De kerstboom opzetten met je dreumes in 9 stappen

De dagen worden donkerder en korter, overal zie je sfeerverlichting en jij twijfelt. Want met een dreumes toch je kerstboom opzetten? Is dat nu wel zo slim? Wat als… Je kan wel honderden bezwaren bedenken om het allemaal te laten voor wat het is dit jaar. Maar dat hoeft niet! Met dit 9 stappenplan heb je toch die boom, zonder dat je dreumes onder de takken belandt of verstrikt raakt in een snoertje. Lees snel verder voor handige tips om samen de boom op te tuigen.

Kerstboom opzetten met je dreumes? 9 handige tips! 

Ga voor een kleinere nep kerstboom

Als je de boom wil gaan optuigen met je dreumes is het slim om een kleinere nepboom te nemen.

  • Een nepboom laat geen naalden los. Je hoeft dus niet op te letten of je dreumes in een onbewaakt ogenblik dennennaalden in zijn mond stopt. Ook is een echte kerstboom vaak scherper en kunnen ze zich eraan bezeren.
  • Het voordeel van nepbomen is dat je de takken alle kanten kunt opbuigen, waardoor je een idealere situatie kunt creëren. Als het de veiligheid ten goede komt, kan je zelfs takken weglaten (aan de achterkant) zodat je de boom op een betere plek kan neerzetten.
  • De kans dat je een kleine boom omtrekt, is kleiner dan bij een grotere kerstboom.

Zet de boom op een verhoging

Heb je een stevig tafeltje waarop de boom past? Doen! Je dreumes kan er niet of minder makkelijk bij en je creëert enigszins een automatische afstand. Natuurlijk blijven de fonkelende lichtjes aantrekkelijk voor je kindje, maar de kans is iets groter dat ze er nu vanaf blijven. Let overigens wel op dat de takken niet op ooghoogte hangen, zodat je dreumes minder snel aan de ballen, lichtjes of takken trekt.

Alternatief voor een verhoging:

  • Koop een mooie mand die de onderkant van de kerstboom beschermt, waardoor je dreumes niet aan de kerstboom kan komen
  • Zet een veiligheidshek om de boom heen (kosten voor een EU goedgekeurd hek liggen rond de honderd euro, dus alleen aanschaffen als je hem voor meer dingen wil gebruiken – bijvoorbeeld als alternatieve box)

Bind de kerstboom vast aan de bovenkant

Ook een klein boompje kan in een ongelukkig moment omvallen. Je kunt hem verankeren door de bovenkant vast te binden aan een haakje in het plafond of een ander stevig punt. Mocht je dreumes daarna alsnog aan de onderkant van de kerstboom trekken, dan loop je in elk geval niet het risico dat hij bovenop hem valt. We weten uiteindelijk allemaal hoe snel dreumesen kunnen zijn als je twee seconden niet kijkt.

optuigen kersboom met een dreumes tips
©Oksana Kuzmina – Shutterstock

Zet de boom in elkaar zodra je dreumes slaapt

Wanneer je de boom gaat neerzetten, scheelt het als je hem kant en klaar hebt klaar staan als hij wakker wordt. Op die manier ziet je dreumes niet dat de kerstboom losse takken heeft en wat je daarmee kunt doen. Ook is het handig om alvast je lichtjes en ballen in de boom te hangen. Samen optuigen komt wel als ze wat ouder zijn.

Plastic fantastic in je kerstboom

Hoe mooi de erfstukken van je oma of de dure ornamenten van Intratuin ook zijn, als je een kerstboom opzet bij je dreumes in de buurt, wil hij de ballen ongetwijfeld aanraken. En wat dacht je van hard trekken aan de onderste takken – met alle gevolgen voor je zorgvuldig opgebouwde verzameling kerstballen? Nee, plastic verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar is wel een stuk veiliger. Geen scherven die ze in hun mond kunnen stoppen of waaraan ze zich kunnen snijden, geen kapotte ballen dit jaar.

Vind je dit niks? Kijk dan of je houten kerstballen en ornamenten kunt vinden die aan je smaak voldoen. Zolang er geen losse onderdelen aan zitten, glitters of andere dingen die onveilig zijn voor je dreumes, zit je goed.

Leg geen cadeaus onder de boom

Hoe jong ze ook zijn, pakjes met papier trekken de aandacht. Gewoon niet doen, tenzij je wil dat ze voortijdig worden uitgepakt of kapot gescheurd. Wil je toch cadeaus onder de boom hebben? Leg ze dan neer op kerstochtend en pak ze niet veel later uit.

Bied je dreumes een interessant alternatief in huis

Zodra er iets interessanters in de huiskamer staat dan die boom, zullen ze hun aandacht verleggen. Afleiding bieden is uiteindelijk toch één van de belangrijkste dingen die je tijdens deze fase leert als ouder. Dat werkt altijd. Denk bijvoorbeeld aan een kerststal met stoffen poppen waarmee ze mogen spelen of houten figuurtjes die met kerst te maken hebben (een kerstman, rendier of engeltjes). Eventueel kan je zelfs de kerstverlichting uit laten overdag als de aandacht van je dreumes daar te veel naartoe gaat.

Beperk de periode dat je kerstboom staat

Anders dan bij oudere kinderen, is het in dit geval vaak beter om de periode dat de boom staat te verkorten.

alternatieve kerstboom opzetten met een dreumes
©Africa Studio – Shutterstock

Kies voor een alternatieve boom!

Mochten de bovenstaande tips niets voor jullie zijn, omdat je dreumes alsnog te veel aan (of in) de boom hangt? Dan kan je natuurlijk ook eens voor een heel andere soort kerstboom gaan! Welke?

  • Spijker steeds breder wordende houten planken op een lange plank, beschilder ze in een kleur naar keus en versier ze met tekst (op de planken zelf), ballen en/of lichtjes (DIY)
  • Hang een lichtsnoer aan de muur in de vorm van een kerstboom (DIY)
  • Zet een houten ladder neer en versier die met (stoffen) ballen
  • Span touwtjes tussen twee planken en hang daar je versieringen aan (DIY)
  • Beplak een canvas doek met knopen, stofjes en strikken, hang het aan de muur en geen dreumes die nog bij je boom kan komen! (DIY)
  • Hang takken aan de muur – steeds breder, in de vorm van een kerstboom (DIY)
  • Datzelfde kan je doen met slingers waarop een kerstige tekst staat, je hangt ze onder elkaar aan de muur en bevestigt ze met washitape (DIY)
  • Zet een mooie vaas neer op de eettafel met daarin verschillende takken, waaraan je lichtjes en ballen hangt (DIY)
  • Zaag een kerstboomvorm uit een pallet en schilder hem groen, evt. versieren met lampjes (DIY)

Kerstmis met je dreumes: geen kerstboom? Ook een optie

Wie een rustige dreumes heeft die zich weinig aantrekt van de kerstboom kan zich er misschien niks bij voorstellen, maar een ondernemende dreumes zorgt soms echt voor kopzorgen. Zeker rond kerst: er kan zoveel misgaan (in je gedachten). Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om helemaal geen boom in huis te halen en de rust te bewaken. Jij weet het best waar je kindje het meest aan heeft.

Aan de andere kant voelt kerst zonder boom misschien als Pasen zonder eieren. Bij ons thuis was het geen optie om een keer geen boom neer te zetten, ondanks dat ik het al op mijn heupen kreeg bij de gedachten dat Rose en May (toen nog baby) aan de verkeerde tak zouden trekken. Maar goed, hij stond en ik besloot dat het best mogelijk was.

In de praktijk viel dit enigszins tegen. Dreumes Rose zat geregeld in de buurt van de boom of met haar handjes bij de takken om eraan te trekken. De kerstboom was dus al snel een nieuwe bron van strijd. Het duurde eventjes voordat we een veilige situatie hadden gecreëerd waarbij ze geen risico liep op een omvallende boom of vallende ballen. Maar toen eenmaal alles stond en klopte, viel het eigenlijk wel mee. Het is gewoon een kwestie van goed (beter) opletten en aanpassen.

Zetten jullie dit jaar de boom op? Maak(te) het bij jou nog uit in welke leeftijd ze zaten of vind je dat een kerstboom met een dreumes gewoon moet kunnen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Zoia Kostina – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven