nacht doorslapen

Nacht doorslapen met je baby? Dat is een Westerse gedachte!

De nacht doorslapen is een Westerse gedachte. Toch helpt het ook niet om ons een laissez-faire houding aan te meten en te zien hoe het komt, want Ro en ik vallen om van het slaaptekort. Daarom bedachten we een nieuw schema voor May, in de hoop dat ze de nacht gaat doorslapen. Of het lukt?

Achtergrondinformatie

Voor ik mijn betoog begin, wil ik jullie eerst even de situatie schetsen. May slaapt niet door. Maar echt: helemaal niet. Ik denk dat we sinds haar geboorte (in juni vorig jaar) nog niet langer sliepen dan vier uur achter elkaar. Ro en ik functioneren alsnog redelijk, ondanks die minimale hoeveelheid slaap, maar eigenlijk voel ik niet de behoefte om te onderzoeken waar onze limiet ligt. Anders gezegd: ik ben kapot! En aangezien alle baby’s in onze omgeving inmiddels al een paar maanden het klokje rond gaan, mag er wat mij betreft wel iets veranderen! We hoeven niet te gaan voor een volledige nacht doorslapen, maar op zijn minst zes uur zou lekker zijn.

Lees ook: Hoe overleef je slaaptekort? (6 handige tips)

Een nacht doorslapen is niet gebruikelijk

Mijn grote vriend Google biedt uitkomst. Omdat ik May nog steeds borstvoeding geef, moeten we de oorzaak daarin zoeken. Tien tot twaalf uur achter elkaar slapen zou een Westerse gedachte zijn; in andere delen van de wereld is het namelijk heel gebruikelijk dat kinderen lange tijd nog ’s nachts komen. Bijvoorbeeld voor de gezelligheid en exclusieve aandacht. Voor je voeding schijnt het ook goed te zijn. Klinkt allemaal logisch, maar dat maakt het natuurlijk niet beter.

De Westerse wereld

Ons dagelijks leven is er niet op ingericht dat je halverwege even kunt gaan tukken omdat je dat ’s nachts niet kon. En we hebben nog twee kinderen. Dus het is leuk dat May niet veel op heeft met het Hollandse ‘opgedrongen’ ritme, maar drie tot vier keer wakker worden tussen 22.00 en 06.00 uur zou ik nergens leuk vinden. Ook niet rond de evenaar. Bovendien vind ik voeden een groot woord: slaapdronken hang ik in de kussens tegen de bedrand, terwijl May een beetje drinkt. Zij mag het een feestje vinden, ik nog steeds niet. Zelfs niet met de kennis dat Moeder Natuur het zo gewild zou hebben.

Consultatiebureau

Ten einde raad en met de wallen op onze knieën, doen we ons beklag op het consultatiebureau. De arts vertelt dat ze nu eigenlijk al een uur of tien, twaalf door zou moeten kunnen slapen – precies volgens die Westerse gedachte dus. We kunnen dan water geven als alternatief voor de moedermelk en haar troosten terwijl ze in bed ligt. Dat voelt niet lekker, dus ik hoop op een alternatief. Thuisgekomen raadpleeg ik nog een opvoedkundig boek, dat ik al tien jaar niet heb ingekeken. Hier raadt de schrijfster een helder schema aan met voeden, spelen en slapen. Hoe meer ze slapen, zo betoogt ze, des te meer ze willen slapen.

Een nieuw ritme

09.30 Eerste slaapje in bed
10.30 Fruit, spelen
12.00 Halve boterham
12.30 Slapen in bed of draagzak
15.00 Spelen
17.00 Avondeten
18.00 Badtijd, dag rustig afbouwen
19.00 Voeding
22.30 Laatste voeding voor de nacht

Het resultaat?

En wat schetste ieders (althans, die van ons) verbazing? Al binnen een paar dagen sliep ze ruim zes uur door. Ze drinkt zelfs beter. Hoewel ik meende al een behoorlijke regelmaat in onze dagen te hebben, kon het kennelijk strikter. Zelfs haar Rose, waarvan we dachten dat ze langzaam haar middagslaapje afbouwde, blijkt baat te hebben bij deze nieuwe daginvulling: ze slaapt inmiddels weer (ruim) tweeënhalf uur overdag. Overigens hikken we nog wel tegen die laatste onderbrekingen aan (rond 4 uur). Hoe gezellig ook, het zou fijn zijn als dat ritme verschuift naar 12 tot 6 – al lijkt dat toch een klein luxeprobleem.

Update 2017

De échte oplossing kwam pas na zo’n negentien maanden: we probeerden wat er zou gebeuren wanneer May bij Rose op de kamer lag. Uiteindelijk konden we haar moeilijk tot haar zestiende bij ons op de kamer houden. Dit bleek dé oplossing. Eigenlijk sliep May vanaf de eerste dag gelijk door en inmiddels (ze is nu bijna 2 jaar) hebben we haar maar één of twee keer bij ons genomen, omdat ze niet meer in slaap wilde vallen. Hadden we dat maar eerder geweten…

Hoe ging of gaat dat bij jullie?
Kon hij/zij vanaf dag 1 de nacht doorslapen of heeft het lang geduurd?
Elke gouden tip is bovendien welkom!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

13 Replies to “Nacht doorslapen met je baby? Dat is een Westerse gedachte!

 1. Hoe meer ze slapen des te meer ze willen slapen herken ik wel bij de jongste. Als hij overdag een goed slaapritme heeft gaat dat ook zo de nacht in. Maar helaas gaat ook t overdag slapen soms wat minder. Weet jij voor welke leeftijd het schema bedoeld is? Vind een beetje houvast dmv een schema wel fijn denk ik.

  1. Ja hier ook inderdaad.
   Het schema is bedoeld van 6 maanden tot een jaar. Er staat ook informatie in van 1-2,5. Dat komt vooral neer op 10 uur fruit, voor 12 uur in de middag lunch en dan meteen op bed. En t werkt. Die van ons is anderhalf en slaapt dan echt wel 2 uur nog. Maar goed, dat is echt een slaapkop vanaf haar geboorte.. 🙂

 2. Mijn dochter sliep altijd naast me met de borst voor het grijpen, als ze honger had legde ze zichzelf aan, zonder haar ogen te openen. Natuurlijk werd ik wel wakker hierdoor maar ik sliep wel beter dan als ik echt uit bed moest, licht aan, baby nemen, zoals ik eerst deed. Werkt niet voor iedere ouder en iedere baby natuurlijk maar voor ons was het ideaal. Haar eerste levensjaar is ze denk ik 1x beginnen huilen s’nachts. Overdag kreeg ik wel moeilijk regelmaat in haar slaappatroon.

  1. Hoe deed jij dat met liggen en draaien? Hier ligt ze ook weleens naast me in bed (lees: regelmatig, na een voeding) en dan word ik later wakker met een stijve rug omdat ik niet durf te draaien met haar erbij.

   1. Toen ze kleiner was legde ik haar op een moltondoek. Voor de voeding kon ik haar verschuiven door haar dichter naar me toe te trekken en daarna schoof ik haar terug een beetje aan de kant en wat hoger. Op 7 maanden zijn ze denk ik al wat groot om op een doek te blijven liggen en bewegen ze meer. Toch probeerde ik haar denk ik ook gewoon terug wat hoger te leggen zodat ze niet onder het deken lag. Ik heb altijd gehoord dat je moederinstinct er voor zorgt dat je in je slaap nooit op je kindje gaat liggen, behalve als je extreem moe bent of een glaasje op hebt. Gewoon op vertrouwen misschien en lekker omdraaien. Mannen zouden dit instinct wel niet hebben.

    1. Dankjewel!
     Misschien toch maar eens uitproberen, wie weet slaapt ze dan sowieso lekkerder als ze heel de nacht dichtbij ons is..

 3. wij stopten na 9 dagen helaas met de borstvoeding en meneer sliep meteen 6 uur door( toch een voordeel). al vanaf de 2e maand komt hij maar 1x per nacht. geen vaste tijd. nu is hij 7 maanden en slaat hij de nacht af en toe helemaal over. hij slaapt overigens van 19 tot 9. tips heb ik dus niet echt voor je helaas.

  1. Jammer dat je zo snel moest stoppen. Maar misschien heeft de flesvoeding wel geholpen bij het doorslapen? Erg lekker trouwens, 1 keer per nacht. Wisselen jullie het af? En 19-9 is absoluut geen straf 😉 Geniet er maar lekker van! Ooit komt het hier ook wel haha

   1. wij denken zeker dat het geholpen heeft met doorslapen.s’ nachts doet mijn man zijn luier en ik maak de fles. ik geef hem doordeweeks omdat me man dan werkt en hij geeft hem in het weekend. swe zijn erg blij dat hij s’nachts zi goed slaapt. overdag slaapt hij echter bijna niet. maar nu hij steeds meer kan vind ik het niet zo erg. kunnen we overdag lekker spelen, kletsen, wandelen en knuffelen uiteraard. en bij jullie komt het ook ooit goed 😀

    1. Fijn dat jullie het zo verdelen, doen wij ook. Gedeelde smart is echt halve smart! En is ook zo, het is fijn om overdag lekker samen bezig te zijn. Zeker als het straks weer wat vaker zonnig is 🙂

     1. ik kan niet wachten tot de lente begint 🙂 vandaag met die wind is gewoon niet te doen.

     2. Nee he? Ik deed vanmorgen boodschappen, maar was zo blij toen we weer voor de deur stonden. En de meisjes ook, die waren volledig uitgewaaid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge