je eigen kinderboek schrijven

Je eigen kinderboek schrijven? Iedereen kan het met dit 7-stappenplan!

Kinderverhalen vertellen, zit binnen onze familie in het bloed. Mijn oma verzon al de mooiste verhalen toen ik kind was en inmiddels vind ik het ook geweldig. Soms maken June en ik daar een boekje van. Want je eigen kinderboek schrijven is helemaal niet zo moeilijk! Zeker niet met dit DIY 7 stappenplan!

Familiedingetje: mijn oma en het olifantje

Voor het slapengaan verzon mijn oma de mooiste verhalen. Vaak over een olifantje dat van alles meemaakte in zijn circus. Ademloos lagen mijn zusje en ik dan te luisteren, we wilden altijd meer horen. Hoe ze erop kwam, geen idee, maar ze had echt talent.

Toen ik jaren later zelf moeder was, besloot ik ook een poging te wagen. Voor mijn gevoel kan ik bij lange na niet aan oma’s verhalen tippen, maar dat geeft niet. De kinderen luisteren (meestal) enthousiast. Zo kwam ik ook tijdens een regenachtige middag op het idee een eigen boek te schrijven. Hoe? Lees snel verder en volg deze 7 stappen.

Lees ook DIY: bedenk een spannende herfstspeurtocht

Je eigen kinderboek schrijven in 7 stappen

 1. Pak knutselspullen

  Men neme: gekleurde A4tjes, vellen wit papier, stiften en (kleur)potloden, stickers, letterstempels, glitters… Wat je maar mooi vindt om jullie boek mee te versieren.

 2. Verzin samen een verhaal

  Onmisbaar natuurlijk als je je eigen kinderboek schrijven wil. Kinderen vinden het fantastisch als je hun naam gebruikt. Laat ze kiezen wat ze willen zijn: piraat, drakentemmer, prinses of prins, voetballer of misschien wel een dier. Laat hen vertellen wat ze leuk zouden vinden. Zo schreef ik voor de oudste ooit over een piratenmeisje met haar naam dat een geheime kist vond. Je kunt het verhaal uittikken en printen of natuurlijk zelf schrijven.

 3. Bedenk hoe groot het boekje moet worden

  Wil je de A4-tjes dubbelvouwen of juist een groot boek maken?

 4. Meet de tekst uit

  Dit is een hele belangrijke. Zorg dat je tekst op de blaadjes past en je geen lege pagina’s overhoudt. Dat maakt het wel zo mooi.

 5. Maak samen de illustraties

  Lees het verhaal samen door en laat je kind bij bepaalde passages een tekening maken. Bijvoorbeeld een (zand)kasteel, piratenmeisje, bos met dieren of het sportveld. Zorg dat het niet te moeilijk is. De tekeningen zullen het verhaal zo vrolijk maken en bovendien leuk om te bewaren voor later.

 6. Plak de tekeningen in jullie kinderboek

  Je zal zien dat het verhaal veel meer gaat leven zodra je de bijpassende tekeningen in het verhaal plakt.

 7. Maak er een boekje van

  Als je de gekleurde vellen hebt dubbelgevouwen, niet ze dan aan elkaar of maak gaatjes en rijg er vrolijk gekleurde wol doorheen.

Veel plezier! Als je hem maakt, laat je dan een foto of link achter?
Want je eigen kinderboek schrijven is echt zo moeilijk niet! En nog gezellig ook.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Je eigen kinderboek schrijven? Iedereen kan het met dit 7-stappenplan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge