Klein pedagogisch dilemma: het schoencadeau!

De Sint komt volgende week aan en dan begint gelijk mijn persoonlijke, jaarlijks terugkerende dilemma: wat doen we met de schoencadeaus? Althans, ik vind het ieder jaar weer de afweging waard: wat geef je, hoe vaak mogen ze hun schoen zetten en hoeveel geef je er eigenlijk in totaal aan uit? Ik heb namelijk moeite met maat houden en waar mijn voornemen begint met maximaal drie keer, eindigen we in de praktijk veel vaker zingend bij een schoen.

Dit jaar gaan we het daarom anders doen

Ik heb me vooraf goed voorbereid en met mezelf afgesproken dat ze één keer per week hun schoen mogen zetten. June gelooft toch niet meer, Rose en May zijn waarschijnlijk te klein om echt iets mee te krijgen van het hele feest. De schoencadeaus zijn al in huis gehaald, om te voorkomen dat ik nog eens thuiskom met een tas vol. En zowaar, ik vond het zelfs een sport de leukste cadeaus te vinden voor een klein prijsje. Wat ik gevonden heb (niet allemaal gekocht maar ter inspiratie)?

 • Good old chocoladeletters

  In eerste instantie wilde ik op één dag zelfs onze eigen schoenen erbij zetten, voor het idee, maar Ro en ik hebben onze letter al stiekem opgegeten (helaas!)

 • Strooigoed, chocoladesint, -muntjes of -bankbiljetten

  Vooral die laatsten zijn hier favoriet, de chocola is lekkerder en de biljetten zijn iets groter. Enige nadeel is dat Ro de zakjes voortijdig vond en al een paar biljetjes heeft gegeten; ik zat die avond nog vol van mijn eigen letter en hield me dus keurig in… Naast chocola kun je ook wat strooigoed (in een zakje) bij of in de schoen leggen.

 • Hebbedingetjes voor een (paar) euro

  Ze hebben overal echt wel hele leuke kleinigheidjes voor niet al te veel geld. Zo kocht ik voor de kleintjes bij Hema een ambulance en piratenschip(je) van hout, sambabal, tamboerijn en een klein kleurboek voor nog geen tientje totaal. Soms moet je even iets beter zoeken, maar het hoeft echt niet veel te kosten om leuk te zijn. Een andere all time favorite (van mij) is vouwblaadjes. Natuurlijk wel als ze iets ouder zijn.

 • Stickers, pennen of potloden

  Vindt toch (bijna) ieder kind leuk? En je kan er alle kanten mee op: van auto’s en boerderijdieren tot prinsessen en 3D-glitterstickers. Meisjes zijn ook vaak dol op nieuwe (geur)pennen of potloden.

 • Toevoegingen aan een bestaande verzameling

  Kleren voor Barbie, accessoires in het poppenhuis, miniatuurpopjes van Hello Kitty etc. Tenzij je kind een exorbitant dure hobby heeft, kan je volgens mij altijd wel wat vinden binnen deze categorie.

En wat nu als je onvoorbereid bent en geen schoencadeau in huis hebt?

Ik geloofde nog heilig in Sinterklaas toen ik onverwachts mijn schoen wilde zetten. Eenmaal op bed zocht mijn moeder, maar kon geen geschikt schoencadeau vinden. Wat ze deed? Ze legde een mandarijn in mijn schoen. De volgende ochtend begreep ik natuurlijk als geen ander dat Sinterklaas het belangrijk vindt dat je tussen het snoepen door ook op je gezondheid let. De mandarijn was lekkerder dan ooit!

Wat haal jij in huis om de schoenen mee te vullen? En hoe vaak mag of mogen jouw kind(eren) ze zetten?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock.

Voor een overzicht van nog meer leuke schoencadeaus, kijk dan ook even bij Meisje-Eigenwijsje!

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Klein pedagogisch dilemma: het schoencadeau!

 1. Hihi, goed idee zo’n mandarijn. Mijn dochter vond vorig jaar het feit dat de wortel die ze in haar schoen had gelegd was verdwenen 1.000 keer interessanter dan de cadeautjes, ik ben benieuwd hoe dat nu gaat. Wij gaan twee keer per week schoen zetten en geven elke keer een (redelijk) klein cadeautje (mini-gouden boekje, houten autootje, stickers etc.). In de zak zelf doen we 3 of 4 wat grotere cadeautjes, niet teveel om aandacht voor alle cadeautjes te houden.

  1. Haha, wat ontzettend lief om te horen. Kinderen kunnen je soms verrassen wat dat betreft; maak jij je druk om de hoeveelheid cadeaus, zijn zij met heel andere dingen bezig. Leuke cadeaus! En ook een goed plan om die zak inderdaad niet te vol te gooien.

 2. Hier mogen ze 1x per week hun schoen zetten en dan krijgen ze wat lekkers erin. De cadeautjes bewaren we voor pakjesavond.
  Ik vind het dan ook best vreemd dat kinderen soms schoencadeautjes krijgen die niet eens in de schoen passen. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Liefde voor leggingsMy Profile

 3. Hier inderdaad ook 1 keer per week
  Dit jaar komt de sint op zaterdag aan dus dat komt goed uit 🙂
  Heb allerlei leuke dingetjes bij action gekocht waar ze ook echt wat aan hebben:
  Verf, kwasten, tekenblok etc
  Leuke nuttige cadeautjes dus 🙂

  1. 🙂
   Ja klopt, elke week een keertje en dan de zak. Denk dat ze hier thuis nog wel te klein zijn om echt te beseffen wat het inhoudt, maar dat maakt het achteraf natuurlijk lastiger om die schoen weer af te leren. Dan is 1 keer per week meer dan prima denk ik 🙂
   Zag bij Charlotte op Aukjeswereld inderdaad ook allemaal leuke cadeautjes van Action. Fijne winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge