consequent zijn

Oma weet raad (2): waarom lijken opa’s en oma’s minder consequent?

In de korte serie Oma weet raad stel ik mijn moeder vragen over zaken die te maken hebben met opvoeden. Zoals vandaag bijvoorbeeld over consequent zijn (want waarom zijn ouders dat veel meer bij hun eigen kinderen dan bij de kleinkinderen)? Maar ook over de gezondheidshype en bijvoorbeeld drukte in het leven van de hedendaagse moeder (wat is er gebeurd met ouderwetse rust?)

Lieve mama,

Naarmate je leven vordert, zie je je ouders in een totaal ander daglicht. Plotseling besef je hoe zij ook soms maar iets deden. Je krijgt meer waardering, begrip… En toch moet me iets van het hart. Er is namelijk iets, dat ik níet helemaal begrijp als het gaat om consequent zijn. Om het te verduidelijken zal ik je een voorbeeld geven:

Het was zomer, een jaar of zes geleden. De hitte had ons naar binnen gedreven en we stonden nog wat te kletsen voor vertrek. June verveelde zich en sprong daarom als een echte kikker over de dure leren bank. Weet je wat er toen gebeurde? … Niets. Helemaal niets. Waar wij vroeger direct moesten ophouden, stond mijn lieve vader nu vergoeilijkend te lachen, wendde zich weer tot ons gesprek en bleef verder stil. Opmerkelijk stil.

Wat is er gebeurd met ‘consequent zijn’?

Hoe komt het dat ouders in de gedaanten van opa en oma een aanzienlijk langere adem hebben dan in hun eigen opvoeding? Plotseling mag en kan alles, kijken ze niet zo nauw op een snoepje hier en daar, en wordt ondeugendheid (of zelfs naar gedrag) weggelachen. Waarom bij hun eigen kinderen niet?

Namens alle kinderen die zich dit ook afvragen,

Liefs,
Merel

Lieve Merel,

Dit voorval kan ik me niet goed herinneren. Maar ik herken het wel dat opa’s en oma’s minder consequent zijn ten aanzien van hun kleinkinderen, dan voor hun eigen kroost. Ik maak me daar zelf ook weleens schuldig aan. Moeders met kleine kinderen hebben veel ballen om hoog te houden. Als oma maak je echter tijd vrij in je agenda, die je volledig aan de kleinkinderen kunt besteden. Bergen strijkgoed, het avondeten etc. komen dan niet in mijn planning voor, dus is zo’n middag voor mij echt een cadeautje. Daar geniet ik met volle teugen van, zonder nog zo’n takenlijst in mijn achterhoofd te hebben. En dan word je vanzelf wat makkelijker.

De band met June is bovendien speciaal

Voor haar ben ik misschien juist níet altijd de gezellige oma waar alles mag. Doordat jullie een tijdje hier woonden, gedraag ik me bij haar af en toe iets meer als een ‘moeder’. Want al wil je het niet, je ontkomt er niet aan om je soms met de opvoeding te bemoeien. Andersom geldt dat geloof ik ook wel. Ze neemt in elk geval geen blad voor de mond en zegt alles tegen me. Of ik daar nou altijd gelukkig mee moet zijn… Tja, dat is weer een ander verhaal 😉

Liefs,
Mama

Merk je dat jouw ouders tegenover je kinderen minder consequent zijn dan tegenover jou vroeger?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

10 Replies to “Oma weet raad (2): waarom lijken opa’s en oma’s minder consequent?

 1. Wat dan weer grappig is, is dat zodra een kind op school komt, ouders soms de totale vrijheid geven aan hun kind en ervan uitgaan dat de leerkracht reageert op wat de kinderen doen. Overigens niet allemaal, maar zie het regelmatig gebeuren, misschien ook onbewust.

  1. Leuk onderwerp voor een blog 🙂

   Maar denk dat ze het ouderschap bij de deur loslaten ofzo, grappig dat het zo werkt.

 2. Heel herkenbaar inderdaad. Zit hier af en toe met dezelfde vragen: “als wij dit vroeger deden… 😳”. Wel grappig te zien dat ze zo veranderen, maar is af en toe erg lastig om de manier van opvoeden consequent door te voeren als opa en oma er andere gedachten op na houden. Bij ons zitten we dan ook nog eens met een cultuurverschil tussen schoonfamilie en familie wat het af en toe nog lastiger maakt.

  1. Ja kan me voorstellen dat zoiets ook weleens ‘botst’. Zeker met bepaalde culturen waar ouderen meer aanzien hebben en het idee heerst dat je hen niet tegenspreekt (ook opa en oma dus), weleens lastig als je zelf het hart op de tong hebt 🙂

   Maar vooral als je je eigen ouders ineens ziet lachen waar jij straf had gekregen.. Haha!

   1. Ja, om een klein voorbeeldje te geven: wij vinden het niet nodig (lees: wij willen niet) dat J de hele dag tv kijkt. J kan zichzelf ook prima vermaken met speelgoed etc, maar het probleem is dat bij opa en oma de tv de hele dag aan staat. Ze zeggen dat hij dan niet de hele dag kijkt, maar hij krijgt wel de hele dag die prikkels daardoor. Helaas zijn ze nogal koppig en zijn we afhankelijk van hen voor oppassen soms, dus komen er niet helemaal onderuit. Maar je snapt m’n punt denk ik; hetzelfde geldt trouwens voor snoep/chocolade, weinig maat in te houden als hij bij opa en oma is…

    1. Dat is erg vervelend ja! Uiteindelijk is het jullie opvoeding en ik ben zelf ook geen voorstander van te veel tv of snoep. Je hebt gelijk dat hij toch prikkels krijgt en dan slapen ze vaak weer minder of zijn druk en vervelend.

     Dan is het voor J. ook weleens verwarrend denk ik: bij jullie mag het niet en daar zijn weinig grenzen.
     Zou ook niet goed weten wat je kan doen, behalve blijven aangeven. En misschien een keer opmerken dat consultatiebureau bepaald advies heeft gegeven? (mits ze daar gevoelig voor zijn)

     1. Zijn ze helaas niet gevoelig voor; onder het mom dat ze hun kinderen op die manier hebben opgevoed en dat die ook nooit last hebben gehad houden ze toch vast aan hun manier. Wel een van de redenen dat hij niet al te vaak daar naartoe gaat. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant moeten ze wat meer begrip tonen voor manier waarop wij hem op willen voeden

     2. O dat is helemaal vervelend. Dit is inderdaad dan de beste oplossing. Vind dat persoonlijk altijd een slecht argument trouwens, dat generaties voor ons groot werden ondanks dat hun moeders rookten en dronken tijdens de zwangerschap, betekent niet dat je het nog steeds moet doen. Geldt voor tv en snoep net zo..
      Sterkte in elk geval! Zal ongetwijfeld af en toe best irritatie blijven opleveren.

     3. Haha je snapt het helemaal 😉 We hebben er maar mee te leven, maar laatste discussie zal nog niet gevoerd zijn vrees ik haha. Ach, ze bedoelen het goed zullen we maar denken he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge