slapen zonder drama

Slapen zonder drama? Met deze truc slaapt jouw peuter misschien ook zo!

Slapen zonder drama… Ouders met dreumesen of peuters weten waar ik het over heb: het gaat allemaal zo moeizaam om ze in slaap te krijgen! Daarom heb ik vandaag mogelijk een oplossing die hier vooralsnog werkt als een tierelier.  

Eindelijk, de peutercode gekraakt?

De titel insinueert dat ik de code heb gekraakt als het om lekker slapen gaat. Het spijt me voor de wanhopige ouders onder ons (want dat word je vanzelf wel wanneer je kind niet lekker doorslaapt): helaas niet. Maar wat ik wel heb, is een soort peuter-hack die hier voorlopig nog werkt. En die ga ik vandaag met jullie delen, wie weet red ik er nachtrust mee. Al kun je er natuurlijk donder op zeggen dat onze peuter na publicatie van dit blog voorlopig geen enkele nacht meer zal volmaken – zo werken die dingen nu eenmaal.

Welke stappen neem je voordat je kunt beginnen?

  • Men neme een peuter en zijn of haar vaste bedritueel, waarvan je zo min mogelijk afwijkt. Zo weten ze dat je hoe dan ook terugkeert, nadat je de deur sluit – soms de oorzaak van hun angst en weerzin tegen het slapen.
  • Zorg dat je alle andere oorzaken van het slaapdrama uitsluit. Weet je zeker dat het middagdutje nog nodig is? Krijgen ze niet te veel prikkels vlak voor ze naar bed gaan?
  • Wees consequent en hou het afscheid kort. Soms mopperen ze nog even na, maar doorgaans stopt dat snel genoeg. Echt verdriet klinkt anders en is volgens mij altijd reden om te troosten.
  • Als je zeker weet dat het niet aan voorgenoemde punten ligt, kun je beginnen.

Hoe werkt het ‘slapen zonder drama’?

Probeer met je kindje te praten. Vaak begrijpen ze al meer dan je misschien denkt en soms kunnen ze best goed onder woorden brengen waar het aan scheelt. In zo’n gesprek kun je vertellen dat mama ook gaat slapen, net als zij. Of het nu midden op de dag is of ’s avonds laat, onze peuter accepteert die woorden en vindt het kennelijk logisch. Ze draait zich dan zelf ook om met haar olifant in handen en valt niet veel later in slaap. Voorlopig althans, want met kinderen weet je het nooit…

Gaat jouw kindje slapen zonder drama?
En heb jij nog gouden tips?

Lees over dit onderwerp ook:

Slaap maar zacht, de hele nacht…

Niet slapen; beproefde manier van martelen

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge