Klaar voor het peuterbed: tips voor een soepele overgang

Wat is de beste leeftijd om het ledikant in te wisselen voor een peuterbed, meegroeibed of zelfs eenpersoonsbed? Met hulp van moeders die deze overgang al eens hebben meegemaakt, konden we een uitgebreid artikel schrijven. Hier vind je alle informatie en tips die je nodig hebt om de overgang naar het volgende bed soepel te laten verlopen. Zo wordt de stap naar een peuterbed (of groter) straks een eitje!

Ledikant inruilen voor een groter bed

Op een gegeven moment groeit je kindje uit zijn ledikant. Het wordt tijd voor een volgend bed. Dat kan best spannend zijn, want wat nu als je straks elke keer een kind in de huiskamer hebt staan dat niet kan slapen? Het liefst wil je dat de overgang naar het grotere bed soepel verloopt, dat je kindje zich er veilig voelt en dat het bedritueel eigenlijk op dezelfde manier kan voortgaan als altijd.

Dit is precies de reden dat we ervaren moeders vroegen naar hun keuzes, ervaring en handige tips. Hierdoor kan je bepaalde valkuilen hopelijk omzeilen en zorgen dat deze mijlpaal een succes wordt, voor zowel je kind als jou. Want eerlijk is eerlijk, op een gegeven moment is het gewoon tijd voor de volgende stap!

Wat is de ideale leeftijd om over te stappen van ledikant naar peuterbed?

Wanneer stap je nu precies over van ledikant naar een volgend bed? Is er een ideale of zelfs vaste leeftijd waarop je kan doorstromen? Nee, zeggen de meeste moeders die meewerkten aan dit artikel. Het karakter van je dreumes of peuter geeft meestal de doorslag. De één klimt al met dertien maanden uit zijn ledikant, de ander blijft braaf liggen wachten tot een van zijn ouders hem komt halen en is nog erg gehecht aan zijn babybedje. De gemiddelde leeftijd van hun eigen kinderen lag echter rond 1-2 jaar, een klein deel stapte pas met drie over.

ideale leeftijd overstap ledikant peuterbed meegroeibed eenpersoonsbed

Kijk dus vooral goed naar je kindje. De een zal er sneller aan toe zijn dan de ander en dat is prima.

Hoe weet je dat je kind klaar is om zijn ledikant in te ruilen?

Wat zijn nu belangrijke indicaties waaraan je kan merken dat je kindje toe is aan een groter bed?

  • Je kind klimt uit bed (al dan niet met zijn slaapzak nog aan); veiligheid staat voorop
  • Hij vertelt zelf dat hij een groot bed zou willen (bijvoorbeeld zoals een broer of zus)
  • Je peuter wordt te lang en te groot voor het ledikant

Veiligheid is dus eigenlijk de belangrijkste factor in de overstap naar een groter bed. Zodra je die niet meer kan waarborgen met een ledikant, zal je sowieso moeten overstappen naar een bed waar ze zelf in en uit kunnen klimmen. Bijzonder, in dit kader, was de situatie van Sonja, waarbij een onvoorziene gebeurtenis alles op zijn kop zette.

Sonja: Toen de tweeling twee jaar en een paar maanden was, hoorde ik een doffe klap en een huilende zoon. Ik kwam boven en schrok me een ongeluk. Mijn zoontje zat met zijn hoofdje vast tussen twee ledikantjes. Ik dacht: hoe krijgt ie het voor elkaar! Maar ook: jemig dat we de tweeling zo gevaarlijk hebben laten slapen! Na het schuldgevoel kwam gelijk de actie; de avond erop stonden er twee peuterbedjes klaar, volledig gemaakt door manlief.’

ervaring en tips overstappen ledikant naar volgend bed
©New Africa – Shutterstock

Welk bed kies je na een ledikant?

Als je hebt besloten dat het tijd wordt voor een nieuw bed, is het goed je in te lezen in de verschillende mogelijkheden. Na een ledikant kan je overstappen naar een:

  • Peuterbed
  • Meegroeibed
  • Eenpersoonsbed

Afhankelijk van je wensen en je budget uiteraard; aan iedere soort kleven voor- en nadelen. Hieronder staan de verschillen.

Peuterbed

Een peuterbed (of juniorbed) is een soort tussenmaat. De afmetingen zijn 150 x 70 cm. Je dreumes of peuter kan zich hierin meer geborgen en veiliger voelen, omdat het nog niet zo groot is en vaak minder hoog. Daarbij wordt speciale aandacht geschonken aan de veiligheid: aan de zijkant zit een valbescherming.

Voordelen

  • Geborgenheid en een veilig gevoel
  • Tussenbed, waardoor de overgang naar een eenpersoonsbed stapsgewijs plaatsvindt
  • Extra bescherming
  • Neemt niet veel ruimte in beslag

Nadelen

  • Extra kosten ten opzichte van een eenpersoonsbed (dat er uiteindelijk toch moet komen)
  • Dekbedhoezen en matras zijn kleiner, dus kunnen na afloop niet mee naar het volgende bed

Tip: kijk op Marktplaats naar een mooie tweedehands als je voor deze optie wil kiezen, maar er niet te veel geld aan kwijt wil zijn. Deze kan je prima opknappen.

Meegroeibed

Een andere tussenoplossing na het ledikant is het zogenaamde meegroeibed. De naam zegt het al: dit bed groeit mee in de loop van de tijd. Je hebt twee varianten: van ledikant tot peuterbed en van peuter- tot eenpersoonsbed. Onafhankelijk van welke variant je koopt, dit 3-in-1 bed is een investering voor de langere termijn.

Voordelen

  • Je kind heeft één bed waar hij de eerste jaren van zijn leven (tot ca. 5-6 jaar) in kan slapen, als je kiest voor een meegroei ledikant
  • Hiermee koop je als het ware een tussenstap voor je het ledikant helemaal verruilt voor een peuterbed
  • Per saldo betaal je minder dan wanneer je het ledikant en peuterbed afzonderlijk koopt

Nadelen

  • De uitgave ineens aan het meegroeibed ligt wel hoger dan een los peuterbed
  • Je zal verschillende matrassen moeten kopen of (bij o.a. IKEA) aanvullende stukken die je erbij kan leggen als je het bed een maatje groter maakt

Eenpersoonsbed

Heb je geen zin of budget voor een tussenstap, dan kan je natuurlijk ook ineens gaan voor het eenpersoonsbed. Het merendeel van de moeders die we ondervroegen besloot hiertoe, omdat ze het zonde van hun geld vonden om nog een tussenbed (peuter- of meegroeibed) te halen. Geen van hen merkte dat hun kind(eren) moeite hadden met de overstap.

Voordelen

  • Het bespaart kosten: je hebt geen nieuwe bedden, matrassen en dekbedhoezen nodig voor elke tussenmaat. Alles wat je nu betaalt is een investering in de toekomst. In principe zou je kind nog met dit bed kunnen doen tot zijn achttiende
  • Over het algemeen verloopt de overstap van ledikant naar eenpersoonsbed prima, zeker als je kindje al wat ouder is

Nadelen

  • Sommige kinderen ervaren het als veiliger en meer geborgen wanneer ze overstappen naar een peuterbed of meegroeivariant voor ze naar een eenpersoonsbed gaan. Dit geldt vooral voor een dreumes of jonge peuter
voordelen nadelen ledikant naar peuterbed meegroeibed eenpersoonsbed keuze

Het meest gebruikte argument om direct te gaan voor een eenpersoonsbed was geldverspilling. Ook Rianne, die uiteindelijk een mooi tweedehands peuterbed vond, zou om deze reden nooit een nieuwe hebben gekocht. Ook ruimtegebrek kan een reden zijn om toch eerst een (tweedehands) peuterbed aan te schaffen. Als de babykamer vrij klein is en jullie nog een verhuizing op de planning hebben, creëer je met zo’n kleiner bed meer ruimte om te spelen.

In hoeverre moeten kinderen wennen aan hun nieuwe bed?

Of je kind moet wennen aan de overstap van ledikant naar peuter- of meegroeibed, is deels afhankelijk van zijn karakter. De een zal hier flexibeler mee omgaan dan de ander. Verderop vind je handige tips, ook van andere moeders over hun aanpak. Het helpt als je in elk geval probeert de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, des te eerder slapen ze net als vanouds.

Ook de moeders beamen dit. We vroegen of de overgang van ledikant naar het volgende bed erg wennen was voor de kinderen. Maar eigenlijk viel dat reuze mee. Slechts drie van hen antwoordden dat de overgang iets meer tijd kostte, waarbij het in een geval om niet meer dan een dag ging. Ook het uit bed komen, valt reuze mee. De meeste kinderen blijven gewoon netjes liggen, zelfs ’s ochtends vroeg.

Kimberley: ‘Mijn zoon kreeg een nieuwe slaapkamer, omdat ik in verwachting ben van zijn zusje. De overstap naar én een nieuwe kamer én van ledikant naar peuterbed bleek even te veel van het goede. We besloten zijn ledikant op zijn nieuwe kamer te zetten en lieten hem elke avond kiezen waar hij wilde slapen. Na een paar dagen werd dat zijn grote jongensbed. Na anderhalve week zetten wij zijn ledikant terug in de babykamer en legden hem uit dat deze voor zijn zusje is.’

wennen aan het nieuwe bed

Tips om de overgang van ledikant naar peuterbed, meegroeibed of eenpersoonsbed makkelijker te maken

Stap over naar het volgende bed in een rustige periode

Als er van alles gebeurt in jullie leven (geboorte van een broertje of zusje, verhuizing, eerste keer naar de peuterspeelzaal), is het niet verstandig om er ook een verandering van bed bij te brengen. Het verloopt soepeler tijdens een rustige periode. Zo heeft je dreumes of peuter de tijd om aan het idee te wennen.

Vertel over het nieuwe bed

Als je kindje niet zelf uit bed klimt of om een andere reden noodzakelijkerwijs toe is aan de overstap, kan je het nieuwe bed alvast introduceren. Een tweede verjaardag kan een mooie aanleiding zij, net als zindelijkheid. Vertel dat je kind nu groter wordt en een nieuw bed krijgt. Benoem ook de voordelen: nu kan papa of mama tijdens het voorlezen even bij hem komen liggen.

Leg uit wat de bedoeling is van het nieuwe bed

Waarom krijgen ze een nieuw bed? Hoe ziet dat eruit? Wat gaat er precies gebeuren? Jeugdarts Lonneke beaamt dit: ‘Hoe jong je kind ook is, ze begrijpen een stuk meer dan we vaak denken.’

Betrek je kind bij de aankoop van het peuter- of eenpersoonsbed

Vooral peuters vinden het fijn om erbij betrokken te worden. Ga een dagje naar een beddenspeciaalzaak of IKEA en bekijk verschillende bedden. Als je een paar mooie hebt gevonden, laat je kind dan kiezen welke hij wil. Daarbij kan je ze een leuk dekbedovertrek laten kiezen. Dat maakt dat ze er extra zin in krijgen om in hun nieuwe grote bed te gaan slapen.

Kijk naar oplossingen: misschien heeft je kindje een wenperiode nodig

Soms kan het helpen om het nieuwe bed vast neer te zetten – zeker als ze ook overgaan naar een nieuwe kamer. Zo kunnen ze eraan wennen voor de daadwerkelijke overgang plaatsvindt. Bij sommige kinderen helpt het ook om hen de keus te bieden in het begin: ledikant of het grote bed? Uiteindelijk komt de overstap doorgaans vanzelf.

Of niet: soms is de resolute aanpak ook prima

Wat bij de een werkt, hoeft voor de ander totaal niet soepel te lopen. Als je kind eraan toe is, kan je ook beslissen om het ledikant te vervangen voor een nieuw bed en het daarbij te laten. Mocht het even lastig zijn, dan kan je er best kort naast gaan liggen. Maar verder is het ook duidelijk als je kind meteen overstapt. Er zijn genoeg kinderen die het prima vinden.

Hanteer verder hetzelfde ritme als normaal

Als je kindje overstapt van zijn vertrouwde ledikant naar een nieuw bed, helpt het om de rest zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Een goed slaapritueel helpt daarbij. Door gewoon hetzelfde riedeltje af te werken als normaal, verandert er per saldo niet zoveel. Maak het verder ook niet te groot en wacht af hoe het loopt.

tips bij overstappen ledikant naar groot bed

Ons eigen verhaal: van ledikant naar peuterbed

Noodzaak: er moest een nieuw bed komen

In ons geval wisten we dat er met anderhalf jaar een nieuw bed moest komen. Rose klom telkens uit haar ledikant, al dan niet in slaapzak, en het was gewoon niet langer verantwoord. Tegelijkertijd vonden we het best spannend. Zou ze dan niet midden in de nacht ineens bij ons in de slaapkamer staan? En wat als ze nou van de trap zou vallen, omdat we het hekje een keer per ongeluk niet goed hadden dichtgedaan? Of erger, dat ze dáár overheen zou klimmen!

Waar je met een peuter vanaf een bepaalde leeftijd iets makkelijker goede afspraken maakt, geldt dat niet voor een eigenwijze dreumes die geen gevaar kent. Desondanks besloten we toch door te zetten, zeker nadat we van zoveel andere moeders hadden begrepen dat hun kinderen netjes bleven liggen. Desondanks monteerde Ro het peuterbed dat we leenden van opa en oma en wachtten af.

Doemscenario’s over het peuterbed, was het wel veilig?

De eerste avond zag ik de doemscenario’s voor mijn netvlies voorbij trekken. Was ze hier eigenlijk al aan toe? Hadden we niet te veel overhaast? Hoe zou dat de volgende ochtend allemaal gaan? Eigenlijk had ik overal rekening mee gehouden, behalve een goede afloop – als ik heel eerlijk ben. Maar die was er wel. De volgende ochtend maakte Ro haar wakker rond 07.00 uur, iets wat ze normaal sowieso al niet deed. En ze was blijven liggen.

ervaring overstappen ledikant peuterbed meegroeibed eenpersoonsbed
©Photographee.eu – Shutterstock

En hoe gaat het nu?

Ook na die eerste nacht ging het allemaal prima. Op de een of andere manier hadden we het zelf groter gemaakt dan het was. Bij May niet anders. In die periode gaven we hun slaapkamer een make-over (ze slapen op één kamer) en vanaf dat moment lagen ze allebei in hun eigen peuterbed, naast elkaar. Ondanks het feit dat ze nu alle vrijheid hadden om elkaar dwars te kunnen zitten, ging dat eigenlijk prima.

Inmiddels hebben de peuterbedden eerst plaatsgemaakt voor een stapelbed, inmiddels voor eenpersoonsbedden. Al begrijp ik het als mensen vanwege hun budget of de beperkte ruimte toch gaan voor een peuterbed, zelf had ik hem nooit aangeschaft. Ik vind het eigenlijk onnodig. Je kan prima overstappen van een ledikant naar een eenpersoonsbed (met valhekjes ter bescherming).

Wanneer wil jij je kindje laten overstappen van een ledikant naar peuter-, meegroei- of eenpersoonsbed? Of zijn jullie al door deze fase heen en wil je delen hoe het bij jullie ging? En heb je nog twijfels of vragen? Laat het ons gerust weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Aan dit artikel werkten mee: Anne-Marie, Bianca, Bo, Cassandra, Claudia, Desirée, Kimberley, KrystleLindaLindaLodiLonneke, Marieke, Marijke, Michelle, MinkeNicole, Rianne, SandraSonjaWendy

©Uitgelichte afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven