Klassenouder worden? Dit zijn de voor- en nadelen

Klassenouders zijn eigenlijk een soort rechterhand van de leerkracht. Dat houdt in dat je vrijwillig extra taken verricht voor school en daardoor ook wat meer tijd kunt doorbrengen met je kind. Hoewel de klassenmoeder of -vader steeds meer vervangen wordt door apps als Parro of Klasbord, zijn er genoeg scholen waar je deze taak kunt invullen. Maar wat houdt het takenpakket van een klassenouder precies in? Is het slim er eentje te worden of zijn er ook nadelen?

Wat is een klassenouder en wat doe je dan precies?

De precieze invulling van het klassenouderschap verschilt per school, maar in de basis komt het erop neer dat je de ‘rechterhand’ van de leerkracht bent. Hierdoor hoeft deze zich niet bezig te houden met allerlei randzaken die te veel tijd kosten. Wat je allemaal doet als klassenouder?

  • Je maakt een groepsapp aan en regelt dat nieuwe ouders hier ook in komen. Bij voorkeur regel je dat alleen de beheerder berichten kan versturen. Zo voorkom je dat iedereen meldt dat hij/zij betaald heeft, er niet bij kan zijn of wat dan ook.
  • Je speelt informatie door aan de andere ouders uit jullie groep: met welk thema zijn de kinderen nu bezig? Wat is daarvoor nodig (knutselmateriaal, hulp bij een bepaalde les)?
  • Bij excursies en andere uitstapjes regel je vervoer en begeleiding onder de andere ouders.
  • Je vraagt om hulp tijdens andere gezamenlijke projecten (verkeerslessen, versieren van de school tijdens de feestdagen etc.).
  • Als er één van de kinderen wat langduriger ziek is of iemand krijgt een broertje of zusje dan regel je een kaart en een cadeautje.
  • Aan het eind van het jaar regel je een afscheidscadeautje voor de juf of meester namens de klas.

De voordelen: waarom zou je klassenouder worden?

Je leert de andere ouders snel kennen

Dit voordeel van klassenouderschap geldt vooral in groep 1. Je kent dan misschien nog bijna niemand en op deze manier kom je gemakkelijk in contact met de andere ouders. Daarnaast leer je de kinderen uit de klas van je zoon of dochter sneller kennen.

Je mag overal bij aanwezig zijn

Niet elke ouder vindt dit belangrijk, maar als jij het heerlijk vindt om extra tijd met je kind door te brengen dan is het klassenouderschap ideaal. Je hebt voorrang bij het inschrijven voor uitstapjes en kan zo vaker mee op schoolreis.

Mara: ‘Mijn zoontje Noah vond groep 1 verschrikkelijk wennen. Hoe vaak ik hem niet huilend achterliet in de armen van de juf… Gelukkig was de taak van klassenmoeder vrij en kon ik die op me nemen. Dat bleek een goede zet. Noah kreeg meer rust, omdat ik vaker aanwezig was. En ik vond het heerlijk om die extra tijd met hem door te brengen. Lekker samen op pad tijdens die ene herfstwandeling bij school, nog even een extra knuffel geven met het kerstdiner en lekker lang blijven vanwege de paasbrunch. Ik zou het zo weer doen, die tijd samen is me nog steeds heel dierbaar.’

Het kost relatief weinig tijd

Deelnemen aan de Activiteiten Commissie of een ander orgaan binnen school kan soms iets meer tijd vergen. Als klassenouder hoef je eigenlijk alleen maar de kant-en-klare informatie door te spelen die je van de leerkracht krijgt. Met name als jullie een groep hebben waarin de meeste andere ouders actief meehelpen en -denken, is het geen grote taak.

Als klassenouder heb je meteen je vrijwillige bijdrage geleverd

Scholen kunnen simpelweg niet zonder de vrijwillige hulp van ouders. Het is dus prettig wanneer iedereen – waar mogelijk – zijn steentje bijdraagt. Als je klassenouder wordt, heb je dat punt meteen afgekaart dit jaar.

Je hebt persoonlijker contact met de juf

En dat kan best prettig (en gezellig) zijn. De stap om even naar binnen te lopen wanneer er thuis iets speelt, is ook meteen minder groot.

Nadelen van klassenouderschap

Je opgeven als klassenmoeder kan dus best leuk zijn. Je bent betrokken bij de klas, krijgt extra tijd met je kind en mag vaak ook mee tijdens schoolreisjes. De paar taken die je ervoor moet verrichten zijn bovendien een stuk relaxter dan die van de luizenmoeder, laten we eerlijk zijn. Toch zitten er ook nadelen aan als je je opgeeft als klassenouder.

Soms heb je geen zin om iets te regelen, maar het moet wel

Aan het begin van het schooljaar leek het misschien leuk om klassenouder te worden. Maar het leven loopt soms onverwachts. Mogelijk raakt er iemand in je omgeving ernstig ziek, beland je in een echtscheiding of krijg je het extra druk op je werk door het wegvallen van een collega. Dat kan je vooraf vaak niet voorspellen. De drukte van het klassenouderschap kan dan net even te veel zijn.

Tip: regel tijdig een back-up als je merkt dat je het allemaal niet redt en geef het aan bij de leerkracht. Zo kunnen de berichten door iemand anders worden verzonden en voorkom je een te grote werklast.

Zit je in een minder betrokken klas? Dan moet je van alles alleen organiseren

Binnen een kleine klas is de ouderbetrokkenheid doorgaans groot. Maar hoe groter de groep, hoe minder ouders meestal bijspringen. Met een beetje pech zit je kind in een klas waar dit het geval is en waar je soms zal moeten leuren om maar hulp te krijgen van de andere ouders. Voor je het weet ben jij elke keer degene die wc-rolletjes spaart, glazen potten uitwast, luizen pluist, meegaat met excursies en aanschuift tijdens de knutselmiddagen. Niet erg als je het leuk vindt, wel vervelend wanneer je eigenlijk helemaal geen zin hebt om altijd maar verantwoordelijk te zijn.

Een oplossing kan zijn dat je een schema maakt waarop je iedereen indeelt, aan het begin van het jaar. Willen of kunnen ouders niet? Dan moeten ze onderling vervanging regelen.

Andere ouders zien jou als het aanspreekpunt voor zo’n beetje alles

De ene keer is dat fijn, de andere keer krijg je ook te maken met klachten of vragen waar je weinig mee kunt. Je kunt dan het best de discussie zo kort mogelijk houden: bij klachten of inhoudelijke vragen, moeten ze bij de juf zijn.

Laura: ‘In groep 1 nam ik de taak van klassenmoeder op me en dat ging best prima, vond ik zelf. Daar was één van de andere moeders het niet mee eens. Ik hield het adressenbestand onvoldoende bij, stuurde sommige berichten pas laat door… Uiteindelijk mailde ze haar commentaar via een reply all naar alle ouders. Ook was ze zo vrij geweest om het adressenbestand zelf even bij te werken, aangezien ik daar ‘kennelijk geen tijd voor had’. Ik bedankte haar via eenzelfde groepsmailtje en sneerde dat we het misschien beter even samen konden oplossen, op een volwassen manier. De rest van het jaar hield ze beledigd haar mond.’

Sommige moeders bemoeien zich graag met jouw taken

Er zijn nu eenmaal ouders (vaak moeders) die het heerlijk vinden van alles te organiseren. Het kan dus gebeuren dat ze je passeren en zich bemoeien met jouw taken of zelfs de boel overnemen. Doe je niks aan, maar kan dus wel vervelend zijn.

Het ophalen van geld voor een afscheidscadeautje kan een eindeloze discussie opleveren

Als je een gezamenlijk cadeautje wil halen voor de juffen, is een open Tikkie de makkelijkste manier. Zo kan iedereen geven wat hij of zij kan en wil missen. Daarna stuur je het best een poll met vier opties. Dit werkt beter dan wanneer je iedereen laat meedenken over het afscheidscadeau. Soms verzand je in een oeverloze discussie, een andere keer is het cadeau zo goed als rond en komt er nog iemand met de opmerking: ‘Wat we misschien ook zouden kunnen doen,…’ Wil je niet.

Met een beetje pech ‘moet’ je volgend jaar weer

Natuurlijk is het aanmelden als klassenouder vrijwillig, maar in de praktijk blijft het een taak waar lang niet iedereen trek in heeft. In sommige klassen is het zelfs zo dat iedereen probeert eronderuit te komen. Als jij dan uit enthousiasme in jaar 1 klassenmoeder werd, is de kans groot dat je in zo’n klas het daaropvolgende jaar weer wordt geacht om klassenmoeder te zijn. Het kan dan best lastig zijn om je poot stijf te houden en nee te zeggen, zeker als je toch de verantwoordelijkheid voelt en de rest écht niet wil.

Het kan dus hartstikke leuk en handig zijn, mits je bedacht bent op de nadelen. Is het iets voor jou? Of ben jij meer de moeder die geïnteresseerd uit het raam kijkt wanneer wordt gevraagd wie graag klassenouder wil worden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, wavebreakmedia – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven