levenslessen

Opgroeien | Deze mooie levenslessen leerde ik van de kinderen

Liefde en levenslessen

‘Je krijgt er gelukkig zoveel voor terug,’ hoor je ouders weleens zeggen. Meestal als ze kort daarvoor hebben zitten klagen over hun kinderen. Maar het klopt wel, zoals met vrijwel ieder cliché. Je krijgt er inderdaad veel voor terug. Behalve slapeloze nachten, een brak lichaam en frustratie omdat ze op latere leeftijd bijna nooit lijken te luisteren, ook heel veel onvoorwaardelijke liefde. En levenslessen. Welke?

De wereld draait niet om jou

De meest onbaatzuchtige taak ter wereld is toch wel ouderschap. Je stelt jezelf volledig in dienst van een ander menselijk wezen: je kindje. Alles dat daar niet mee te maken heeft, komt op een tweede plan. Die ene verre reis? Een nieuwe auto? Zolang je daarmee je kind benadeelt, schuif je veel zaken op tot een beter moment.

In de liefde moet je soms kiezen voor jezelf

Ogenschijnlijk staat dit haaks op mijn voorgaande bewering. Kijk, diep van binnen vind ik ook dat alle ouders bij elkaar zouden moeten blijven, maar in de praktijk is dat soms onwerkbaar. Mijn ex en ik waren ongelukkig samen en ik durf met de hand op mijn hart te zweren dat we er alles aan hebben gedaan. Echter, om je kind mee te geven dat je ten koste van jezelf in die situatie moet blijven (puur omdat je niet wil opgeven), is niet het voorbeeld dat ik graag wil stellen. Ik hoop dat ze later genoeg zelfrespect heeft om een relatie te verbreken als ze zeker weet dat het haar (en de ander) geen goed doet.

Aan de andere kant geldt natuurlijk hetzelfde: mits je relatie evenwichtig is, laat de aanwezigheid van een kind je nog harder werken voor een goede harmonie. Dat ben je aan de ander, je kind én jezelf verplicht.

Geniet van de kleine dingen

Wanneer je met een dreumes of peuter door de natuur loopt, zie je de wereld anders. De kleine meerkoetjes die speels achter elkaar aan zwemmen, het eerste sneeuwklokje dat zijn kopje boven de grond steekt, die regenworm verderop, die kronkelend zijn weg in de vochtige aarde probeert te zoeken en het roodborstje dat elke winter even in de tuin landt… De verrukking op het gezicht van je kindje is zo mooi! Dat laat andere dingen naar de achtergrond verdwijnen. In elk geval doet het mij elke keer opnieuw beseffen dat schoonheid in de kleine momenten van het leven zit, veel meer dan in het hebben van (economisch gezien) waardevolle zaken als een dure auto of een kast vol kleding.

Dankbaarheid is onderschat

Echt, waar je voorheen misschien vriendschappen om zeep hielp wanneer je het gevoel had dat het eenrichtingsverkeer was, gaat die vlieger nu niet op. Regelmatig doe je iets voor je kind(eren) zonder daar dankbaarheid voor terug te zien. En dat geeft helemaal niets – in elk geval niet tot een bepaalde leeftijd natuurlijk.

Hoe ik dit bedoel? Je voedt, wast en troost je kind, geeft liefde en kleding, verzorgt het huishouden en zorgt dat er brood op de plank komt. Daar hoef je geen dankbaarheid voor; het is vanzelfsprekend dat je zoveel doet en geeft. Neemt niet weg dat je misschien nooit had verwacht bijna belangeloos zoveel van jezelf te kunnen geven aan een ander mens.

Je stelt makkelijker dan ooit prioriteiten

Gezellig feestje, maar een gebroken nacht voor de boeg? Eindelijk op bezoek bij dat bevriende stel, maar in gezelschap van een draak van een peuter? Je kunt natuurlijk je kont tegen de kribbe gooien en eigenwijs doen waar je zin in hebt; dat leer je snel genoeg af is mijn ervaring. Je hebt alleen jezelf ermee als je brak rond schuifelt of stug blijft zitten, terwijl de kinderen er een bende van maken. En het is geen ramp: jouw tijd komt wel weer als ze ouder zijn!

Welke levenslessen leerde jij dankzij de komst van je kinderen?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

17 Replies to “Opgroeien | Deze mooie levenslessen leerde ik van de kinderen

  1. Mooi om te lezen. Ik kom er nu achter hoe anders wij leefden. Zo veel meer op luxe dingen etc. Lekker uit eten, vakanties etc. Nu draait alles om de kleine man en daar geniet ik zo veel meer van.

  2. Genieten van de kleinste dingen inderdaad en je verwonderen om dingen. Voor je kind is iedere ontdekking nieuw en je ontdekt de wereld als het ware opnieuw door de ogen van je kind. Dat is prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge