menstruatiecup

Hup, hup, hup, allemaal aan de menstruatiecup?

Wat is dat dan, zo’n menstruatiecup?

Maanden geleden las ik op een blog over de menstruatiecup.

De menstruatiecup wordt gemaakt van rubber, siliconen of het milieuvriendelijke TPE (ook gebruikt voor fopspeentjes). Je brengt hem in, hij vangt menstruatiebloed op en na een aantal uur leeg je hem weer in de wc. Even uitspoelen (eventueel met milde zeep en/of afnemen speciale reinigingsdoekjes) en je kunt hem opnieuw gebruiken.

Ik was enthousiast. Niet alleen vanwege de voordelen voor je lichaam, maar vooral omdat je hiermee het milieu niet langer belast. Daarom schafte ik de MeLuna cup aan.

Voordelen voor je lichaam

Hoewel ik daar nooit zo bij stil stond, bestaan tampons voor een deel uit kunstmatige stoffen. Of die nu wel of niet schadelijk zijn voor je lichaam, daarover wil ik niet uitweiden. Ik mis daarvoor de benodigde academische kennis. Mijn gezond verstand zegt me echter dat er betere oplossingen moeten zijn dan een tampon of het onhandige maandverband. Vandaar mijn enthousiasme over de menstruatiecup. Dat het daarnaast het risico op infecties verkleint (zowel schimmel als bacterieel) is voor veel vrouwen ook een positief punt. En dan blijft nog over dat je de cup veilig kunt laten zitten, zonder dat het gaat ‘broeien’. Terwijl tampons ook in verband worden gebracht met TSS en, waar of niet, als ik het risico kan vermijden graag.

Voordelen voor het milieu

Het begint al bij de materiaalkeuze die het milieu minder belast dan de ‘ingrediënten’ van tampons en maandverband. En daarnaast betaal je nu in één keer voor je menstruatiecup, terwijl tampons, maandverband en inlegkruisjes (twee)maandelijks terugkeren op je boodschappenlijst. Dat betekent dus niet alleen belasting voor het milieu op het gebied van materiaal, maar ook het vervaardigen, vervoeren en verwerken van afval. Elke maand opnieuw. Je menstruatiecup gaat daarentegen niet een paar uur, maar zelfs 5-10 jaar mee. Toch iets om over na te denken?

Voordelen voor je portemonnee

Eigenlijk was ik bang dat je voor een menstruatiecup gemiddeld vijftig euro zou moeten neertellen. Dit vooroordeel bleek ongegrond. Vanaf vijftien euro kun je al een cup in huis halen en die afstemmen op je lichaam. En je bent nooit meer kwijt dan een paar tientjes. Zelfs als je de goedkopere tampons neemt van een euro per verpakking, dan nog betaal je over 5 jaar meer geld dan je nu doet met één aanschaf.

Hoe bevalt de menstruatiecup in de praktijk?

Ik moest even wennen aan het inbrengen, maar het verschilt eigenlijk niet gek veel van een tampon. Je hebt hier diverse manieren voor. Via internet kun je genoeg filmpjes vinden met uitleg en wanneer je (zoals ik) een cup aanschaft via Cute Cotton, kun je persoonlijke vragen stellen per mail. Verrassend genoeg voel je hem eigenlijk niet zitten. Je moet wel goed controleren of hij is uitgeklapt, dat is even wennen en feeling krijgen, maar alsnog went het allemaal best snel. Ook het leeggooien viel me alles mee, al moet je geen trillende handjes hebben natuurlijk. Ik ben om in elk geval!

Had jij al eens gehoord van de menstruatiecup?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

28 Replies to “Hup, hup, hup, allemaal aan de menstruatiecup?

  1. Dat scheelt ook al aanzienlijk voor het milieu. Dat wil ik ook nog eens gaan proberen, heb weleens een proefverpakking van Yoni gehad en dat beviel wel. Zeker voor de zwaardere dagen, dan vind ik de cup toch niet helemaal prettig. Maar goed, daar schrijf ik nog wel eens een blog over 🙂

 1. Ik blijf geïntrigeerd door deze cups, maar iets houd me toch tegen om het aan te schaffen. Voorlopig eerst maar even mijn voorraadjes tampons en maandverband opmaken en dan nog eens over nadenken.

 2. Interessant om te lezen zeg – want buiten de gruwelberichten van mensen die alleen al bij de naam gingen speculeren over de viezigheid die zo’n ding zou geven, had ik nog nooit een neutraal bericht hierover gelezen.

  Ik denk niet dat ik er snel aan zou gaan – maar dit brengt het ding wel in een ander daglicht!
  Zoë-Amber Wolters onlangs geplaatst…De verzopen prinsesMy Profile

 3. Interessant! Ik heb hier al veel over gelezen en het lijkt me echt een handig product. Tijd om hem eens een keer aan te schaffen. Leuk dat jij er ook zo enthousiast over bent.

  1. Ik denk eerder dat het makkelijker is dan een tampon, omdat je hem minder vaak hoeft te verwisselen. Maar je hebt gelijk haha ieder zijn eigen voorkeur! Zolang je maar doet wat prettig voelt 🙂

 4. Ik ga eens informeren bij mijn gynaecoloog want ik heb ook niet die academische kennis. Een paar maand terug kreeg ik een spiraaltje waar we overigens niet zo tevreden over zijn, dus moet er toch langs.

  1. Geniet in elk geval nog maar even van deze laatste maanden zonder klachten 🙂 En ja het kan inderdaad heel anders terugkeren, al hoeft dat niet geloof ik. Hopen dat je tot die laatste groep behoort!

  1. Vervelend! Dat lekken had ik vooral een paar keer ’s nachts. Overdag hielp het me om mijn bekkenbodemspieren na het inbrengen nog eens extra aan te spannen en dan zat hij wel goed. Een andere tip las ik op internet: de cup vooraf met (ijs)koud water spoelen, zodat hij sneller uitklapt. Misschien heb je hier iets aan? En anders even kijken. Het kan ook dat een andere cup beter bij je past? Mijn ervaringen met Cute Cotton zijn in elk geval heel goed, je kunt ze altijd mailen.

  1. Oei haha ik ben net even de verkeerde om die vraag aan te stellen. Maar volgens mij zou hij gewoon moeten blijven zitten. Je hebt speciale cups die gemaakt zijn voor vrouwen die vaak en intensief sporten, je zou eens op internet kunnen kijken. Bij cutecotton.nl hebben ze een speciale klantenservice per mail waar je al je vragen kunt stellen, misschien een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge