smartphones

Groep 7 | June was de een-na-laatste zonder smartphone

Smartphones en kinderen

Ik schreef al een paar blogs over het gebruik van smartphones bij kinderen. We waren hier eigenlijk al die tijd faliekant op tegen, omdat we vonden dat June het niet nodig had. Bovendien bleek haar ‘ik ben de enige zonder’ een stuk genuanceerder te liggen. Maar we zagen toch de afgelopen zes maanden steeds meer ouders om diverse redenen toch overstag gaan. Zoveel zelfs, dat ze inmiddels bij de laatste twee kinderen in groep 7 hoort die nog niet voorzien zijn. En dat zette ons opnieuw aan het denken. Is onze starre houding nog wel van deze tijd?

Lees ook: Smartphones? Ja op de middelbare misschien 

Omdat de rest het doet

Als ik heel eerlijk ben, dan denk ik wel dat we haar die smartphone nooit zouden geven als al die andere ouders het ook niet hadden gedaan. We vinden nog steeds dat een kind op haar leeftijd nog lekker buiten hoort te spelen en niet bezig hoeft te zijn met het maken van de beste selfie. Als het onszelf had betroffen zouden we dus waarschijnlijk iets standvastiger zijn: als de rest van de wereld in de sloot springt, betekent dat immers niet dat jij het ook moet doen – dat idee. Maar in hoeverre moet je dat doordrijven als je dochter het moeilijk vindt niet mee te kunnen doen?

Het materiaal was voorhanden

Zowel Ro als ik hebben meerdere oude toestellen, dus voor de kosten hoefden we het niet te laten. Bovendien zien we sinds afgelopen schooljaar steeds meer verantwoordelijkheidsgevoel in haar. Ze bereidt haar huiswerk op tijd voor, denkt vooruit en kan zuinig omgaan met geld. Met die gedachte in ons achterhoofd hebben we besloten haar afgelopen kerst toch een telefoon te geven. Wel met prepaidkaart, om de kosten in de hand te houden. Op is dus echt op. En om te voorkomen dat het telefoongebruik alsnog uit de hand loopt, besloten we een aantal regels op te stellen.

Regels voor smartphonegebruik
 1. Tijdens het eten leggen we onze telefoon in een speciale bak (Junes eigen idee!)
 2. Per dag of per week mag ze een maximaal aantal minuten met haar telefoon.
  (Een kennis besloot dat zijn kinderen elke week een volledig opgeladen telefoon krijgen, waarmee ze die week moeten doen. Vind ik ook een slimme manier om ze te leren zuinig om te gaan met hun spullen en vooruit te plannen.)
 3. Beltegoed krijgt ze als gezegd op vaste tijdstippen, op is op. Zo leert ze ook zuinig om te gaan met haar geld en dat buitenshuis app’en ook een limiet heeft.
 4. Apps downloaden in overleg. Zo kunnen we bijvoorbeeld uitleg geven over bedrijven die van alles van je willen weten, waardoor je onbewust allerlei informatie prijsgeeft.

Het enige waar we nog over dubben is het wel of niet controleren van die telefoon. Bij navraag blijkt dat veel kinderen in de klas hun telefoon soms moeten afgeven. Maar ook dat die kinderen natuurlijk slim genoeg zijn om bepaalde gesprekken elke dag te wissen. Hoeveel controle heb je dus als ouder? Misschien moeten we haar gewoon volledig op haar woord vertrouwen?

Wat denk jij: controleer jij de smartphones van je kinderen?
En zo ja, tot welke leeftijd? Zo nee, waarom niet?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

(Interessant blog over dit onderwerp van Josan (GoodGirlsCompany) vind je terug in Lees Mee #12)

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

15 Replies to “Groep 7 | June was de een-na-laatste zonder smartphone

 1. Ver-schrik-ke-lijk! Deze ellende hadden wij ook op die leeftijd. En opa en oma besloten zoonlief een abonnement te geven die ze ook betalen. Wel met een limiet. Aan de andere kant zou hij pas in de eerste klas van mij een telefoon hebben gekregen, omdat hij een stuk moet fietsen.
  Controleren mag ik ten alle tijde, tot 18 jaar. Bewust gekozen om dit niet op een vast moment te doen. Had ik maar eerder geweten van die tweede afspraak, een volle batterij per week had een hoop ellende gescheeld!
  Wat ik wel interessant vind om in de reacties terug te lezen: iedereen vind het overbodig op die leeftijd en toch lopen alle kinderen er mee rond.
  Ondanks dat zoonlief in de tweede klas zit hanteren we nog altijd duidelijke regels, anders zou hij hem echt niet wegleggen!
  Huismama onlangs geplaatst…Opvoeden van onze toekomst: slecht eten, niet luisteren en psychisch in de knoopMy Profile

  1. Ja erg he? Wij hadden in eerste instantie ook de middelbare school gekozen als punt om aan die telefoon te beginnen. Alleen vonden we het inmiddels zielig worden, ze had er zelf moeite mee.

   Goed idee, anders halen ze inderdaad alles gewoon weg zoals bij June in de klas nog weleens gebeurt (wat ik wel snap). En nou he? Wij houden hem achter de hand, mocht ze vaak op haar telefoon zitten haha.

   Dat vinden wij dus ook. Alle mensen die actief tegen de telefoon waren, zijn inmiddels om. Denk toch de groepsdruk. En soms misschien ook de omstandigheden die er dan toch om beginnen te vragen…

   Ja kan me voorstellen dat je nog steeds strikt blijft, anders is inderdaad dat hek van de dam.

 2. Hoe grappig, ik schreef net een blog over stiefdochterlief en haar Facebook 😀 Great minds think alike *vuistje* 😀
  Groep 7… welke leeftijd is dat dan eigenlijk? In België heet dat allemaal anders, zie je.
  Hier was het eigenlijk heel eenvoudig: zolang je geen smartphone NODIG hebt, krijg je er ook geen. Punt. Want zo’n ding is in eerste instantie om bereikbaar te zijn, niet om mee te spelen. Uiteindelijk heeft de oudste (nu 13) één sinds haar 12de verjaardag en dan ook omdat ze sindsdien elke dag alleen op en af naar school gaat met de fiets, naar het paardrijden, … en we dan ook willen dat ze ons kan bereiken moest er iets gebeuren of andersom, wij haar kunnen bereiken.
  Apps worden niet geïnstalleerd zonder overleg. En ze zit gewoon te whatsAppen enzo terwijl we rond haar hangen en stop d’r smartphone niet weg in het passeren. 😀 Mijn man controleert heel af en toe eens naar wie ze allemaal sms’t en whatsAppt, maar de berichten zelf leest hij niet. Die zijn privé 😉
  Anneke onlangs geplaatst…Tieners en Facebook-censuurMy Profile

 3. Wij hebben afgesproken dat wij mogen meekijken in haar what’s app. Alle kinderen moeten het leren. Dus af en toe scroll ik door de what’s app. Verder vraagt ze vaak hulp als ze iets niet weet en ben ik dus wel goed op de hoogte wat ze er allemaal mee doet. We hebben ook afgesproken en uitgelegd waarom we meekijken (internet gevaren) en dat als ze dingen weggooide bewust we dat ook merken en dat dat liegen dan ook consequenties heeft in vertrouwen.
  Voorlopig vindt ze dat prima.
  Marijke onlangs geplaatst…Traktatie 12 jarig meisjeMy Profile

  1. Bedankt voor jouw opvatting. Ik snap wel wat je bedoelt ja. Fijn dat ze zo open is uit zichzelf, dat maakt het ook makkelijker om haar te helpen met bepaalde gevaren.

 4. Denk dat wij tzt ook voor oud-modelletje gaan, waarbij er wel gefacetimed kan worden met opa en oma aan de andere kant van het land. Nichtje van bijna twee doet dat nu ook met mij en daardoor zie je dat de ‘afstand’ kleiner is als we eens langsgaan. We hebben alleen nog wel even te gaan, dus wie weet wat dan de norm is… controleren staat ons beide tegen. We gaan wel voor vrijheid.
  Patricia onlangs geplaatst…Positiekleding… is dat nu echt nodig?My Profile

  1. Ja snap ik, fijn als ze elkaar dan toch wat vaker kunnen zien.
   Je hebt inderdaad dan minder last van de afstand. Dank je voor jullie mening, nemen hem mee in onze overweging!

  1. Ja ons ook hoor. Eigenlijk vinden we het onnodig op deze leeftijd, maar dit is ook niet leuk meer voor haar. Nou ja, hopelijk legt ze hem vaak weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge