praktische kraamcadeaus

Kraamtijd | Praktische kraamcadeaus die toch leuk zijn om te geven

PRAKTISCHE KRAAMCADEAUS – Wil je niet de zoveelste zijn die komt aanzetten met een knuffel? Of hebben de (aanstaande) ouders vooral behoefte aan handige spulletjes? Dan vind je in deze lijst met praktische kraamcadeaus ongetwijfeld iets waar je mee uit de voeten kunt! 

Leuke of praktische kraamcadeaus?

Als je voor het eerst langsgaat bij een nieuwe wereldburger denk je misschien aan een knuffel of een speeltje voor in de box. Lief! Maar niet iedereen heeft ruimte voor een berg knuffels of is om financiële redenen meer gebaat bij praktische kraamcadeaus. Wat geef je dan? En, misschien ook een belangrijke vraag: hoe hou je het leuk? Een simpel pak Pampers geven is dan wel heel handig, maar het oog wil ook wat, toch? Daarom vandaag 10 tips voor cadeaus die niet alleen makkelijk zijn voor de aanstaande ouders, maar ook nog eens leuk om te geven.

Pakket voor de eerste maanden (baby)

Altijd goed is een mand die je vult met wat spulletjes, zoals:

 • Vitamine D (en/of K)
 • Sudocrem
 • Weleda
 • Duurzame glazen flessen met rubberen spenen
 • (Wasbare) billendoekjes – als ouders gaan voor de wegwerpvariant, kijk dan eens op drogistplein.nl waar je voor de helft van de supermarktprijs Zwitsal kunt inslaan.
 • Verzorgingsproducten; deze kun je ook op latere leeftijd gebruiken, dus je kunt hier nooit genoeg van krijgen. Informeer wel bij de aanstaande ouders of ze voorkeur hebben voor een bepaald merk. Zo hebben Naïf en Dr. Leenarts beide producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid.
 • Misschien willen de ouders vanaf de geboorte beginnen met ‘kunstvoeding’. Geef ze dan een pak Nutrilon cadeau of misschien wel een pot geitenmelk voor zuigelingen (wederom: slim om vooraf te informeren).

Pakket voor de eerste maanden (mama en papa)

Die eerste weken staan voor de kersverse moeder vooral in het teken van rust. Niet iedereen kan dit, maar je kunt haar op zijn minst proberen te verleiden lekker te gaan relaxen met:

 • Een goed boek of tijdschrift (door gebroken nachten en een allesomvattend schema is dit waarschijnlijk het enige moment voorlopig dat ze tijd heeft om een leuk boek te lezen). Vergeet trouwens niet dat deze mama vol hormonen zit. Een moordverhaal, spannende oorlogsroman of verhaal waarin kinderen lijden, is nu even geen goede zet.
 • Speciaal verzorgingspakket met allerlei spulletjes waarvan je weet dat ze het heerlijk vindt ruiken. Vooral een voedend haarmasker is misschien wel goed, met oog op de toekomstige haaruitval 😉 (beter om dat laatste er niet bij te zeggen haha)
 • Iets lekkers

Ook papa (of de andere mama) mag niet vergeten worden. Hij kan waarschijnlijk best wat kennis en energie gebruiken. Cadeaus die altijd goed zijn:

 • Een goed boek of tijdschrift. Voor wie een dochter krijgt, is dit boek ideaal volgens Ro. Je leert waarom dochters van roze houden, graag kappertje spelen of paardrijden en, simpelweg, waarom meisjes fantastisch zijn:
 • Iets lekkers om te eten
praktische kraamcadeaus

Kleding/schoenen

Maat 50-56 is niet echt geschikt als kraamcadeau: misschien wordt de baby wel geboren met maat 62 en dan heb je al niets meer aan deze kledingstukken. Koop daarom kleding iets op de groei. Hou daarbij aan dat maat 68 geschikt is voor 3-6 maanden na de geboorte, zodat je een beetje kunt inschatten of de kleding past bij het seizoen tegen die tijd. Niet dat je een wollen trui haalt voor de zomermaanden of een schattig, mouwloos jurkje voor de winter (hoewel daar altijd een romper onder past). Ook niet te groot kopen trouwens; dan loop je weer het risico dat de ouders de kleertjes hebben weggelegd en vergeten zijn. Ditzelfde geldt voor schoenen (vergeet ook niet dat de meeste kinderen pas na hun 1e verjaardag gaan lopen!)

Borstvoedingsoverlevingspakket

In die eerste weken (of zelfs maanden) kun je als pas bevallen vrouw niet zonder zoogcompressen. Je hebt tegenwoordig ook heel handige wasbare, zoals deze van MooreGreen. Ook Bepanthen of Calendula zalf zijn handig tegen kloven. En absoluut geen noodzaak, maar wel prettig is een handige waterkan. Die eerste weken drink je jezelf een ongeluk (in elk geval wanneer je borstvoeding geeft), dus dan is het altijd makkelijk een voorraad dichtbij te hebben.

Luiers

Als gezegd is een pak vol luiers wel handig, maar niet echt leuk om te geven. Je kunt natuurlijk ook een luiertaart maken. Via internet kun je gemakkelijk een handleiding vinden, zoals hier.

praktische kraamcadeaus

Welke praktische kraamcadeaus heb jij gekregen?

De foto’s van het beschuit, de schoentjes en de luiertaart zijn afkomstig van Shutterstock.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “Kraamtijd | Praktische kraamcadeaus die toch leuk zijn om te geven

 1. Een kado staat mij nog goed bij. Ik kreeg de volledige box van Gooische Vrouwen 🙂 Met inderdaad een tijdschrift erbij. Waar ik in hemelsnaam de tijd vandaan moest halen om aan mijzelf te denken? Ik weet het niet. Maar het was een grote stimulans om wel die stap te zetten. Dus ja, ik was heel dankbaar voor dat fijne kado.
  Rory onlangs geplaatst…Sommige dingen zijn blijvend…My Profile

 2. Ik was toen heel erg blij met een cadeaubon van de Hema. Die is echt opgegaan aan kleertjes, slaapzakjes en andere spullen die we nog nodig hadden. Praktische kraamcadeau’s zijn inderdaad super fijn. En inderdaad die schoenen. Ik kreeg hele schattige All Stars. Die heeft hij één keer aangehad, omdat hij ze wan moest hebben. Maar eigenlijk niet praktisch en nu passen ze al niet meer. Echt heel jammer.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De 3 H’sMy Profile

 3. Rompertjes zijn altijd fijn! Als ze niet mooi zijn, doe je er toch kleding overheen ☺️ Al moet ik zeggen dat wij alleen maar leuke hebben gekregen, waarbij ik het zonde vind dat er iets overheen gaat ☺️

  Knisperboekjes zijn ook leuk om te krijgen!

  1. Heel fijn! Vooral om zoveel mogelijk foto’s te maken van je pasgeboren baby. Komt de kwaliteit alleen maar ten goede. Lief van ze.

   Jammer van de kleding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge