op kraambezoek gaan

Op kraambezoek gaan saai? 7 redenen waarom ik het daar niet mee eens ben

Op kraambezoek gaan

Ik schreef al eens 5 redenen waarom ik vind dat de kraamtijd allerminst saai is. Maar geldt dat niet ook voor op kraambezoek gaan? In dit blog geef ik zeven redenen waarom dat dus echt niet saai is (ook zonder kinderwens of mét, maar dan in de verre toekomst):

1.  Eindelijk is de baby er!

Belangrijkste reden om uit te kijken naar het kraambezoek is toch het bewonderen van zo’n schattige baby? Misschien mag je zelfs al even knuffelen! Zeker wanneer het gaat om je kersverse neefje of nichtje, is zo’n kraambezoek allerminst saai. Ik vond het zelf bij mijn neefje en nichtjes toch wel bijzonderste momenten om mee te maken in hun leven: die allereerste ontmoetingen!

2. Een goede oefening voor later

Mits je een kinderwens hebt natuurlijk. Op kraambezoek gaan, biedt je de uitgelezen plek om alvast wat fijne kneepjes van het vak te kunnen leren. Vraag al je vragen! Vrouwen die in hun kraambed liggen, kunnen je het best vertellen hoe ze zich nu voelen. Uit ervaring weet ik dat je heel veel vergeet naarmate de tijd vordert.

3. Je hoeft het niet lang te maken

Als je langsgaat uit plichtsgevoel, onthoud dan ook dat je zeker niet lang hoeft te blijven hangen. Vaak zijn kraamvrouwen ontzettend moe, dus hebben zij evengoed weinig zin in langdurige gesprekken. Mocht het saai zijn, dan merk je daar nauwelijks iets van, omdat je al snel weer buiten kan staan zonder schuldgevoel.

4. Even bijpraten

Vaak zijn vrouwen richting het einde van hun zwangerschap moe en trekken zich terug. Dat kan heel jammer zijn in een vriendschap, omdat je elkaar niet echt kan steunen zoals je normaal zou doen. Na de bevalling kan je weer even bijpraten.

5. Kraambezoek onderbreekt je dag

Ik meen me te herinneren -al is het lang geleden- dat je bij bepaalde bedrijven tijdens werktijd op kraambezoek mag. Hoe leuk is dat? Even midden op de dag gaan kijken naar een pasgeboren baby’tje! Ik kan slechtere manieren bedenken om eerder te vertrekken.

6. Je ziet je collega, vriendin of nicht in een nieuw daglicht

Moederschap haalt een bijzondere kant in vrouwen naar boven. Heel zorgzaam. En ik vind dat altijd mooi om te zien. Zelfs die ene collega waarvan je altijd dacht dat het een harde tante was, blijkt heel liefdevol en beschermend naar haar kindje.

7. Je maakt de ander blij

Mijn vader zegt altijd: ‘Altruïsme is ook een vorm van egoïsme’. En dat ben ik met hem eens. Maar daar is niets mis mee toch? Het kan een heel fijn gevoel geven dat de ander gelukkig wordt van jouw aanwezigheid, ook als je helemaal niets met baby’s hebt. Wie weet verras je jezelf alsnog tijdens het kraambezoek, zo niet, dan ben je in elk geval geweest.

Maar als je echt niet wil gaan…

Misschien vind je het moeilijk om pasgeboren baby’s te zien, omdat je zelf een diepgewortelde kinderwens hebt die helaas (nog) niet mag worden vervuld. Of vind je een baby gewoon niet leuk (kan natuurlijk ook) en lijkt zo’n kraambezoek je werkelijk verschrikkelijk? Ga jezelf dan niet forceren, daar heeft immers niemand wat aan. Je kan ook klaarstaan met een pan soep die je kort langsbrengt. Of stuur een kaartje. Dan kan je altijd later nog eens afspreken met elkaar.

Vind of vond jij op kraambezoek gaan ooit saai?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Op kraambezoek gaan saai? 7 redenen waarom ik het daar niet mee eens ben

  1. Ik heb het altijd superleuk gevonden. Maar heb na mijn eigen bevalling er moeite mee gehad, omdat het onverwerkte trauma’s oproept bij mijzelf. Ik kan dat vaak wel parkeren gelukkig, dus het lukt vaak wel. Ik vind die ‘verse’ kindjes nu zo vreselijk kwetsbaar. Zo klein.
    Marije onlangs geplaatst…Real beauty lies behind your eyesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge