Sinterklaas dobbelspel - alternatief

Sinterklaas dobbelspel | Exclusieve variant met een verrassende twist!

SINTERKLAAS DOBBELSPEL – In deze blog weer een nieuwe variant van het bekende Sinterklaas dobbelspel dat je op internet in allerlei vormen tegenkomt. Dit keer met o.a. exclusieve kaartjes om een nog niet uitgepakt cadeau veilig te stellen. Onderaan de uitleg vind je bij het kopje ‘Bijlage’ een printable met alles dat je hiervoor nodig hebt. 

Ervaring

Jaarlijks spelen we met onze vriendengroep het Sinterklaas Dobbelspel in allerlei varianten. Dit jaar besloot ik een eigen versie te maken, mede omdat we fantastische cadeaus hebben ingeslagen die waarschijnlijk niemand zou willen hebben. Hoe grappig is het wanneer één van de anderen juist die apart zet, omdat hij of zij zeker wil zijn van de winst? Daarvoor bedacht ik het toevoegen van de roze kaartjes – in stijl van Lotus Writings. Ook kan je zomaar de helft van je cadeaus kwijtraken aan de speler rechts of links van je en heb je misschien heel veel mazzel als jouw pakje 10 minuten uit het spel mag, waarna de timer snel afloopt. Enthousiast geworden? Lees snel verder!

De spelregels van het Sinterklaas Dobbelspel!

 1. Voorbereiding

Je spreekt samen een budget af. Van de helft koop je afschuwelijke cadeaus (die je zelf absoluut niet zou willen krijgen), de andere helft besteed je aan iets dat je dolgraag wil. Het leuke is dat wat jij verschrikkelijk vindt ineens razend populair zou kunnen worden of andersom.

 1. Korte uitleg

Dit spel bestaat uit twee verschillende delen. In eerste instantie verdelen jullie de cadeaus onderling, daarna ga je erom spelen.

 1. Wat heb je nodig? 

 • Dobbelsteen
 • Cadeautjes
 • Lekker eten en drinken
 • Telefoon met timer
 • Kaartjes (in het document vind je een handige printable met roze kaartjes)

Ronde 1

Jullie kiezen een spelleider. Hij of zij toetst een willekeurig aantal minuten in op de timer van de telefoon (minimaal 40 minuten) en vergeet daarbij niet het geluid aan te zetten (been there…). Vervolgens begin je met dobbelen. De betekenis van het aantal ogen:

 1. Neem een cadeautje van de stapel
 2. Pak een cadeau bij je linkerbuurman of -vrouw
 3. Pak een cadeau bij je rechterbuurman of -vrouw
 4. Neem een cadeautje van de stapel
 5. Schuif je stapel door naar links
 6. Schuif je stapel door naar rechts

De ronde eindigt pas wanneer de timer gaat én de stapel op is en iedereen minstens een pakje voor zijn neus heeft. Mocht het alarm van je telefoon eerder afgaan dan dat alles is verdeeld (al is die kans zeer klein) of iemand geen pakje voor zijn neus heeft staan, zet hem dan nogmaals.

Ronde 2

Voor je weer begint met dobbelen, pak je één ingepakt cadeau van je stapel. Pak een roze kaart, zet je naam erop en leg deze erbij. Je hebt dus nog geen enkel idee wat hierin zit, maar vanaf nu ligt dit pakje buiten het spel.

Let op!

 • Het mag geen cadeau zijn dat je zelf hebt gekocht
 • Niemand mag hem van je afpakken, dus het is gegarandeerd van jou.

Kies een tweede spelleider. Hij of zij toetst een willekeurig aantal minuten in op de timer van de telefoon (minimaal 50 minuten) en je kunt gaan spelen. De betekenis van het aantal ogen:

 1. Pak een cadeautje uit
 2. Pak een opdrachtkaartje
 3. Wissel alle cadeautjes met de speler links van je
 4. Pak een cadeautje uit
 5. Pak een opdrachtkaartje
 6. Wissel alle cadeautjes met de speler rechts van je

De opdrachtkaartjes

Als je een opdrachtkaartje pakt lees je hardop voor wat erop staat en je voert het uit. Daarna mag het weer terug op de stapel bij de andere kaartjes.

Als jullie deze variant gaan spelen, laat je dan nog even in de reacties achter hoe de roze kaartjes zijn bevallen? 😉

Veel plezier! Speel jij ook graag het Sinterklaas Dobbelspel?

Pepernoten – Shutterstock


Bijlage

Printable van het Sinterklaas dobbelspel

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Sinterklaas dobbelspel | Exclusieve variant met een verrassende twist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge