schijnzwangerschap

Je bent niet gek! Je bent gewoon schijnzwanger

Kinderwens

Dat wij hier allemaal rondlopen, neemt niet weg dat onze komst soms misschien heel wat voeten in aarde heeft gehad. Waar het ene ouderpaar onverwacht zwanger raakt door de pil heen, is het andere jaren bezig. En vooral die laatste groep heeft het niet makkelijk. De aanloop naar een kindje kan namelijk lang zijn. Heel lang. Verdrietig, frustrerend, mogelijk zelfs angstig: wat als het helemaal niet lukt? En iets dat veel vrouwen ervaren als ze graag zwanger willen raken, is onzekerheid. Het gevoel dat je gek bent, zodra je toch opnieuw ongesteld wordt. Terwijl je toch echt voelde dat je lichaam anders reageerde. Ik schrijf deze tekst om juist die vrouwen een hart onder de riem te steken.

Onzekerheid

In afwachting van je NOD (voor leken: een afkorting die online vaak wordt gebruikt om de dag aan te duiden dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar dus hopelijk niet bent) kan je van alles aan jezelf merken. Waarom? Omdat je lichaam onder een vergrootglas ligt, dankzij die enorme kinderwens. Je borsten lijken groter en is je buik niet iets gegroeid? In de ochtend moet je plots niet meer aan koffie denken en je snuffelt vaker dan gemiddeld aan de fles allesreiniger. Wat ruikt dat toch heerlijk! Waarom heb je dat nooit gemerkt? Als je een paar dagen of weken later dan toch weer genadeloos ongesteld wordt, voel je je bedrogen door je eigen lichaam. Een aansteller ook, omdat je geloofde in iets dat er dus helemaal niet was. De hoop bleek vader van de gedachte. En van je lijf dus.

Schijnzwangerschap

Dit fenomeen kan uiteindelijk overgaan in een ‘schijnzwangerschap’. Hierbij denkt of hoopt een vrouw zo sterk dat ze zwanger is, dat haar lichaam zich als zodanig gaat gedragen. Je kan zelfs een dikkere buik krijgen, last krijgen van ochtendmisselijkheid en grotere borsten hebben. Het begin van je menstruatie of een negatieve zwangerschapstest betekent het einde van deze fase, maar dat maakt het verdriet natuurlijk niet minder. Je dacht dat er een kindje in je buik groeide en nu moet je opnieuw onder ogen zien dat het niet zo is. Dat is hard. Zeker als je wens heel groot is. Overigens kan het tevens andersom werken: dat je bang bent zwanger te zijn en daardoor alle mogelijke symptomen voor jezelf uitvergroot.

Internetfora? No go!

Ik kan je niet heel veel adviseren, omdat dit gevoel in jezelf zit. Maar één ding zou je absoluut niet moeten doen en dat is op internet kijken. Met name fora staan vol berichten waarin vrouwen zich afvragen of ze zwanger zijn. De lijstjes met symptomen op diverse websites helpen je geen steek verder, omdat veel van die kenmerken pas later in het eerste trimester zullen voorkomen. En soms werkt het averechts als je leest dat Marjon91 zwanger is geraakt door de pil én het condoom heen. Net als jij voelde ze zich moe, was haar buik opgezet en kreeg ze in de week voor haar NOD ineens last van hoofdpijn. Vrij algemeen, maar het kan je net de hoop geven die je straks weer dat rotgevoel bezorgt. Niet doen dus!

Wat te doen als je hier last van hebt?

Praat met anderen over je wens. Of het nu de huisarts is die je in vertrouwen neemt, of dat je je partner inlicht over je gevoel, dat maakt niet zo uit. Samen kan je meer dragen dan in je eentje en een kinderwens hebben is nu eenmaal iets bijzonders. Als daar steeds pijn en verdriet uit voortkomt, heb je die anderen juist extra hard nodig. Blijf niet tobben in je eentje, want dat maakt het alleen maar lastiger voor jezelf.

Kende jij het fenomeen ‘schijnzwangerschap’?
En heb jij dit gevoel weleens ervaren?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

9 Replies to “Je bent niet gek! Je bent gewoon schijnzwanger

 1. Ik heb hier ook ervaring mee gehad. Het is echt heel apart. Inderdaad, aan je hele lichaam voel je dat je zwanger bent. Alleen de test geeft aan van niet. Mijn menstruatie was echt twee of drie weken later. Ik weet het niet precies meer. Ondanks de negatieve test bleef ik hopen dat de test niet klopte. Maar helaas, het gebeurde toch. Na deze ervaring ben ik wel nuchterder in mijn kinderwens gaan staan. Ik wilde dit niet nog een keer. Dus ben ik minder op symptomen gaan letten om mijzelf maar niet voor de gek te hoeven houden. Daarna was is ook heel snel zwanger. Ik was wel heel erg teleurgesteld, maar ik kan mijn niet herinneren of ik heel verdrietig ben geweest. Beetje verdrongen denk ik 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Navelbreuk update #2My Profile

  1. Dat inderdaad vooral, dat je omgeving eerlijk blijft. Zal vast moeilijk zijn om te horen, maar altijd nog beter dan het vertrouwen in jezelf verliezen. Denk echt dat schijnzwangerschappen in verschillende gradaties voorkomen, maar wanneer je jezelf zo sterk in het verhaal verliest is het goed om echt met iemand te gaan praten.
   Merel onlangs geplaatst…Drie kinderen? Hoe verdeel je dan je aandacht?My Profile

 2. Fora zijn sowieso niet zo’n aanrader vind ik persoonlijk; want eigenlijk bespreek je daar alleen vermoeden uit als het mis is. Als het goed is, denk je er niet over na en typ je niets.

  Toen ik nog heel sterk twijfelde over mijn kinderwens dacht ik ook wel eens kort ‘het zal toch niet…’. Een keer zelfs test gedaan.
  Patricia onlangs geplaatst…TwijfelMoeder volgen – is de baby er al?My Profile

  1. Dat is waar, zeker als het gaat om medische zaken. Dan kan je beter naar de huisarts gaan.
   En denk dat meerdere vrouwen inderdaad die twijfel wel hebben gevoeld, waarschijnlijk inclusief symptomen (omdat zwangerschap en menstruatieklachten dichtbij elkaar liggen). Zolang het maar niet de overhand neemt.
   Merel onlangs geplaatst…Drie kinderen? Hoe verdeel je dan je aandacht?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge