schoonmaken met peuters

Mama Challenge 7 | 7 tips om schoon te maken met peuters

Deze zomervakantie doe ik mee aan de Mama Challenge 2016: tien uitdagingen die je naar eigen invulling mag uitvoeren. Vandaag de culinaire Mama Challenge 7: schoonmaken met peuters.

Mijn eigen Assepoester

‘Mama, ik ben nu net Assepoester! En jij de gemene stiefmoeder, want ik moest allemaal klusjes voor je doen.’ De fantasie van onze oudste kende geen grenzen die winterdag. Het had gesneeuwd en ons balkon lag vol. Ze vroeg of ze mocht ‘bezemen’ en dat vond ik natuurlijk prima; mij te koud. In haar enthousiasme bestempelde ze mij als gemeen kreng dat haar opzadelde met allerlei klusjes.

Inmiddels halen we de herinnering met enige regelmaat lachend op, ik ook met weemoed: toen vond ze het huishouden nog echt leuk… Hoewel ik niet echt mag klagen. Sinds kort heeft ze de verantwoordelijkheid voor onze keuken op zich genomen en dat gaat fantastisch. Dat enthousiasme zien we ook terug bij peuterlief, die al staat te trappelen zodra ze de kraan hoort lopen. Maar welke klusjes zijn geschikt?

7 x geslaagd schoonmaken met peuters

 1. Auto wassen

  Kaplaarzen aan, oude spijkerbroek en laat ze maar lekker poetsen met die spons. Ze mogen vies worden, achteraf schoonspuiten met de tuinslang en als ze nog energie over hebben, schoonwrijven met een oude theedoek. Ook leuk voor oudere kinderen.

 2. Vensterbanken schoonmaken

  Precies op de juiste hoogte voor je peuter en valt weinig verkeerd te doen (mits je alle breekbare accessoires vooraf zelf verwijderd).

 3. Stofzuigen

  Onze peuter was een tijdlang bang voor de stofzuiger. Vooral de warme lucht die eruit kwam, vond ze maar niets. Om haar zo snel mogelijk over die angst (en het bijbehorende gegil) heen te helpen, besloten we haar de stofzuiger zelf in handen te geven. Wat bleek? Binnen no time verdween de angst en inmiddels staat ze zelfs te springen zodra we de stofzuiger pakken. Ze wil het namelijk ‘zelluf doen’!

  DSC_0240

 4. Afwassen

  Lekker kliederen met een borstel en sop (het liefst buiten, voor je laminaatvloer krom trekt van alle rondvliegende druppels en plenzen water). Laat ze vooral hun eigen plastic bekers en bordjes lekker afwassen, daarna afdrogen met een theedoek – die je het best kunt aanreiken ná het afwassen.

 5. Deuren van de keukenkastjes

  Gewapend met natte doek kun je ze de keukenkastjes laten schoonmaken. Laat in geen geval de emmer in het zicht staan; die fout maakte ik een keer, waarna ik een kletsnatte vloer kon dweilen. Scheelt je bovendien ruzie als ze vinden dat ze die doek best zelf in de emmer kunnen laten vallen. Dat is immers vele malen interessanter dan wachten tot mama dat heeft gedaan.

 6. Was ophangen

  Waarschijnlijk vind je kindje het veel leuker om te spelen met de knijpers, maar anders kun je ze washanden, sokken en andere kleine kledingstukken laten ophangen. Zo helpen ze en kun jij vlot door.

 7. Wassen en drogen

  Regelmatig geef ik haar kledingstukken die ze in de machine mag doen. Vervolgens vullen we samen het wasbolletje, dat zij zorgvuldig in de machine mag zetten. Daarna stel ik hem in, drukt zij op de knop en kijken we nog even gefascineerd naar de ronddraaiende was. Let wel op: vanaf dit moment meent ze ook zelfstandig de knop te mogen indrukken, waardoor we genoodzaakt zijn extra goed op te letten zodra ze in de badkamer komt.

De meeste klusjes hebben we deze vakantie al samen gedaan, zoals je op de foto’s kunt zien. Auto wassen staat op mijn eigen verlanglijstje, omdat ik denk dat ze daar zoveel plezier mee zal hebben! Nu nog even wachten op wat passerende ganzen of een reiger…

Wat vind jij geschikte klusjes voor schoonmaken met peuters?

Meer lezen?

 • Priscilla ging aan de slag met haar zoon en hun nieuwe wasmachine
 • Duplo schoonmaken was zo gedaan, toen Janske hulp kreeg van haar dochter
 • De zoon van Saskia hielp met wat kleine huishoudelijke klusjes
 • Lodi herontdekte de mooie momenten die een gezamenlijke afwas kunnen opleveren

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Mama Challenge 7 | 7 tips om schoon te maken met peuters

 1. Handige tips! Mijn jongens (5 en 7) vinden het helpen al minder leuk, maar Kate (22 maanden) is erg behulpzaam. Vooral vegen en dingen in de droger doen helpt ze meestal bij. Dat is inderdaad erg op de knopjes letten. Bij de wasmachine kunnen we een kinderslot aanzetten, maar bij de droger helaas niet.
  Fleur onlangs geplaatst…Muziek in mijn leven & Deezer winactie!My Profile

  1. Fijn he, zo’n kleine hulp? Ze voelen zich dan helemaal trots, vind dat zo leuk om te zien. Inderdaad, naarmate ze ouder worden verdwijnt de lol ook helaas een beetje.

   Handig zo’n wasmachine! Zouden wij eigenlijk ook moeten hebben.

 2. Haha, Ik heb een peuter van 2, die graag met mee wil helpen. Echter de stijl heeft van een-olifant -in -een -porseleinkastje. Gelukkig helpen zijn 2 oudere zussen ook graag mee, maar het resultaat is vaak hetzelfde als waar we mee gestart zijn. Maar trots dat ze zijn, en dan bijt ik nog maar even op mijn tanden en denk nog maar een paar jaar en dan…oh wie houd ik voor de gek, ze hebben het net van een vreemde ;).
  Misschien toch maar je tips toepassen!
  Barbara onlangs geplaatst…Wanneer een zwangerschap anders loopt, dan je denkt.My Profile

  1. Haha hier ook zo. Daarom probeer ik altijd de echte risico’s te vermijden, al staat er nauwelijks nog iets kost- of breekbaars op pakhoogte 😀
   Vrees dat het enthousiasme voor schoonmaken hier niet genetisch bepaald is, hoop dat het een beetje blijft hangen en dat ze niet worden zoals ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge