ijzertekort

Gezondheid | Bloedarmoede (door koperspiraal)? Herken het op tijd met deze 7 symptomen

De voorgeschiedenis

Binnen drie maanden na de geboorte van May liet ik een koperspiraal plaatsen. Een tijdje later merkte ik echter dat ik steeds vermoeider werd. Uiteindelijk zo erg, dat ik mijn bloed liet prikken bij de huisarts. Ik herkende de klachten namelijk van mijn zwangerschap en vermoedde dat ik weleens bloedarmoede zou kunnen hebben, te wijten aan de zware menstruaties. En inderdaad: ijzertekort. Ik moest een paar weken aan de staaltabletten en dat zou de klachten moeten oplossen. Eigenlijk dacht ik dat het daarmee gedaan was, tot een tijdje terug.

Lees ook: Bloedarmoede door koperspiraal, maar ik heb weinig keus

Opnieuw ijzertekort door het koperspiraal

Wanneer ik ophang, staar ik voor me uit. De huisarts vertelde me zojuist dat mijn ijzertekort laag is: 6,1, waar het 7,5 zou moeten zijn. Dat verklaart wel meteen alle symptomen waar ik last van had! Voor ons is het koperspiraal even de enige oplossing, dus we houden het hier maar bij. Maar het doet me ook beseffen dat ik veel beter moet letten op zowel mijn ijzerinname als de klachten die erbij horen.

Leer bloedarmoede herkennen

Mijn advies aan vrouwen met een zware menstruatie (al dan niet veroorzaakt door het koperspiraal) is om altijd op de volgende signalen te letten.

Disclaimer

Voor ik verder ga, wil ik opmerken dat ik geen arts ben en geen medische achtergrond heb. Mijn adviezen zijn puur gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ga dan ook bij serieuze klachten of vermoedens direct naar je huisarts! En als je de officiële lijst met symptomen wil lezen, klik dan hier. Daarnaast betekent dit blog niet dat het gebruik van een koperspiraal automatisch leidt tot zwaardere menstruaties en/of een tekort aan hemoglobine. Maar het kan dus wel en daarover gaat mijn blog.

1. Vermoeidheid

Bij mij is dit het meest uitgesproken symptoom. Met kleine kinderen in huis wijt je de vermoeidheid echter gemakkelijk aan de drukte. Want uiteindelijk ben je toch de hele dag bezig met van alles. Pas wanneer de vermoeidheid heftiger wordt – en het ijzertekort waarschijnlijk groter – begin je zo’n allesomvattende slaperigheid te voelen. Vorige week viel ik bijvoorbeeld om 16.30 uur in een diepe slaap op de bank. Ro vertelde dat de kinderen op me sprongen, maar ik gewoon doorsliep. Ook suf ik de laatste tijd steeds vaker in de avond weg, vaak al rond een uurtje of 21.00. En ik ben zo moe dat ik er al tegenop kan zien dat ik straks iets moet gaan pakken in de keuken.

2. Trillen/duizeligheid

Sinds een maand, misschien anderhalf, voelde ik regelmatig een soort trillerigheid in mijn handen. Ook bij opstaan bleef mijn hoofd langer duizelen dan normaal. Eigenlijk had ik hierdoor al veel eerder naar de dokter moeten gaan, maar je onderschat klachten soms toch…

3. Hoofdpijn

Tja, met drie kinderen vond ik het eigenlijk niet zo gek dat ik een paar keer week naar de paracetamol greep. Sinds May in een soort gil-fase zit, bezorgt dat me letterlijk hoofdpijn. En constant kleine ruzies beslechten, gezeur aanhoren… Ik kon genoeg redenen bedenken die niets met ijzertekort te maken hadden.

4. Haaruitval

Soms heb je ook last van symptomen, zonder dat je weet wat de oorzaak is. Ik merkte namelijk al een tijdje dat mijn haren uitvielen. Dan had ik tijdens het borstelen ineens een redelijk dikke pluk haar in mijn handen of trok ik de losse exemplaren zo uit mijn staart. Nadat ik had gelezen dat ouder worden samenhangt met dunner wordend haar, zag ik mezelf al met een vlassig plukje eindigen. Maar dit bleek ook een symptoom van bloedarmoede te zijn. En in dit geval ben ik blij toe dat het daardoor komt!

5. Kortademigheid en hartkloppingen

Ik rende de trap op. Bovenaan stond ik uit te hijgen en mijn hart klopte sneller dan gemiddeld. Serieus: 33 jaar oud en nu al zoveel moeite met traplopen? Ben ik dan echt zoveel te zwaar? Ik nam me voor om vanaf nu alleen nog maar fruit en groente tot me te nemen, het roer moest drastisch om. Tja, dat het dus ook een onderdeel is van mijn ijzertekort heeft mijn motivatie om af te vallen natuurlijk niet echt goed gedaan. De plannen staan in de koelkast, eerst maar eens aansterken.

6. Transpireren

Echt, ik weet alle klachten aan compleet andere dingen. Dat ik de laatste tijd iets vaker zweette dan normaal (en voor wie mij niet kent: ik zweet doorgaans nauwelijks) lag vast aan het ouder worden. Bevreesd vroeg ik me af of het geen opvliegers waren. Ging natuurlijk perfect hand in hand met die steeds dunner wordende coupe. Maar gelukkig, ook dit hoort tot de klachten.

7. Slap gevoel

Eigenlijk komt dit wel door alle klachten tezamen. Op een gegeven moment voelde ik me zo slap als een vaatdoek. Vermoeid tot op het bot. Waar je normaal gesproken nog wat energie kan opdoen door iets te eten, leek het nu alleen maar erger te worden. Daarnaast je haren zien uitvallen, het snel veel te warm hebben en de hartkloppingen, zorgen voor een beetje gedeprimeerd gevoel. Dat alles maakt dat je jezelf ook heel erg slap voelt.

Staaltabletten

We gaan weer aan de staaltabletten in de hoop dat het iets uithaalt. Ik verwacht dat ik er over een maand wel weer redelijk kwiek bij loop. Maar het is wel iets om extra goed in de gaten te houden. Dat wordt dus toch maar iets meer Floradix (brr!) en vitamine C vanaf nu…

Heb jij weleens last gehad van ijzertekort?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

22 Replies to “Gezondheid | Bloedarmoede (door koperspiraal)? Herken het op tijd met deze 7 symptomen

 1. Ieh ik heb er pas een en ook een of over geschreven. Gelukkig nog niet veel bloedverlies maar de tijd gaat het leren. Ik hou de symptomen in ieder geval goed in de gaten. Je beschrijft de symptomen overigens perfect. Niets op aan te vullen. Hopelijk helpen je ijzertabletten en voel je je snel weer de oude.

 2. Ik wist niet dat een spiraal dit allemaal kon bewerkstelligen..
  Wel meerdere keren last van ijzer tekort gehad tijdens en na de zwangerschappen. Je kan je hierdoor echt lamlendig voelen.
  Succes met de pillen en hopelijk gauw weer fit in de weer!
  Xenia onlangs geplaatst…About last week #22My Profile

 3. Sterkte!
  Ik heb wel af en toe last van een lage bloeddruk en na de bevalling van de oudste ook tekort aan ijzer. Bij de tweede opgelost door extra op mijn voeding te letten en daardoor was ik na de bevalling net veilig, zeg maar. Volkorenbrood met extra vitamine c ernaast, beter voor de opname van ijzer. Spinazie, enzo.
  Hopelijk ben jij er ook snel weer bovenop.
  Marijke onlangs geplaatst…Vaderdag idee zweedse taartMy Profile

 4. Goed dat je dit aan de orde brengt! Ik herken wel een aantal van de dingen die je omschrijft, maar ik heb geen spiraal. Ik ben nog aan het ontzwangeren en daar hoort de vermoeidheid en de haaruitval helaas ook bij… Ik hoop dat de staaltabletten je helpen!
  Astrid onlangs geplaatst…Fitbit bandjes Aliexpress ReviewMy Profile

 5. Ik had 3x sterk ijzertekort tijdens mijn miskramen maar pas bij de 3de zijn ze erachter gekomen wat eigenlijk het probleem was. Blijkbaar vond mijn ex-gynecoloog de moeite niet om mijn symptomen serieus te nemen. Ik kreeg het advies een paracetamol in te nemen want ik was nog jong -_- Gelukkig nam mijn nieuwe gynecoloog me toch serieus.
  cindy onlangs geplaatst…Hoe inpakstress te vermijdenMy Profile

  1. Jeetje wat heftig zeg! Onvoorstelbaar, dat is normaliter toch iets waar je sowieso naar kijkt? Gelukkig kreeg je een nieuwe gynaecoloog waarbij je je goed voelde.

 6. Wat vervelend dat je je zo voelt. En een nare bijwerking van een spiraal. Na mijn bevalling heb ik ijzertekort gehad door te veel bloedverlies. Mijn waardes waren toen 4.0. Ik heb nooit staaltabletten gehad, maar Floradix. En veel spinazie eten en rood vlees. Overigens kreeg ik bij 4.0 twee bloedtransfusies. Daarna was het 5.1 en mocht ik naar huis. Floradix en een speciaal dieet kreeg ik als advies mee. Ik voel mij goed, maar ik merk wel bij weinig slaap dat ik er nog steeds wel wat last van heb. De laatste keer dat ik bloed ging prikken was mijn ijzer nog steeds aan de lage kant. Hopelijk werken de staaltabletten en voel je je snel weer beter.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Zomerdoelen 2017 update #2My Profile

  1. 4.0 is echt heel laag ja, kan je nagaan dat je twee bloedtransfusies nodig had en nog ‘maar’ op 5,1 zat. Mijn laagste punt in de zwangerschap was 5,7 en toen zag ik k sterretjes. Het kan behoorlijk vervelende klachten geven. En in jouw geval dus ook iets om nog steeds in de gaten te blijven houden.

   Lief, dank je wel!

  1. Gelukkig, het kan inderdaad wel meevallen en dan zijn de klachten minder heftig.
   Het is inderdaad de afweging waard. Het is natuurlijk niet gezegd dat jij dezelfde klachten zal ervaren, maar goed om in gedachten te houden.

 7. Heel lang geleden geloof ik een beetje. Toen adviseerde de verloskundige Floralyx of zo. Ik wist niet dat zo’n koperspiraaltje zullke gevolgen kon hebben zeg!

  Goed dat je hier over schrijft!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…HondenpoepMy Profile

  1. Ja Floradyx inderdaad, dat adviseren ze nog steeds. Vind het zelf niet te drinken.

   Ik ook niet 🙂 Het is vooral hinderlijk. Andere vrouwen kunnen het in elk geval meenemen in hun afweging, al zijn er weinig niet-hormonale alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge