenten waarop ik extra geniet van Rose’ geklets

  1. Ja haha ik vond 5 ook hilarisch, 7 iets minder 😀
   Dan blijf je inderdaad uitleggen haha! Onze oudste zei eens in de Kruidvat (na eerdere uitleg waarom er soms spiegels in winkels hangen): “Kijk mama, hier kun je beter niks pikken. Ze zien alles!” Kinderen en hun uitspraken, blijf het prachtig vinden!
   Merel onlangs geplaatst…Is de peuterspeelzaal bij je tweede kind anders?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge