Zit je peuter vol fantasie? Speel dan zeker eens deze 7 spelletjes!

Al op vrij jonge leeftijd had Rose door wat fantasie is. Zo kon ze voor haar eerste verjaardag al smakelijk eten van een zogenaamd taartje of slurpte een plastic kopje leeg. Nu ze ouder is, zien we dat fantasiespel terug in van alles: geef haar een lege doos en ze maakt er een echte hut van. Of leg drie kussens op de grond en ze springt van eiland naar eiland. Het ene moment is ze een woeste zeebonk, het volgende glijdt ze in vliegende vaart van de verwarmingsbuizen naast de bank af en doet alsof de brandweer wordt opgeroepen. En dan is ze ineens een lief poppenmoedertje dat zorgt voor een (helaas) hard huilende baby. Ik kan daar enorm van genieten. Je hoeft alleen maar te gaan zitten en toe te kijken. Heb jij ook zo’n fantasierijk kind? Doe dan vooral ook eens één van deze spelletjes met elkaar:

 1. Hutten bouwen

  Hoe, dat maakt niet uit. Je kan samen een tentje opzetten en daarin gaan zitten, maar nog beter is het spannen van kleden over de bank of tafel. Maak kleine hapjes en eet die samen op in de tent.

 2. Dansen

  Klassieke muziek is hiervoor perfect. De zware pauken, afgewisseld met de hoge klarinet geven genoeg inspiratie om samen te dansen. Bijvoorbeeld met grote passen, zoals een grote beer dat zou doen, of trippelen als een muisje. Spelen dat je een kabouter bent of juist een lieflijk vlindertje dat van bloem naar bloem zweeft. Laat je kindje ook vooral lekker zijn gang gaan en bedenken waarin jullie nu weer veranderen.

 3. Knutselen

  Dit is natuurlijk perfect om je fantasie lekker de vrije loop te laten met bijvoorbeeld lei of papiertjes die ze kunnen opplakken. Want waarom moet een paddenstoel altijd rood zijn met witte stippen? Misschien is die van jullie wel groen met een paarse stam. Of woont er een eclectische kabouter in? Je kan samen een fantasiedier bouwen of een grote doos nemen en daar met verf of stofjes een raket van maken.

  De foto van deze retro telefoon is afkomstig van Shutterstock
 4. Verkleden

  Je hoeft echt geen carnavalswinkel leeg te kopen, vaak zijn jouw oude kleren en misschien zelfs (lage) hakken) al genoeg. Kinderen vinden het fantastisch om hun ouders na te doen. Helemaal leuk is het als je ergens een ouderwetse telefoon met hoorn vandaan weet te halen! Die draaiknopjes werken magisch!

 5. Vingerpoppetjes

  Bij Hema haal je vingerpoppetjes voor een euro. Ze hebben verschillende dieren en daarmee kan je een heel verhaal bedenken. Laat het poppetje meedoen aan jullie spel of, nog leuker, laat je peuter bedenken wat het varkentje zegt en hoe het olifantje zich gedraagt.

 6. Tekenen

  Net als met knutselen kan je al tekenend alle kanten op. Vooral omdat peuters vaak niet gericht iets maken, maar al wel beginnen met verschillende vormen. Laat ze lekker hun gang gaan met verschillende kleuren, des te vrolijker het eindresultaat! Wat wij trouwens ook weleens doen is dat Rose mij een opdracht geeft, waarop ik het teken. Of ik maak een (in mijn ogen) fantastisch konijn, waar zij dan een duif in terugziet. Kan erg verrassend en grappig zijn!

 7. Muziek maken

  Als de kleintjes even geen zin meer hebben in het speelgoed dat in de kast ligt, geven we ze soms gewoon wat voorwerpen uit de keuken. Bijvoorbeeld een beslagkom en een pollepel. Of zo’n klein gekleurd kommetje van Ikea met een plastic lepeltje. Voor je het weet, lopen we in fanfareopstelling door de kamer en zingen luidkeels ‘Op een grote paddenstoel’, begeleid door Het Kleine Keukenensemble. Plezier gegarandeerd!

Heeft jouw peuter ook zoveel fantasie?


De foto van de jongens in hun ‘vliegtuig’ is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

10 Replies to “Zit je peuter vol fantasie? Speel dan zeker eens deze 7 spelletjes!

 1. Soms komt die fantasie ook naar buiten via een volledig verzonnen verhaal waar ook weer andere hoofdpersonen in voorkomen. Tja…. Wat wij graag doen is radio aan en keihard meezingen en dansen. Zalig. Pas geleden was ik even achter de laptop gekropen toen ‘Hij van Zes’ in bad zat. Kom ik terug: ‘ik heb de badeendjes gewassen mama (8 stuks of zo), met sop. Leuk hè mama’. De HELE shampoofles en de HELE doucheschuimfles LEEG. De zeepbellen zweefden door de badkamer.
  De eendjes waren brandschoon.
  Ik heb de rest van de avond zitten grinniken 😉
  Marije onlangs geplaatst…LuxeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge