kerstvakantie met drie kinderen

Kerstvakantie met drie kinderen? Zo hou je het leuk!

KERSTVAKANTIE MET DRIE KINDEREN – De vakantie staat voor de deur. En een kerstvakantie met drie kinderen is een behoorlijk pittige opgave als je niet uitkijkt. De spanning van de feestdagen, gecombineerd met oer-Hollands guur weer is niet de beste combinatie om constant in huis te hebben. Doe daarom je voordeel met deze 7 handige tips en ook jullie vakantie wordt weer een feestje!

Kerstvakantie met drie kinderen

Het is zover: de kerstvakantie staat voor de deur en is in sommige gevallen zelfs al begonnen. Misschien was je er wel aan toe? December is een nogal drukke maand en vaak stuiteren kinderen alle kanten op. Het ene moment zijn ze gespannen dankzij Sinterklaas, dan een stapel cadeaus onder de kerstboom en als afsluiter laat opblijven en je vol eten met oliebollen. Hoe voorkom je dat je ze aan het eind van de rit opgelucht, maar afgepeigerd weer op school aflevert?

Lees ook: 9 musthaves om de winter door te komen

7 tips voor een leuke kerstvakantie met drie kinderen

Laat los!

Oké, onder de feestdagen kom je niet uit: die staan behoorlijk vast. Maar probeer ze ook een beetje te laten ‘zijn’. Op school staat al elke dag van alles vast, nu is het wel lekker als ze niet iedere dag hoeven op te draven voor wéér een activiteit. Laat hen een beetje meebeslissen hoe jullie de dagen indelen. LET OP! Het risico van deze aanpak is algehele lamlendigheid. Voorkom dit door voor jezelf wel een back-up in je achterhoofd te hebben (dierentuin, museum, kleuren).

Stuur ze uit logeren

Waarom niet? Veel familieleden vinden het prachtig als hun kleinkinderen of nichtjes/neefjes komen slapen. Normaal is daar weinig tijd voor, nu heb je twee weken. Kleine bijkomstigheid: je hebt zelf ook wat rust. En die kan je mooi gebruiken voor de voorbereiding van het kerstdiner, het halen van de oliebollen, misschien het bingewatchen van die ene goede serie of lekker lezen. Want een kerstvakantie met drie kinderen is keihard werken, terwijl jij die rust in deze dagen ook best kan gebruiken.

Lekker buitenspelen

Misschien heb je (of je vriend) zelf ook zin om mee te gaan? En anders laat je ze lekker spelen. Met een beetje geluk ligt er sneeuw of schijnt de zon, ideaal toch? Voor kinderen goed om even uit te waaien en voor jezelf ook.

Als het regent of stormt en onweert, zorg voor een plan B!

En laat dat geen indoor speeltuin zijn! Het is daar vaak in de kerstvakantie monsterlijk druk. De kans dat je twee minderjarige kemphaantjes uit elkaar moet trekken, het aan de stok krijgt met andere ouders en/of stijf van de stress weer huiswaarts keert is veel te groot.

Anti-spanningspakket

Om te voorkomen dat je allemaal de tent uit stuitert, is het verstandig allemaal aan het anti-spanningspakket te gaan: weinig suikers en kleurstoffen, niet te veel prikkels en flexibel ouderschap. Dat laatste houdt vooral in dat je tijdens de feestdagen het karakter van je kind leidend laat zijn, niet wat jij deze dagen voor ogen had. Niemand wordt gelukkig van een gespannen kerst, toch?

Zorg voor jezelf

Ik denk dat in alle situaties wel geldt dat als je niet uitgerust bent, je ook minder kan hebben. Toch vergeet je dat makkelijk in alle hectiek. Dus zet af en toe even een kerstfilm op die barst van de clichés of neem tijd om te lezen, terwijl je partner voor de kinderen zorgt, en je kan er weer tegenaan!

Geniet!

Je zou het bijna vergeten met alle voornoemde punten, maar genieten is ook belangrijk. Zo vaak gebeurt het immers niet dat je allemaal samen bent en echt tijd met elkaar kan doorbrengen, toch?

Wat zijn jullie plannen komende kerstvakantie?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Kerstvakantie met drie kinderen? Zo hou je het leuk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge