opnieuw bij je ouders

Terug naar je ouders? Zo maak je het leuk voor iedereen

Opnieuw bij je ouders gaan wonen? Nee, dat zou mij niet overkomen – dacht ik met de bravoure van een twintigjarige. Drie jaar later stond ik weer bij ze op de stoep. Alles was volledig misgegaan en vervolgens kreeg ik geen urgentie, dus dit was iets langer dan tijdelijk. Hoe kan je van zo’n moment toch het beste maken voor alle partijen?

Waarom zou je opnieuw bij je ouders gaan wonen?

Je verlaat het ouderlijk nest met de gedachte hier alleen nog terug te keren voor de gezelligheid (en/of de was). Dat je na een aantal jaar weer op de stoep zou kunnen staan, is niet het eerste dat in je opkomt zodra je vertrekt. En toch kan het iedereen overkomen. Misschien voor een korte periode, omdat jullie huis verbouwd wordt. Of je gaat terug naar je ouders omdat je koophuis al in bezit van de nieuwe bewoners is en jullie nieuwe huis op zich laat wachten. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat je relatie eindigt en je geen dak boven je hoofd hebt. Wat zijn de tips die ik je als zelfbenoemd ervaringsdeskundige kan geven?

Lees ook: Opnieuw bij mijn ouders: de dankbaarheid blijft voor altijd!

Tips voor als je opnieuw bij je ouders gaat leven (met een kind)

 1. Leef en laat leven

  In het normale leven ben ik daar al een groot voorstander van, maar dit gaat nog meer op wanneer je met kind terugkeert naar het ouderlijk huis. Je bent weliswaar nog steeds ouder en dochter/zoon, maar tegelijkertijd volwassen. En dat botst. Mensen zijn geneigd terug te vallen in oude patronen, maar die gelden nu niet meer. Neem je eigen verantwoording en zit niet constant op elkaars lip. Voor je ouders is het namelijk ook een stap terug in hun vrijheid. Probeer dus je afstand een beetje te nemen en bekritiseer elkaar niet te veel (o zo makkelijk gezegd als buitenstaander haha).

 2. Maak heldere afspraken over de opvoeding

  Hoe je ouders er ook over denken, jij bepaalt hoe je kind wordt opgevoed. In de praktijk kan dit best lastig zijn. Spreek daarom duidelijk uit wat je wil, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. En dat is wel zo prettig; de situatie is lastig genoeg.

 3. Laat je waardering blijken

  Koop spontaan een bloemetje, ruim op of maak schoon, geef een lieve kaart of kook uitgebreid. Deze situatie en hulp zijn niet vanzelfsprekend.

 4. Behoud de band tussen opa/oma en kleinkind

  Dit is een lastige. Je ouders worden ongewild toch een beetje opvoeders, wat de onderlinge band iets verandert. Geef ze ook de ruimte om samen weg te gaan of koekjes te bakken, zonder daar zelf bovenop te zitten. En laat ze soms ook een beetje verwennen, want dat doen opa’s en oma’s nu eenmaal. Knijp je ogen gewoon even keihard dicht.

 5. Zorg voor voldoende ontspanning

  Geldt voor alle partijen: neem die rust en afstand soms. Want eerlijk is eerlijk, terug naar je ouders gaan is doorgaans niet geheel vrijwillig, maar ontstaan uit overmacht. Onderlinge irritaties groeien dan gemakkelijk. Ga er even tussenuit of stuur je ouders uit eten, zodat je het huis voor jezelf hebt. Echt doen!

Ben jij ooit in deze situatie gekomen?
En waar zou je nog meer aan kunnen denken?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

10 Replies to “Terug naar je ouders? Zo maak je het leuk voor iedereen

 1. Nooit terug gemoeten en ik ben dat ook niet van plan om eender welke reden dan ook. Het zou nooit goed komen met onze 4 kinderen vrees ik 😉 Ik vind je tips wel heel waardevol er in gewoon al om zo toe te passen om de maandelijkse (half jaarlijkse) bezoekjes 😉
  Kimberley van Gewoon Wij onlangs geplaatst…Als het er dan eindelijk uitkomtMy Profile

  1. Denk ook inderdaad dat het niet in alle gevallen een optie is. Soms zijn ouders te oud, een andere keer is de band niet goed of de ruimte ontbreekt simpelweg.

   Ben blij dat je er iets aan hebt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge