nanny aan huis

Nanny aan huis | Goed alternatief voor KDV of BSO?

Onze BSO-ervaring: veel verdriet

Een tijdje terug schreef ik over mijn twijfels omtrent het terugkeren op de werkvloer. Hoe kun je het beste omgaan met schuldgevoel? Vooral omdat ik weet dat June er zeker niet om zit te springen. Financieel gezien zou een baan heel prettig zijn, maar emotioneel blijven er voor mij haken en ogen aan de hele situatie zitten. Ik kan me de tranen van June nog zo levendig voor me halen dat ik gewoon niet weet wat ik moet doen. Aan de andere kant lijkt het me ook prettig om weer gesprekken te kunnen voeren ‘op niveau’ met andere volwassenen.  Van de week las ik een bericht op Facebook, dat me deed beseffen dat er meer is dan opvang in de vorm van BSO of gastouder. Een bekende heeft namelijk het plan opgevat om nanny aan huis te worden. Daar maakte ze reclame voor.

Lees ook: Wat als je kind een hekel heeft aan de BSO?

Gooische praktijken

Terwijl ik de oproep las, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Hoe makkelijk zou het zijn? Iemand die je vertrouwt, die thuis voor de kinderen én je huishouden zorgt? Niks Gooische praktijken, maar gewoon hier in de polder. Ik vond het werkelijk een lumineus idee. Een deel van de kosten wordt natuurlijk vergoed door de Belastingdienst, de nanny is flexibel én in bezit van de benodigde papieren. Vooral met oog op June lijkt me het heel prettig om iemand te hebben die in je eigen huis zit. Die dagen op de BSO eisten niet alleen hun tol bij haar, maar ook bij mij. Ik vond het heel lastig om dat stukje te kunnen loslaten.

Een nanny aan huis dus!

Hoe makkelijk zou het zijn? Je kinderen blijven lekker op hun vertrouwde plek, slapen in hun eigen bed en hoeven niet uit huis. June kan tussen de middag en na schooltijd gewoon thuis aanschuiven en een kopje thee drinken met de nanny, de kleintjes zijn in hun eigen omgeving en krijgen volledige liefde en aandacht. Als je wil, kan er zelfs een warme maaltijd op tafel staan bij thuiskomst. Bovendien hoef je na je werk niet naar de opvang, maar kan in één keer naar huis – toch niet verkeerd na een halfuur filerijden? En je mist op deze manier misschien wel de sociale vaardigheden die ze op de opvang wel meekrijgen, maar aan de andere kant is dat voor ons wel ondergeschikt aan de veilige basis die ze thuis hebben. Sociale omgang leren ze op de peuterspeelzaal en daarna hun basisschool.

Nu nog een baan…

Zou het iets voor jou zijn, een nanny aan huis?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Nanny aan huis | Goed alternatief voor KDV of BSO?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge