Als begeleider mee op schoolreis? 9 handige tips

Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan eens per jaar op schoolreis. Om dit in goede banen te leiden, zijn vaak ouders nodig die mee willen als begeleiding. Een leuke taak (zeker in vergelijking tot luizen pluizen en speelgoed schoonmaken), maar ook een verantwoordelijke. Ga jij dit jaar mee op schoolreis en wil je weten waarop je kunt letten? Hieronder vind je maar liefst 9 handige tips waarmee je als schoolreisbegeleider goed voor de dag komt.

Hoe begeleid je een schoolreisje als beginner?

Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals met alles is een goede voorbereiding het halve werk. In het geval van een schoolreisje kan dit op de dag zelf stress schelen. Wat je vooraf kunt doen?

  • Maak een lijstje met dingen die je wil meenemen tijdens de schoolreis.
  • Bekijk de website van jullie eindbestemming zodat je globaal weet waar je aan toe bent: welke attracties zijn er, waar zijn de toiletten?
  • Welke telefoonnummers moet je bellen in geval van nood?

Daarbij kan het handig zijn om de telefoonnummers te verzamelen van de ouders die horen bij jouw groepje kinderen. Aan het eind van de dag kan je ze dan gericht wat foto’s sturen.

Kinderen gillen in de bus

Je kan het maar weten. Ze zijn allemaal door het dolle heen, stuiteren en maken veel lawaai. Hou ook rekening met buschauffeurs die moderne, maar soms minder kindvriendelijke muziek aanzetten waarbij de hele bus keihard meezingt.

Alternatief: bied je aan om met je eigen auto mee te gaan, ‘voor het geval dat’.

Neem een toilettasje mee voor noodgevallen

In ieder recreatie- of pretpark is een EHBO post. Toch kan het handig zijn om zelf ook een tasje mee te nemen voor noodgevallen. Ondanks jouw bezielende leiding kan er immers van alles gebeuren: iemand die struikelt en een pleister nodig heeft, opkomende hoofdpijn krijgt, per ongeluk een stang vol vogelpoep vastgrijpt… Ook jijzelf, of één van de andere begeleiders, kan onverwacht ongesteld worden. Neem daarom in elk geval het volgende mee:

  • Zakdoekjes
  • Desinfecterende gel
  • Jodium
  • Sinaspril
  • Pleisters
  • Paracetamol (al dan niet voor jezelf, na die busrit)
  • Iets kleins om te eten (mocht iemand ineens flauw worden)
  • Tampons of maandverband

Verder is een flesje water altijd handig.

Kinderen zijn vaak thrillseekers in pretparken

En aangezien jij de begeleiding bent, kan worden verwacht dat je meegaat in bepaalde achtbanen. Bij jongere kinderen zijn die nog prima te doen. Op iets oudere leeftijd kunnen ze je meeslepen naar attracties die zelfs in je ergste nachtmerrie zou overslaan. Twee oplossingen: regel dat jij op de tassen mag passen of knijp je ogen stijf dicht en herhaal in gedachten dat deze minuut nooit meer terugkomt.

Wees bedacht op ongedierte

Waar het door komt? Waarschijnlijk de grote hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid. Maar ieder pretpark heeft zo’n beetje zijn eigen ongedierte. Zo wemelt het in de Efteling van de wespen en zit Duinrell vol agressieve vogels die je eten proberen te kapen. Soms kan het dus de moeite lonen om voor te stellen om met de groep ergens binnen neer te ploffen.

Overleg duidelijk met de kinderen wie waarin wil

Waar je bij jongere kinderen als ouder meer de leiding neemt, geldt dat oudere kinderen zelf ook vaak van alles willen. Laat ze dan aan het begin van de dag een top 3 samenstellen. De populairste attracties doe je als eerst en daarna werk je ze stuk voor stuk af. Zo krijgt iedereen zijn zin.

Tip! Liggen de smaken echt heel ver uiteen en ziet het ernaar uit dat iemand aan het eind van de dag teleurgesteld teruggaat? Kijk dan of je kunt samen lopen met een andere ouder en af en toe de groep kunt splitsen.

Download de park-app

Hierin kan je vaak zien hoelang de wachttijden zijn voor bepaalde attracties. Wil iedereen in Droomvlucht, maar moet je daar nu 55 minuten in de rij staan? Kijk dan of er geen handigere plek is om te starten. Zodra je ziet dat de wachtrij afneemt, kan je alsnog teruglopen.

Houd in gedachten op hoeveel kinderen je moet letten

Dat betekent in de praktijk dus dat je regelmatig even de koppen telt, om te zien of je iedereen nog bij je hebt. Zeker voordat je van de ene plek naar de andere gaat lopen. Er zijn namelijk altijd kinderen die dromerig voor zich uitstaren of nog even zijn teruggelopen naar de foto’s. Vertrek alleen als iedereen weer compleet is.

Zorg voor goede wandelschoenen

Het voordeel van een schoolreis is dat je met gemak aan die 10.000 stappen komt. Het nadeel dat je voeten aan het einde van de dag helemaal kapot zijn. Zorg dus voor goede schoenen die je geen blaren bezorgen.

Hou de avond vrij

Niet alleen je kind is helemaal kapot als je thuiskomt na je schoolreis. Ook jij kan beter niet te veel meer plannen. Na zo’n dag koppen tellen, pleisters plakken, beginnende tranen drogen, luisteren, brandjes blussen, naar beneden storten in duizelingwekkende achtbanen en kilometers lopen, moet je geen drukke avond meer willen. De enige spannende attractie die je nu nog wil zien is je bed!

Heb jij weleens een schoolreisje begeleid? Wat is jouw ervaring? Of moet je nog? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Halfpoint – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven