hygiëne

Heeft jouw kindje ook geen zin in persoonlijke hygiëne? Zo los je het op!

Waarom toch die weerzin tegen persoonlijke hygiëne?

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis gaat, maar hier veroorzaken tandenborstels, shampoo en nagelschaartjes regelmatig veel drama. Sterker nog, ik ken (nog) geen kind dat op jonge leeftijd staat te springen om lekker te douchen. Waarom zou je als je ook in de modder kan rollen? Inmiddels hebben we de meisjes wel min of meer in het gareel, maar van harte ging het niet. Als je wanhopig naar je spiegelbeeld staart en geen idee hebt hoe je die kinderen ooit vrijwillig schoon krijgt, denk dan maar aan vroeger. Vond jij persoonlijke hygiëne toen leuk? En douche jij nu regelmatig omdat je dat zelf nodig vindt? Daarom! Tot die tijd geef ik je hier wat tips om deze tijd hopelijk iets gezelliger te maken.

Douchen

Het wassen met zeep veroorzaakt de minste problemen. Zeker wanneer je zelf ook doucht en de kinderen jou willen nadoen. Bovendien kun je bij verschillende winkels ook zeep kopen met een vrolijk kleurtje, zoals bij Hema die zelfs afwasbare ‘vingerverf’ verkoopt. En als je liever gaat voor natuurlijke doucheproducten, dan kan je de boel altijd nog opleuken met een vrolijke washand.

Een heel ander verhaal is shampoo. Geen enkel kind lijkt haren wassen leuk te vinden en als de shampoo niet prikt, vinden de kinderen de hoeveelheid water in hun gezicht wel verschrikkelijk. De oplossing hier? Ik liet ze mijn haar wassen. Daarna mocht ik in elk geval tien seconden langer ‘kappertje spelen’. Ook een liedje zingen kan helpen (al dan niet zelfbedacht) of een kriebelspelletje. En als niets helpt gewoon doorzetten. Dat kan natuurlijk op een liefdevolle manier: leg of zet je kindje met zijn/haar hoofd op je schoot, spoel zacht de shampoo uit het haar. Uiteindelijk moet het toch gebeuren, de weerzin verdwijnt vanzelf (min of meer) als ze wat ouder zijn.

Tandenpoetsen

We hebben met Rose behoorlijk wat strijd moeten leveren. Soms konden we niet anders dan haar in een soort vreemde houdgreep nemen, omdat ze weigerde mee te werken en wij weigerden om lijdzaam te moeten toekijken hoe haar melkgebitje zou veranderen in een groot gatenpaleis. Een ontzettend fijn filmpje was deze, van Elmo die zingt over het tandenpoetsen. Als vanzelf opende ze haar mond zolang het liedje duurde.

 

 

Voordeel was dat ze er om moest lachen, iets dat daarvoor ondenkbaar was zodra ze een tandenborstel in onze hand ontdekte. Wederom helpt het hier een spelletje van te maken (tandartsje spelen), ze jouw tanden te laten poetsen of gewoon het goede voorbeeld te geven. Samen poetsen maakt het namelijk ook iets makkelijker.

Nagels knippen

Ik moet heel eerlijk bekennen dat Ro van de afdeling nagels is. Hij is daar veel punctueler in dan ik en houdt het bij. Mij ontgaat zoiets volledig, tot mijn gezicht wordt open gekrast en ik kermend van de pijn mopper dat die nagels veel te snel groeien. Zijn gouden tip: bied ze afleiding. Laat ze televisie kijken of iets anders dat hun aandacht tijdelijk vasthoudt. En hele kleine kindjes kun je het beste knippen wanneer ze slapen. Moet je alleen niet hun velletje meenemen…

Herkenbaar? Of vinden jullie kinderen die persoonlijke hygiëne één groot feest?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Heeft jouw kindje ook geen zin in persoonlijke hygiëne? Zo los je het op!

 1. Ik kreeg laatst de tip om teennagels gewoon te doen als het kind ligt te slapen…
  Gelukkig hier niet nodig. Haren wassen is wel een beetje een dingetje, maar als we “speciale shampoo” hebben lukt het beter (als in: paarse shampoo, tovershampoo, gouden shampoo, je verzint ’s wat…)

  1. Hoop echt voor je dat het helpt. Anders misschien een keer tandarts spelen of een verhaaltje bedenken waarbij zelf de tanden van beer moet poetsen en jij die van hem?

 2. Zo herkenbaar!
  Haren wassen is hier gelukkig niet zo’n ding ik probeer er altijd maar een leuk spelletje van te maken..
  Maaaaaar
  die nagelschaar owww een groot drama! en vooral als de teennagels aan de beurt zijn. Verschrikkelijk !!

  1. Spelletjes helpen inderdaad wel ja, fijn dat het weinig problemen oplevert bij jullie! Geen gouden tips? 🙂

   Haha ja daar hebben meerdere ouders inderdaad last van zo te lezen. Lastige! Ben eerlijk gezegd wel blij dat Ro die taak hier voor zijn rekening heeft genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge