Afstrepen lijstje zorgt voor een opgeruimd gevoel

Ergens tussen mijn warrige gedachten en drukke dagen zoek ik naar structuur. Daarom schrijf ik soms zelfs de opdracht ‘lijstje maken voor …’ op mijn lijst. Het geeft zo’n heerlijk opgeruimd gevoel om te kunnen afstrepen en laat je in elk geval denken dat je nuttig bezig bent. Bovendien vergeet ik momenteel onder invloed van een rest zwangerschapsdementie nogal veel dus is het ook noodzakelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen en thuiskom met de helft van de spullen die ik oorspronkelijk voor ogen had.

Tandenpoetsen? Check!

Heel soms zet ik er compleet nutteloze dingen bij, zoals tandenpoetsen. Dat is logischer dan het waarschijnlijk klinkt. Op die dagen heb ik namelijk dingen to do, waar ik op dat moment zelfs met de beste wil van de wereld absoluut geen zin in heb. Het voelt goed als je allerlei andere zaken wel kunt afstrepen van je lijstje. Mocht je dan niet aan het allerbelangrijkste toekomen, dan kun je dat lachend naar morgen verschuiven. Je hebt immers een productieve dag achter de rug, te zien aan alle vinkjes die je kon zetten.

Van in- naar proactief

Eigenlijk zijn dat lijstjes voor lakse mensen, vroeger had ik er veel van. Tegenwoordig ben ik meestal wel vrij proactief: ik regel verjaardagen of uitjes graag een maand van tevoren en laat er liever geen gras over groeien als ik belangrijke brieven aan instanties moet schrijven. Hoe eerder dat maar gedaan is, hoe beter. Dan kan het niet op een grote stapel terecht komen, tot nooit meer ziens. Maar bepaalde dingen worden alsnog een soort hardnekkige schaduw boven je bestaan. Die groeien van een simpele handeling tot een monster, die zelfs het plezier in lijstjes maken een beetje bederft. Terwijl ook hier geldt: zodra je ze onder ogen ziet, zijn ze zo gedaan.

Dat ene zwaard van Damocles

Waarom mis ik die discipline op zulke momenten toch nog steeds? Ik heb werkelijk geen idee. Ik weet alleen dat als ik mijn to do lijstje niet volledig afwerk, er altijd zulke monsters zullen blijven komen. Misschien is het handig om eens een lijstje op te stellen waarop alleen mijn ‘zwaard van Damocles’ staat, dan kan ik er in elk geval niet omheen. Als er iets is waar ik namelijk nog blijer van wordt dan van afstrepen, dan is dat de opluchting nadat je iets heel vervelends onder ogen gekomen bent. Mooie voor op mijn voornemens-lijst; ik hoop hem snel te kunnen afstrepen. En anders? Dan is er morgen weer een dag.


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

4 Replies to “Lijstje maken? Check! Ik kan niet meer zonder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge