Het mag geen geheim zijn dat ik graag iets te snoepen heb tijdens het bloggen. In de decembermaanden kan ik natuurlijk mijn lol op: de verleidingen liggen overal op de loer en mijn ruggengraat blijkt zwak zodra ik kruidnootjes in de schappen zie liggen. Ik ben niet de enige. Zodra we ze in huis hebben, kan niemand er nog afblijven. Zelfs Rose, die ze laatst ontdekte, is gek op kruidnootjes. En daarom zag ik nog maar één oplossing: zelf kruidnootjes bakken, dan kun je namelijk nog de illusie koesteren dat je met je inspanningen tijdens het bakken vast wat calorieën verbrandt. Die extra kilo’s zijn voor januari (wat moet je anders immers met je goede voornemens?)

Enige dat ik nog weet van voorgaande jaren is dat ze niet te lang in de oven moeten blijven liggen, anders kun je er iemand behoorlijk mee verwonden als je die kruidnootjes de kamer in gooit. Neem die tip dus mee!

Recept voor de heerlijkste kruidnootjes
Benodigdheden

250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram zachte boter
125 gram bruine basterdsuiker
3 eetlepels melk
2 eetlepels speculaaskruiden

Wat moet je doen?
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg
  3. Maak kleine balletjes van het deeg
  4. Leg ze op een bakplaat
  5. Bak ze 15-20 minuten in de oven

(Dit recept heb ik een paar jaar terug gevonden via internet, volgens mij op Smulweb als ik kijk naar het recept. Kleine toevoeging volgens deze website is een snufje zout.)

Kind kan de was doen, toch? Zo simpel dat het bijna niet kan mislukken en dus ideaal om te doen met kleine kinderen. Moeten ze alleen niet stiekem al het deeg naar binnen werken, anders hebben we helemaal geen kruidnootjes meer over – ze hebben uiteindelijk toch ook mijn genen…

Wat kun je nog meer bakken met kruidnootjes?

Op verschillende blogs kun je recepten vinden. Bianca van Fulltime Mama verzamelde ze allemaal voor je in dit blog.


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Voor een extra lekker Sinterklaasfeest: samen kruidnootjes bakken

    1. Ja, zelfgemaakte kruidnoten zijn heerlijk en kinderen vinden het fantastisch. Win-win, helemaal als je ’s avonds tv kijkt en iets te snacken zoekt haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge