de 10 beste onbekendere romantische komedies

10 Romantische komedies die iedereen zou moeten kennen!

Als groot liefhebber van romantische komedies heb ik de klassiekers (The Notebook, P.S. I love you en Bridget Jones) volgens mij allemaal wel gezien. Maar welke films zijn minstens zo geweldig, ondanks dat ze misschien het allergrootste publiek niet hebben bereikt? Ik zocht de 10 allerbeste, onbekendere romcoms uit! 

Waarom we zo dol op romantische komedies zijn

Toegegeven, ik snap Ro’s cynisme wel als het om dit genre films gaat. Uiteindelijk is de verhaallijn meestal niet heel spannend:

 • Twee mensen ontmoeten elkaar
 • De ander is onbereikbaar/tegenpool/goede vriend/toevallige passant
 • Na een reeks tegenslagen lijkt de liefde voor even inderdaad onmogelijk
 • Bizar genoeg komt alles goed

En toch hou ik ervan. Het weg zwijmelen bij die onbereikbare liefde, de herkenbaarheid van de rauwe pijn die liefde met zich meebrengt, het tegen de televisie willen roepen: ‘Ga er gewoon voor!’ (zoals bij een horrorfilm, maar dan positief)… Dat is ook de kern van een gemiddelde romantische komedie. Er zit geen dieper verhaal achter, niet per se een mooie boodschap. Gewoon even die knop om, lachen en meevoelen.

Volgens de kenners is dat ook waar de romantische komedie om draait: herkenbaar, maar dan net een tikje perfecter dan het echte leven. Hoofdrolspelers zijn gevatter, onhandiger en leven meeslepender dan jijzelf (Bron)

Lees ook: Films die je absoluut gezien moet hebben!

De 10 beste onbekendere romantische komedies

Tien films die wat mij betreft zeker de juiste ingrediënten bevatten om tot mijn favorieten te horen zijn de volgende. Ze staan misschien niet in ieder lijstje, maar zijn het kijken zeker waard. En klein voordeel voor jou: met deze top 10 bespaar je jezelf de ellende van een onbekende film die je na tien minuten al had moeten afzetten 😉

 1. A little bit of heaven

  De film gaat over Marley (Kate Hudson, waar ik sowieso fan van ben): een vrolijke, sympathieke vrouw die op een dag te horen krijgt dat ze ernstig ziek is. Tot overmaat van ramp loopt ze juist op dat moment de liefde van haar leven tegen het lijf. De film hield me na afloop best een tijdje bezig.

 2. Sisterhood of the travelling pants

  Oké, ik geef het toe. Deze films vallen duidelijk onder de noemer heimelijke genoegens. Ik ben waarschijnlijk véél te oud voor de doelgroep, maar eenmaal aan het kijken verlies ik mezelf in het verhaal. Gelukkig voor mij bestaat de film uit twee delen.

 3. Best man holiday

  Schoolvrienden spreken vijftien jaar later opnieuw af voor een reünie bij twee van de negen thuis. Daar spelen oude vetes en romances opnieuw op, tot een dramatische gebeurtenis hen allemaal weer verbindt. Triest verhaal, maar ook onvergetelijk mooi. Time changes but friendship doesn’t.

 4. Life as we know it

  Holly en Eric kunnen elkaar niet uitstaan. Maar als hun beste vrienden omkomen in een auto-ongeluk, moeten ze noodgedwongen samenwerken om hun kind op te voeden. Triest, maar vaak ook erg grappig en zeker herkenbaar als je zelf ook kinderen hebt.

 5. Death at a funeral

  Je kunt kiezen voor de Engelse versie (2007) of de Amerikaanse (met onder andere Chris Rock, Kevin Hart, Columbus Short, Martin Lawrence en James Marsden, uit 2010), beide zijn geweldig. Is overigens wel meer humor dan romantisch, maar te leuk om niet te zien. Zitten een paar onverwachte wendingen in.

 6. I give it a year

  Perfect voor wie geen genoeg kan krijgen van droge Britse humor, vol foute opmerkingen, hilarische grappen en een perfect einde. Echt, tranen over mijn wangen!

 7. Mine Vaganti

  Hoofdpersoon Tomasso behoort tot een Italiaanse familie met een bedrijf in de pastaindustrie. Hij is homoseksueel maar heeft dit lang voor zijn familie verborgen. Juist op het moment dat hij ervoor uit wil komen, gebeurt er iets onverwachts. Ik hou erg van films die zich afspelen in Europa, dus daarmee zit ik met dit exemplaar meer dan goed.

 8. Imagine me and you

  Je ziet ze niet vaak, maar dit is toch wel één van de bekendste lesbische romcoms. En wat een goede! En je seksuele voorkeur maakt echt geen bal uit, je kan je zo goed inleven in de hoofdpersoon en meeleven tot het eind. Uiteindelijk is liefde universeel en dat laat deze film goed zien.

 9. A good year

  Geen ‘hysterische’ Hollywoodfilm, maar juist over eenvoud van leven, goed eten en heerlijke wijn. Geschoten in de schitterende Franse Provence, met voor de liefhebbers de charmante Russell Crowe en zijn mooie Franse tegenspeelster Marion Cotillard. Voor kenners zal de film misschien aan elkaar hangen van de clichés, maar daar moet je in dit genre niet moeilijk over doen 🙂

 10. You again

  Misschien niet één van de onbekendste titels, maar zou iedereen eigenlijk gezien moeten hebben. Al is het maar omdat Betty White (voormalig Golden Girl) erin meespeelt, wat een fantastisch mens is dat!

Wat zijn jouw aanvullingen op deze top 10 romantische komedies?

Zwart-wit foto van kussend stel – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge