kraamvisite die je liever niet ziet

Kraamvisite die je liever niet ziet | Van koortslip tot drukke kinderen

Verschrikkelijke kraamvisite?

Die eerste dagen na de bevalling zijn emotioneel gezien nogal heftig. Je schiet (hopelijk) van intense liefde naar verdriet en soms complete verwarring/wanhoop: hoe ga je dit in godsnaam voor elkaar krijgen? Misschien wil je jullie kindje het liefst aan de hele wereld laten zien, maar het kan zomaar zijn dat je eigenlijk geen behoefte hebt aan kraamvisite (buiten je naasten) en rustig aan wil doen in de kraamtijd. Waar jullie ook voor kiezen, er zijn mensen die je sowieso even helemaal niet in de buurt wilt hebben.

Kraamvisite die je liever niet ziet

 1. Hoestende, niezende en snotterende bekenden

  Als je kindje net geboren is, oogt hij nog zo kwetsbaar en dat is hij natuurlijk ook. Je wil hem of haar het liefst beschermen tegen alle ziektekiemen op de wereld. Daarom is het niet zo geslaagd als familie, vrienden of kennissen vragen of ze je kindje mogen vasthouden, terwijl ze kort daarvoor keihard in hun hand niesten. Nee, dat mag je niet! Ik ben er alleen nog niet over uit hoe je iemand vriendelijk kunt verzoeken om directe mundo zijn handen te gaan wassen. Gelukkig was de kraamverzorgster nog aanwezig in week 1 😉

 2. Iemand met koortslip op kraamvisite

  Letterlijk levensgevaarlijk. Hoe graag de persoon in kwestie je kindje ook wil vasthouden, het is gewoon echt beter van niet. Ieder risico op hersenvliesontsteking zou je moeten vermijden, zeker met zo’n kleintje.

 3. Ouders met kleine, drukke kinderen

  Hoewel ik me kan voorstellen dat je soms geen oppas kunt vinden, is het niet heel handig met een drukke dreumes van anderhalf op kraamvisite te gaan bij een pasgeboren baby en vervolgens een uur te blijven plakken. Als het niet anders gaat en de kersverse ouders vinden het goed, kijk dan kort en spreek nog eens af zonder die kleine begeleiding.

 4. Vage kennissen op dag 2-4

  Ergens rond de derde dag krijgen veel vrouwen last van kraamtranen. Ik herinner me zo goed dat ik die dag iets te ambitieus was geweest. Met stekende pijn zakte ik neer op de slaapkamervloer. Hortend en stotend bracht ik tegen Ro uit dat dit vast nooit meer goed zou komen en dat ik me zo verschrikkelijk ellendig voelde. Niet bepaald de ideale dag dus om vervolgens te moeten doorbrengen met die ene nieuwsgierige buurvrouw van verderop of een ex-klasgenoot die je al jaren niet meer gezien hebt.

 5. Iemand die je niet echt mag

  Misschien heb je een vrij onsympathieke oom, krijg je spontaan hoofdpijn als die ene verre achternicht met haar snobistische verhalen langskomt of heb je een stel ordinaire neven waarmee je het absoluut niet kunt vinden. Echt, nodig ze niet uit. Het laatste waar je op zit te wachten (en zij evenmin) is een vat vol hormonen dat ontploft. Maand drie is vroeg genoeg. En jammer dan als ze beledigd zijn, komen ze wel weer overheen. De enige waar je waarschijnlijk niet omheen kunt is een hekserige schoonmoeder.

 6. Plukkende babygraaiers

  Misschien heb je er zelf geen moeite mee, maar veel moeders vinden het prettig om controle te hebben over wie de baby vasthoudt. Niets is dan irritanter dan een (schoon)moeder, (schoon)zus of vage tante, die meent dat recht ook te hebben en zonder vragen jullie kleintje uit de box plukt. Je hebt jezelf hiervoor keihard in het zweet gewerkt, helse pijnen doorstaan en dus is dit gewoon een no go wat mij betreft. Pas als de ouders toestemming gegeven hebben, kun je kroelen met de baby. Zo niet, dan wacht je maar. Ook als het vier maanden duurt.

 7. Bekenden die niet willen luisteren naar je bevallingsverhaal

  De kraamtijd betekent wat mij betreft de garantie dat je mag praten over wat je hebt meegemaakt. Ook als het continu over hetzelfde gaat. Praten betekent namelijk ook verwerken en dat kun je nu misschien wel goed gebruiken. Denk misschien wel even na over details; wat vind je er over een halfjaar van dat je nu vertelt een scheet te hebben gelaten in het gezicht van de gynaecoloog? Maar verder mag je. En wie daar niet naar wil luisteren, spreekt liever over een maand met je af of heeft pech. Het is jouw feestje!

 8. Mensen die te veel over hun eigen ervaringen praten

  Je probeert te vertellen dat het best zwaar was, die zestien uur durende bevalling. Maar dan komt tante Betsy tussendoor met haar eigen ervaring. Na maar liefst veertig uur persen werd ze uitgeput afgevoerd naar het ziekenhuis! Dat het onmogelijk is doet er niet toe, de boodschap komt alsnog aan: eigenlijk mag je niet zeuren, want zij had het vele malen zwaarder. Ook de knip telt niet mee. Want jeetje, die Betsy zelf: na die veertig uur kreeg ze een knip, vacuümpomp én tot slot spoedkeizersnede. Dit is een wedstrijd die je sowieso gaat verliezen. Ga hem niet aan en mompel na vijf minuten iets over slaaptekort, waarna je haar wegstuurt (of laat sturen).

 9. Iemand die te lang blijft hangen

  Geanimeerd vertelt je bezoek tijdens hun kraamvisite over hun spetterende uitgaansleven. Dat ene barretje, weet je wel, waar je vroeger ook graag kwam? Dat is nu een hele hippe salsalounge met Ibiza-invloeden geworden. En elke derde vrijdag speelt er een bekende jazzartiest. Klinkt hartstikke leuk, maar voor jullie is het al 22.00 uur en dat betekent dat je nu nog net drie uurtjes slaap zou kunnen pakken voor de baby weer wakker wordt. Dat voldoet voor jullie voorlopig nog even prima als concert.

 10. Bezoek dat je kind aarzelend schattig noemt

  We weten allemaal wat dat betekent. Ook als je baby niet moeders mooiste is, wil je gewoon horen dat het een leuk kind is. Niet: ‘Eh, ja… Eh… Goh, schattig neusje.’ Zeg dan liever niets.

Als je terugkijkt naar jouw kraamtijd, viel er toen ook iemand onder de noemer ‘kraamvisite die je liever niet ziet’?

Beschuit met roze en blauwe muisjes – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

30 Replies to “Kraamvisite die je liever niet ziet | Van koortslip tot drukke kinderen

 1. Oh, als ik terugdenk aan mijn kraamtijd, zou ik tegen mezelf willen zeggen; `Kom voor jezelf op!’ Als je je ergens niet prettig bij voelt, zeg het! Niet teveel met ‘wat zullen ze denken?’in je hoofd. Jij bent de mama en het belangrijkste is dat jij voor je kleintje kan zorgen en niet voor de visite. Goed blog voor kersverse mama’s!

  1. Ja je slaat hiermee zo de spijker op de kop! De allereerste keer dat het je allemaal overkomt, durf je inderdaad niet altijd even goed voor jezelf op te komen. Alles is zo overweldigend en je wil misschien niemand teleurstellen. Maar daarmee doe je wel jezelf tekort.

   Dankjewel!

 2. Ik durfde ook niet zo goed nee te zeggen en herken dat instorten van moeheid wel. als baby twee geboren wordt straks dan verstuurd ik de geboortekaartjes gewoon wat later en laat de eerste weken zo leeg mogelijk. Afhankelijk van hoe het gaat natuurlijk.

  1. Slim, lekker rustig aan opstarten! Eerst maar eens bevallen en genieten, de rest komt later wel 🙂

   En het is ook gewoon moeilijk, je wil niemand teleurstellen, maar eigenlijk zijn de enigen die je niet moet teleurstellen je partner, kind en jezelf 🙂

 3. Ik ben ook doodsbang voor mensen met een koortslip. Ik denk zelfs dat als ze aan de deur staan dat ik ze vraag een paar weken later terug te komen. Mensen die ongevraagd de baby op gaan pakken daar hou ik ook niet van, ik verwacht bij mij alleen van een paar collega’s dat ze dat zouden kunnen doen, maar de meeste mensen die ik op visite verwacht kunnen zich denk ik prima gedragen en vinden het ook niet erg als ik ze naar huis stuur als ik te moe ben.
  Margriet onlangs geplaatst…Uit het archief: Weer naar school!My Profile

  1. Ja vind eigenlijk ook dat je dan niet op kraamvisite moet gaan. Het idee…
   Maar zo hoort het eigenlijk ook, dat je gewoon kunt aangeven wanneer het te veel wordt of wanneer je wil voeden o.i.d. Gelukkig is het grootste deel van het kraambezoek wel zo fijn om over te vloer te hebben 🙂

  1. Ja precies, alsof het aan jou ligt haha. Erg toch?

   En dat doe ik inderdaad ook. Vaak laat ik die keus bij de ouders, sommigen hebben er immers helemaal geen moeite mee.

 4. Met een koortslip heb ik inderdaad gezegd dat die niet mochten komen. Verder was iedereen welkom, als mensen de moeite doen om langs te willen komen, dan wil ik ze best even een beschuit met muisjes enzo voorschotelen hoor 😉 Wel had ik inderdaad een oom die veeeeeeeeeeeeeeeeeeel te lang bleef hangen (4 uur!!!!!!!!!!!) maar dat was de meest ‘vervelende’.
  Nicole onlangs geplaatst…5x Waarom Pokémon Go ook leuk is voor een 33-jarige moederMy Profile

  1. Begrijpelijk. Heb zelfs weleens gehoord van een familielid met koortslip dat de baby wilde knuffelen, ondanks dat gewezen was op het gevaar.

   Vier uur is inderdaad erg lang, hopelijk een gezellige oom 🙂

 5. Oh herkenbaar! Ik had (schoon)familie die 2 uur (!!) later aan kwamen zetten dan gemeld en tot diep in de nacht bleven hangen. Wat heb ik gehuild daarna!! (combinatie van moeheid en kraamtranen).
  Mocht er ooit nog een kindje komen, ga ik daar veel duidelijker in zijn.

  1. O dat kan ik me zo goed voorstellen! Wat vervelend zeg, zeker als je nog niet lang geleden bevallen bent. Ik snap je helemaal, zou precies hetzelfde hebben.

   Volgende keer misschien maar meteen korte metten maken. Twee uur te laat, dan morgen maar een nieuwe kans (al is dat makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik).

 6. Ik ga echt alleen bij directe familie in de eerste week op kraamvisite, en bedoel ik broer of zus. Bij alle anderen ga ik bij voorkeur pas na een aantal weken. Dan is iedereen gesetteld en de baby is uitgedeukt. Dan kan je met volle overtuiging zeggen: Wat een geweldige baby! 😉
  Dat mensen ongevraagd een pasgeborene oppakken, vind ik echt lomp. Kan me niet voorstellen gewoon.
  Armande onlangs geplaatst…Duitse woorden die op Nederlands lijkenMy Profile

  1. Haha @uitgedeukt 😀
   Maar praat misschien ook prettiger, in de eerste weken zijn de meeste ouders nog zo op zoek naar hun nieuwe ritme..

   Ja is het ook. Gebeurt echt, maar vind het zelf ook onbegrijpelijk!

  1. Haha dat herken ik wel (van anderen althans), dat kan best lastig zijn. Je wil niemand voor het hoofd stoten, maar andersom is dat helaas niet altijd het geval. Hopelijk herinneren ze zich jullie wensen nog van de vorige keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge