9 redenen waarom de peutertijd geweldig leuk is

Wanneer je peuter misschien middenin zijn nee-fase zit en het liefst alles zelluf wil doen, kan je soms best weleens met je handen in het haar zitten. Maar eigenlijk is deze periode ook zo geweldig. Zeker nu ik hem voor de vierde keer mag meemaken, waardeer ik pas echt hoe leuk het is met een peuter in huis. Waarom? In dit artikel geef ik je 9 redenen!

Waarom de peutertijd geweldig is?

(Leren) praten

Ieder kind gaat op zijn eigen tempo. Sommige kinderen praten al voor hun eerste verjaardag, anderen doen er wat langer over. Maar als vanzelf gaat je peuter kletsen en/of steeds meer zeggen. De verrukking van dat eerste woord maakt plaats voor bijzondere gesprekjes. Van willen weten hoe iets werkt tot de bekende waaromvragen – het komt allemaal voorbij. Ze leren de wereld op die manier bevatten en dat gaat soms op een hele grappige manier.

Tip! Bewaar alle grappige peuteruitspraken zodat je ze later nog eens kan terugkijken of verwerken in een fotoboekje van de kinderen.

Je peuter wordt zelfstandiger

Misschien omdat Sean mijn vijfde kind is, misschien omdat we na Nova een groot gemis hadden in het hele ‘kunnen zien opgroeien’. Maar ik zie bijna alles. Zijn ontwikkeling gaat razendsnel. Laatst ontdekte hij bijvoorbeeld hoe je iets kunt laten balanceren op een randje, hij helpt met het aan- en uittrekken van zijn kleding. Moet hij verschoond worden, dan pakt hij een luier. Hij kan inmiddels kleuren.

De vaardigheden die jonge kinderen leren zijn voor ons natuurlijk zo vanzelfsprekend, maar bij een peuter zie je elke dag weer iets nieuws gebeuren. Soms met een handeling, dan weer doordat ze A en B kunnen combineren. Ze maken het gewone heel bijzonder.

Ik probeer de zelfstandigheid te stimuleren door hem mee te nemen met mijn bezigheden. Ik leg stap voor stap uit wat we doen, vraag hem om een bakje te pakken zodat ik zijn fruit erin kan doen. Of hij klimt zelf op een stoel om daarna zijn handen te wassen. Zo leert hij steeds meer (herkennen) en werkt hij meteen aan zijn woordenschat.

Stiekem doen? De meeste peuters zijn een open boek

Wat ik ook zo heerlijk vind aan de peutertijd, is dat peuters je gewoon exact vertellen wat voor snode plannen ze willen gaan uitvoeren. ‘Ik gaat even op de muur tekenen,’ zei onze tweede dochter ooit. Inwendig moest ik enorm lachen, maar dankzij haar openhartigheid konden we mooi voorkomen dat er een Picasso in hun speelhoekje zou worden gezet.

Je hebt er een kleine hulp bij in de supermarkt

Natuurlijk kan het winkelen met een peuter in de supermarkt weer andere uitdagingen geven, maar als ze een beetje zelfstandigheid krijgen dan werkt dat vaak wel. Peuters vinden het van nature namelijk heerlijk om te mogen helpen en te imiteren. Ze luisteren beter als ze de kans krijgen en voeren kleine opdrachtjes met plezier uit. Kijk, de weekboodschappen zullen nog steeds een uitdaging vormen, maar wat kleine dingetjes halen met zijn tweetjes kan echt heel gezellig zijn.

Kinderen krijgen een langere concentratieboog

Met oudere peuters kan je echt al een spelletje spelen, samen kleien of een tekening maken, zonder dat ze het na twee seconden voor gezien houden. En ochtendje dierentuin of kinderboerderij mag wat langer duren en op een gegeven moment kan je ze ook met een klein werkje neerzetten, zodat jij snel wat dingen kunt schoonmaken – zonder helpende peuterhandjes. Want hoe lief ook, erg snel gaat het meestal niet.

Je peuter heeft een enorme fantasie

Alles is mogelijk. Ondanks dat het soms ook leidt tot monsters onder het bed, komen er uit die peuterfantasie ook fantastische dingen voort. Van hele verhalen tot de grappigste uitspraken namens hun poppen – het komt allemaal voorbij. Heerlijk toch, die vrijheid om je gedachten letterlijk te kunnen delen?

Zorgzaamheid

Misschien komt het ook doordat ik gewend ben aan twee dochters van bijna tien en eentje van zeventien, maar als ik mijn teen stoot (en dat gebeurde recent nog op het niveau dat ik eindigde met een kneuzing en een mank loopje) worden er vooral flauwe grappen gemaakt en lachen ze smakelijk om mijn onhandigheid. Sean doet dat in elk geval niet. En waar het nu aan hem voorbij ging, weet ik zeker dat hij over een tijdje heel lief naar me toe rent om te zien of het gaat – net zoals zijn zussen ooit (nog wel) deden.

Je bent de held van de dag en megagrappig

Echt, een kinderhand is snel gevuld wat dat betreft. Goed voor je zelfvertrouwen! Waar je (bijna)puber haar wenkbrauwen optrekt als je lollig probeert te doen, schatert een peuter om werkelijk helemaal niets. Kriebelen, gekke stemmetjes, op een gegeven moment komt de flauwe onderbroekenlol… Leef je uit nu het nog kan!

Peuters zijn zo intens dankbaar

Oké, ik moet eerlijk toegeven dat wanneer Sean een cadeautje krijgt, hij het vooral vervelend dat je hem uit zijn spel trekt om het uit te pakken. Maar hij vindt het fantastisch om te mogen helpen met het uitruimen van de vaatwasser, om een klein klusje te doen of lekker te dansen met zijn tweetjes. En omdat ik dagelijks zie hoe snel dat eigenlijk allemaal verandert, geniet ik extra van al die bijzondere momentjes!

Peuters zitten in een speciale fase. Er gebeurt zoveel in hun jonge leventjes, hun wereld breidt uit en ze ontdekken steeds meer. Dat maakt deze periode er eentje om te koesteren. Hierboven staan onze 9 favorieten uit de peuterleeftijd. Wat is die van jou? Waar geniet jij het meest van?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©digitalienspb – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven