Kerst na de scheiding: hoe verdeel je de dagen?

Na een echtscheiding krijg je te maken met verschillende hindernissen. Eén daarvan is de invulling van de feestdagen, want bij wie mogen de kinderen dit jaar? Dit artikel vertelt hoe je voorkomt dat jullie heftige ruzie krijgen over het gourmetten op eerste kerstdag en waarom het zo belangrijk is elkaar af en toe iets te gunnen.

Kerst na de scheiding

Je gevoel tegenover je verstand

Waarschijnlijk, als je diep in je hart kijkt, zou je het liefst willen dat de kinderen alle dagen lekker bij jou zijn. Kerstdagen of de jaarwisseling zonder je kinderen kunnen pijnlijk stille feestdagen zijn. Om te voorkomen dat het een heikel punt wordt binnen de, misschien toch al moeizame, omgang met je ex, is het belangrijk dat je de kerst na een scheiding extra goed organiseert. Uiteindelijk is het vaak al stressvol genoeg om een geschikte datum te vinden met je eigen familie. Laat staan als de familie van je ex daar nog eens bijkomt. En natuurlijk wil je ze het liefst bij je houden, maar in de praktijk gaat dat nu eenmaal niet. Er moet een werkbare oplossing komen.

Kerst na de scheiding bij samengestelde gezinnen

Alsof de feestdagen al niet complex genoeg waren na een scheiding, krijg je er bij een samengesteld gezin nog een derde (en misschien zelfs vierde) familie bij met wie je rekening moet houden. Het knusse samenzijn rondom de feestdagen in december verandert in een grote bron van stress als je niet uitkijkt. Wanneer zijn de kinderen bij wie? Hoe voorkom je dat de vrede op aard binnen jullie bijzondere situatie behoorlijk onder druk komt te staan? Met de volgende tips houd je overzicht en rust – en je kinderen zo gelukkig mogelijk.

Kerstmis na de echtscheiding: zo blijft het gezellig

Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Zo werkt het altijd met een planning. De uitnodiging die het eerst staat, is geldend. Dat betekent natuurlijk niet dat je medio januari al je volgende kerstfeest moet plannen voor hij er vandoor gaat met kerstavond, maar dat je tijdig kijkt wat handig is. Hou hierin ook een beetje rekening met elkaar, iets dat je sowieso moet doen met de verdeling van de opvoeding na een scheiding. De situatie is immers al lastig en emotioneel genoeg, daar hoeft dit niet bovenop te komen.

Maak van dat avondje gourmetten dus geen halszaak. Kijk vooral wat wél mogelijk is. Het helpt om een vaste verdeling te gaan hanteren. Bijvoorbeeld kerstavond bij de één en eerste kerstdag bij de ander. Of kerst grotendeels bij jou en de jaarwisseling bij je ex. Of misschien werkt het beter voor jullie (en de samengestelde gezinsleden) om vier dagen lang kerst te vieren. Uiteindelijk draait het niet om de datum, maar wat je ervan maakt.

Geef af en toe een beetje toe aan de ander

Opvoeden na de scheiding betekent in de kern dat jij jezelf recht in de ogen moet kunnen aankijken, ongeacht wat je ex doet of denkt. Zolang je alles maar in het teken van je kind(eren) stelt – ook met de feestdagen. Zij kunnen er immers niks aan doen dat hun ouders uit elkaar gingen. Dus als jullie traditiegetrouw Kerstavond met het gezin vieren, maar zijn familie écht op geen enkele andere avond bij elkaar kan komen, doe dan niet te moeilijk. Hoe beter jullie dit loslaten onder de knie krijgen, des te fijner de band met je ex en des te gelukkiger je kinderen. Een andere keer ben jij weer aan de beurt.

Vergeet ook niet dat je kerstmis op veel verschillende manieren kan vieren. Het hangt niet af van die twee dagen per jaar, al voelt het misschien wel zo. Lukt het niet de traditionele kerstavond samen te zijn, start de dag dan met een bijzonder ontbijtje of versier samen de kerstboom uitbundig. Zo heeft je kind aan beide ouders goede herinneringen, ondanks dat hij of zij de feestdagen door de scheiding op verschillende plekken moet vieren.

Zoek afleiding tijdens kerst

Wanneer je kinderen weg zijn, kunnen de feestdagen ineens heel eenzaam voelen. Zeker als je nog niemand hebt ontmoet sinds de scheiding. Probeer die dag volledig in te vullen, zodat je minder tijd hebt om heel erg stil te staan bij het gevoel van missen. Nodig vrienden of familie uit, houd een pyjamadag en doe een kerstfilm-marathon of ga stappen.

Probeer samen met je ex na de scheiding een balans te vinden tussen de feestdagen

Probeer de feestdagen als gezegd een beetje eerlijk te verdelen. Bijvoorbeeld kerstavond en Eerste Kerstdag bij je ex, Tweede Kerstdag en 27 december bij jou. Zo kan je allebei kerst vieren met beide families en heb je nog een rustdag over met het (nieuwe) gezin. Ook qua cadeaus trouwens geen overbodige luxe. Het schiet namelijk niet op als beide ouders een soort wedloop aangaan en elkaar willen overtreffen. Bespreek, indien mogelijk, rustig met elkaar wat jullie voor ogen hebben. En wil je het echt goed doen? Koop dan samen een mooi cadeau.

Probeer de feestdagen samen door te brengen

Een laatste optie is om de feestdagen door te brengen als één groot gezin – dus met de ex, zijn nieuwe partner en diens kinderen en jullie (samengestelde) gezin. Dit lukt natuurlijk alleen als je in goede harmonie kunt samenzijn, maar is heel waardevol voor je kinderen.

Hierbij is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat kinderen na een scheiding soms nog hoop koesteren dat jullie weer samen komen. Het is belangrijk dat hier geen sprake van is als je kiest om gezamenlijk een feest te vieren: het kan dan extra pijnlijk zijn als de andere ouder aan het eind van de avond weer naar zijn eigen huis vertrekt.

Lukt het wel, dan tackle je ineens een paar problemen tegelijkertijd. Geen gesteggel over wie welke datum krijgt, geen overprikkeld kind dat maar liefst vier kerstdagen moet vieren en het goede voorbeeld dat je, ondanks de scheiding, toch nog je feestdagen samen kunt vieren.

Kerstmis na een scheiding kan dus best een pittige opgave zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk in goede harmonie en overleg te kijken naar oplossingen. Denk mee met de ander, wees bereidwillig en stel je kind voorop. Dan zijn de kerstdagen (ondanks die scheiding) meteen een stuk gezelliger. Hoe vieren jullie de feestdagen?

Happy holidays!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Kerst na de scheiding: hoe verdeel je de dagen?”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven