pre-peuterpuberteit

Dreumespuberteit | Van eindeloze driftbuien tot nieuwe woordjes

Terwijl June richting de echte pre-puberteit gaat, ontwikkelt Rose zich op een soortgelijke manier. Moeten we, gezien haar leeftijd, spreken van de pre-peuterpuberteit? Onze gezellige dreumes maakt plaats voor een mondige, soms driftige pre-peuterpuber. Help! Nu al? En wat betekent dit voor de toekomst?

Twee pre-pubers in huis?

Al een tijdje merken we dat June richting de pre-puberteit gaat. Ze is wat nukkig soms, hangt lamlendig op de bank en probeert ons uit door ineens een grote mond te geven. Hoort bij de leeftijd; niet direct de leukste fase, maar ze is over het algemeen hartstikke lief. Rose lijkt wel met haar mee te gaan in zo’n pre-puberteit, alleen dan een zogenaamde pre-peuterpuberteit. Ze is ruim zestien maanden, maar gedraagt zich alsof ze acht jaar ouder is.

Lees ook: Dreumespuberteit: dwarsliggen als je 13 maanden bent, waarom niet?

Commandant Rose

Ze kletst niet heel veel, behalve waar het om eten gaat. Dan praat ze bijna foutloos ABN en commandeert haar omgeving om iets lekkers te krijgen. Zoals vandaag. Luid en duidelijk roept ze: ‘Appel’ Ro pakt een appel van de fruitschaal, maar blijkbaar niet de goede. Driftig schudt ze haar hoofd. ‘Nee,’ zegt ze. Is een nieuw spelletje: elke keer dat je het verkeerde fruit van de schaal pakt, krijg je een luide gil naar je hoofd. Ik hou een mandarijn op. ‘Nee!’ nu iets luider. Wat ben ik blij dat we maar drie fruitsoorten hebben liggen, anders was het een pijnlijke exercitie geworden voor onze oren. Ro pakt de kiwi, benoemt dat het een kiwi is en we krijgen gelukkig groen licht. ‘Kiki! Ja,’ knikt ze blij. Ze lijkt trots op ons, al hoopt ze zo te zien ook dat we een beetje vaart maken met schillen.

Zij wil ook

Ze zit lekker van haar kiwi te eten als ik een poging waag mijn boterham met kipfilet naar binnen te werken. Haar oog valt op mijn bord en ze besluit ook te willen. ‘Wwwworst!’ gilt ze van plezier. Aan de ene kant voel ik trots, omdat ze zo lekker duidelijk begint te kletsen. Aan de andere kant weet ik ook wat nu gaat komen. Het is haar favoriete broodbeleg na kaas en ze verwacht een stukje. Op zich geen problemen mee. Zij wel, als ze ontdekt dat ik stiekem een stukje brood mee wilde geven. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ze peutert de kipfilet er tussenuit vandaan en smijt het kale brood naar mijn hoofd. (En ja ik zeg hier iets van natuurlijk, al heeft het momenteel nog weinig effect)

Dan maar samen schoonmaken

Na het eten besluit ik samen te gaan schoonmaken. Even een moeder-dochteractiviteit. Zelf gebruik ik een emmer met sop en zij mag een doekje met alleen water om de deur te doen. Zoals je waarschijnlijk wel verwachtte, valt het compleet verkeerd. Zij wil ook met het sop! Heel eventjes trapt ze erin wanneer ik haar zogenaamd laat meedoen, maar al snel ontdekt ze dat haar moeder haar weer van alles probeert op te dringen. Ze is kwaad en loopt de wc uit. Gillend en protesterend probeert ze de deur dicht te duwen, maar ik sta in de weg. Nog bozer.

Lees ook: Peutertijd verrassend leuk en wel om deze 6 redenen

Pre-peuterpuberteit is best heftig, maar wordt het nog erger?

Deze fase is een aaneenschakeling aan zelf doen, eigenwijs gedrag en ‘schijt aan de autoriteit’. Ik geniet echt van haar lieve kleine armpjes om me heen, de dikke kussen die ze geeft en haar grapjes. Maar man, wat is het ook vermoeiend om constant een ‘gevecht’ aan te moeten gaan met iemand die dertig jaar jonger is. En het doet me ook weleens nadenken over de toekomst. Als de pre-peuterpuberteit al zo is, hoe wordt het dan als ze ouder is?

Hoe verliep deze fase bij jullie?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge