nationale donorweek

Nationale Donorweek 2016 | ‘Zodra het kon, meldde ik me aan’

Deze week is Nationale Donorweek. Hiermee hopen verschillende organisaties en overheidsinstanties aandacht te krijgen voor het tekort aan orgaandonoren en mensen te stimuleren zicht te laten registreren als donor. Vandaag vertelt Casandra hoe ze tot haar keus kwam geregistreerd donor te worden.

Casandra’s mening over de Nationale Donorweek

Ben je (geregistreerd) donor? Zo ja, wat voor: bloed, stamcel, orgaan?

Ik ben geregistreerd donor. Ik stel mijn organen en weefsel na mijn overlijden beschikbaar voor transplantatie met uitzondering van huid en oogweefsel. Dat heeft er eigenlijk vooral mee te maken dat ik het een prettig idee vind dat de buitenkant intact blijft.

Op welke leeftijd of welk moment heb je deze beslissing genomen? Waarom?

Deze beslissing heb ik op mijn 18e genomen. Toentertijd kon vanaf die leeftijd een donorcodicil worden ingevuld, dat heb ik direct gedaan. Ik vond (en vind) het belangrijk donor te zijn. Ik vind het een fijn idee dat ik na mijn dood een ander kan helpen met het beschikbaar stellen van mijn organen/weefsel. Tevens ben ik van mening dat mocht ik zelf ooit een ander orgaan nodig hebben ik dan ook zelf orgaandonor moet zijn.

Wat vind je van het omstreden donorplan op initiatief van D66?

Ik vind het donorplan een goed initiatief! Het dwingt mensen bewust na te denken over het feit of ze donor willen zijn of niet. Hierbij wordt niemand gedwongen donor te zijn. Mensen kunnen nog altijd zelf die keuze maken.


Vandaag lees ik toevallig ook een mooi stuk over een moeder die tweeënhalf jaar geleden lichamelijk een flinke klap te verduren kreeg. Als haar lichaam niet voldoende zou herstellen, was ze afhankelijk geweest van het wel of niet aanwezig zijn van een donororgaan. Geertje van Life’s about vertelt in dit blog dat zij geluk heeft gehad, maar haar leven zomaar een heel vervelende wending had kunnen nemen. Stel dat je als ouder voor het opgroeien van je kind ineens afhankelijk wordt van andermans organen? Hiermee bevestigt ze in elk geval mijn keus om orgaandonor te willen zijn.

Die van jou ook?

Lees ook

‘Ik ben al jaren bloeddonor.’

‘Mijn moeder kreeg een donornier.’

‘Ik ben stamceldonor.’

‘Ik ben donor: voor wat, hoort wat!’

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

4 Replies to “Nationale Donorweek 2016 | ‘Zodra het kon, meldde ik me aan’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge