Waarom de dreumestijd toch zo fantastisch is

Als je kindje in de dreumesfase zit, is het in elk geval nooit saai – om het maar eufemistisch te omschrijven. Ze willen veel, maar niet alles lukt en ze kunnen hun frustratie vaak nog niet helemaal onder woorden brengen. Dat leidt tot frustratie – zowel bij ouders als bij de kinderen. Maar laten we ook niet vergeten hoe fantastisch deze periode ook kan zijn! Daarom een kleine ode aan de dreumes, met 5 redenen waarom je zo kan genieten van deze fase.

Waarom dreumesen zo leuk zijn

Ze knuffelen nog zo lekker vaak

Misschien verzucht je weleens dat het ’s zomers al heet zat is zonder dat er een kindje tegen je aangeplakt zit. Toch is deze fase echt heel fijn – hoewel je dat misschien pas echt waardeert zodra ze groter zijn en niet meer willen. Want wat kunnen dreumesen heerlijk knuffelen. Vol overgave, met dikke plakzoenen, de liefste woorden en recht vanuit hun hart. Soms in de draagzak, als ze vermoeid tegen je aanzakken op de bank of in bed, voor het slapen gaan… Zo lief!

Dreumesen zijn leergierig

Vanaf zo’n vijftien maanden zie je een omslag bij kinderen. Deze nieuwe fase staat bol van de nieuwsgierig en de wil om zoveel mogelijk te leren. Wat dacht je van hun toenemende woordenschat? Onderweg wijs je allerlei voorwerpen, planten en dieren aan, ze leren hoe de verschillende onderdelen van hun gezicht heten en ontdekken in huis steeds meer. Denk aan het schoonmaken of als je samen koekjes bakt. Daarbij werken ze hard aan de ontwikkeling van motoriek en leren steeds meer: van pogingen zichzelf aan te kleden tot zelfstandig eten.

Dreumesen kunnen zo heerlijk schateren

Of je nu een grapje maakt dat goed valt (en dat is op deze leeftijd gelukkig nog bovengemiddeld vaak), ze kietelt of wanneer ze zelf iets lolligs ontdekken – je dreumes kan zo lekker schateren van het lachen. Nog meer zelfs dan in de babytijd. En even eerlijk: is er iets schattiger dan dat?

Je kunt beginnen met spelletjes spelen en knutselen

Hoewel je op de peuterleeftijd pas echt iets meer vrijheid krijgt in de keuze voor speelgoed en spelletjes, kan je met je dreumes ook al leuke dingen doen. Denk aan: de bal over rollen, Annemaria Koekoek – zeker als je oudere kinderen hebt – en een zelfbedachte variant van memory. In deze leeftijd kunnen ze ook lekker bouwen, dus als je geen zin hebt in spelletjes dan zet je toch samen een mooi bouwwerk van blokken in elkaar? En wat dacht je van samen buitenspelen of naar de dierentuin gaan?

Onvoorwaardelijke liefde

Een dreumes is zo lief en puur. Je ziet hun ogen oplichten wanneer hun vader of moeder de kamer binnenloopt. En ze benaderen de wereld met zo’n mooie, open houding zonder enig oordeel. Met een kleintje in huis leer je het leven weer zien door hun ogen en dat maakt het soms zoveel mooier.

Wat vind jij het fijnst aan de dreumestijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven