peuterangst

Peuterangst oplossen: ‘Mama, er zit een spook in mijn kamer’

Peuterangst: van de ene op de andere dag is hij er en hij zal voorlopig wel even blijven. Maar hoe ga je daarmee om? Wat doe je als je peuter angst voelt voor bijvoorbeeld een monster onder het bed, heksen in de hoek of ‘sprookjes’ – zoals Rose spoken noemt. Ik vertel je vandaag hoe we laatst met een bang meisje te maken kregen en hoe we daarmee omgingen. 

‘Spookje’

Op de laatste traptrede blijft peuter stokstijf staan. ‘Loop eens door,’ merk ik kribbig op, aangezien ik nog een dreumes op mijn arm heb van negen kilo zwaar. ‘Hup!’  Dit blijkt echter niet de aanmoediging te zijn die ze nodig heeft, want ze wijkt geen centimeter. Zuchtend til ik haar met mijn vrije arm op en plant haar op de overloop.

‘Kom, naar je kamer.’
‘Nee, ik wil niet naar mijn kamer.’
‘Hoezo niet?’
‘Er zit een sprook!’

Spook? Waar heeft ze die wijsheid nu weer opgedaan? Snel laat ik mijn blik door de kamer glijden, maar ik zie niets dat op een spook lijkt: geen bungelende lakens of schimmen op de muur. Ze doet me denken aan de oudste, die op deze leeftijd ook regelmatig bang was. Mijn aanpak heeft destijds nergens toe geleid: ik probeerde haar altijd duidelijk te maken dat heksen en spoken niet bestaan, behalve in je fantasie. Maar dat dit ook helemaal niks heeft uitgehaald, bleek een tijdje terug. En dus moet ik dit anders aanpakken.

Eruit!!

‘Weet je wat, we gaan het spook eens even vertellen dat hij hier helemaal niet is uitgenodigd! Want dat is wel een heel ondeugend spook om zomaar in jouw kamer te gaan zitten.’ Ze beaamt me met een knik: ‘Zeker!’ Nog wat huiverig loopt ze aan mijn hand mee. ‘Zo spook,’ bulder ik door de kamer, ‘en nu ga je snel weg. Deze jongedame hier moet slapen en dan mag jij hier helemaal niet zijn.’ Gesterkt door mijn woorden hoor ik naast me een peuterstemmetje: ‘Ga weg sprook. Dit is mijn kamer.’

Ze begint er lol in te krijgen. Grappig hoe dat werkt. Mooi ook: door haar genoeg zelfvertrouwen te geven dat ze het ‘sprook’ zelf kon verjagen, is ze niet meer bang. Uitleggen dat spoken niet bestaan zou waarschijnlijk niks hebben uitgemaakt. Wat voor boodschap heeft een kind daar tenslotte aan? Ik kan wel beweren dat we helemaal geen monsters in de kamer hebben zitten, maar wie zegt dat ik alles weet? Eigenwijsheid begint al op jonge leeftijd hier in huis en ik vrees dat ze dat niet van een vreemde hebben.

Werkt het?

Ja zeker, het heeft echt effect. Een paar weken later lopen we onze tweedagelijkse route naar boven en opnieuw begint ze te praten over het spook. Dit keer houdt ze zich echter niet in, maar loopt rechtstreeks op haar doel af: ‘Eruit sprook! Ik ga hier slapen,’ roept ze overtuigd. Trots kijkt ze me aan. ‘Nu is hij weg mama!’ Opgelucht haal ik adem. Dit varkentje is in elk geval gewassen, op naar de volgende fase. Hopelijk wordt die net zo makkelijk opgelost…

Peuterangst: hoe ga je ermee om? 

Om nog even kort samen te vatten hoe wij het aanpakten:

 • Erken de angst van je kind en neem deze serieus. ‘Je vindt het een beetje spannend he? Maar mama (of papa) zal je beschermen. We gaan het spook/monster/de heks wegjagen.’
 • Neem je kind aan de hand en betrek hem of haar bij het verdrijven van de monsters.
 • Zodra je ziet dat je peuter eraan toe is, kan je hem/haar zelfs een leidende rol geven. Zo verdwijnt de peuterangst vanzelf naar de achtergrond hopelijk.

Veel succes! En als deze methode niet werkt, zijn er talloze op internet. Hoe dan ook, geef je kindje de tijd en rust.

Hoe ga jij om met zo’n peuterangst?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Peuterangst oplossen: ‘Mama, er zit een spook in mijn kamer’

 1. Ai.. dat staat me dus allemaal nog te wachten, haha! Ik weet wel dat ik vroeger ook zo bang was voor spoken in mijn bed of onder de kast. Op een avond hoorde ik toen ik op bed lag ook echt iets in de kast.. ik heb heel hard mijn moeder geroepen. Toen ze boven kwam en ik vertelde dat er een spook in de kast zat wuifde ze het weg ‘Anne spoken bestaan niet’ ..de deur was nog niet dicht of ik hoorde weer een bonk in de kast. Weer zo hard als ik kon mijn moeder geroepen. Toen ze boven kwam wilde ze voor eens en altijd afrekenen met mijn ‘ kastspook’ en trok de deur open om ‘ hem er eens goed van langs te geven’ . Wat bleek. . Mijn 2 spoken van broers hadden zich in mijn kast verstopt om mij de stuipen op het lijf te jagen. . Trauma for life zeg maar. . 😉

  1. Haha o wat erg! Jongens kunnen toch zo gemeen zijn… Maar denk dat de meeste kinderen wel zo’n fase hebben. In elk geval weet je nu wat je kan doen (en hopelijk werkt het) 🙂

 2. Dat hebben wij gelukkig nog nooit gehad hier thuis, gedoe met spoken. Mijn dochter van bijna 5 begint nu wel eens dat ze niet kan slapen omdat ze alleen maar aan enge dingen kan denken. Als ik vraag waar ze dan aan denkt komt ze met “dat vosje uit dat filmpje die dat konijntje op ging eten”… gelukkig nog heerlijk onschuldig 😉 Op school leert ze dat God haar stuurt (jep, christelijke school) dus laatst hoorden we door de babyfoon “Lieve God, wil je er voor zorgen dat ik aan iets anders denk?”
  Melissa onlangs geplaatst…Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Een overzicht.My Profile

 3. Wat een leuke oplossing! Fiene roept steeds in haar eigen rollenspel dat er een leeuw aan komt. Dan zeg ik altijd dat ze dan wel even ‘hoi’ kan zeggen tegen de leeuw en hem kan vertellen wie ze is. Misschien wil hij wel spelen..
  De ene keer zegt ze dan ‘oh.. hij is weg mam’ en de andere keer is het ‘hoi leeuw, Ikke ben Fiene’ haha
  MetMirjam onlangs geplaatst…Tip voor de feestdagen | VTech Verzorg & Leer ReismandMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge