Hooikoorts

Borstvoeding | Welke medicatie mag je gebruiken tegen hooikoorts?

Ik geef mijn dochter May al bijna een jaar lang borstvoeding. Sinds een paar dagen kriebelt het vaker: de hooikoorts is terug. Maar borstvoeding en hooikoorts medicatie, is dat geen slechte combinatie? Wat kan je doen om deze dagen een beetje redelijk door te komen?

Hooikoortsaanval

Sportief, zoals ik dat niet vaak ben, besluit ik een goede dinsdagmorgen de polder te verkennen per fiets. Nadat ik de kinderen stevig heb vastgesnoerd, ga ik op pad. De rit is schitterend. In de ochtendzon zien we paarden rustig grazen in de wei, honden rennen vrolijk over het gras heen en weer op zoek naar ballen en stokken. Onze peuter wipt achter me enthousiast heen en weer in haar zitje, zo geniet ze van al die dieren op de vroege ochtend. Ze benoemt wat ze ziet: ‘Paajd!’ en ‘Dag lief hondje’. Onze baby zit voorop en kijkt blij alle kanten op, zoveel valt er voor haar te ontdekken. Ik snuif de geur van de lente op: bloeiende bloemen, gemaaid gras… Al fietsend prijs ik mezelf gelukkig dat mijn hooikoorts dit jaar lijkt mee te vallen.

Lees ook: Opnieuw stuwing na ruim anderhalf jaar borstvoeding?

Nietsvermoedend fietsen we verder

Korte stop bij de koeien: ‘1, 2, 3, 4, 5 koeien,’ telt de middelste. Toeval of niet, ze heeft gelijk. Er staan inderdaad vijf flinke koeien achter het hek die met hun lodderige ogen staren naar hun drie bezoekers. Ik vertel onze peuter dat ze gras eten. Bijna springt ze van de fiets, ik kan haar nog net weerhouden hetzelfde te gaan doen. Het lijkt me verstandig weer vaart te maken voor we in een peuterdrama verzeild raken, dus fietsen we verder. Onderweg komen we scholieren tegen die kilometers tegen de wind in ploegen om naar hun middelbare school te gaan, waarop ik glimlachend terugdenk aan mijn eigen weerzin destijds (hoewel voor mij het maximaal 700 meter moet zijn geweest).

DSC_1918

Druppels?

Opgewekt trap ik door en om te voorkomen dat ik weer slechts dertig minuten doe over een -naar mijn gevoel- gigantische ronde besluit ik naar het dorp verderop te gaan. Maar dan maakt de lentezon plaats voor regendruppels. Halverwege plenst de eerste op mijn neus. En nog eentje. Voor we het weten, fietsen we middenin een stortbui. Bovendien blijkt die hooikoorts helemaal niet verdwenen! Mijn ogen beginnen vanuit het niets onbedaarlijk te kriebelen en ik voel een nies (of twintig) opkomen, zo’n zeven kilometer van huis. We keren zo snel mogelijk om. Precies op dat moment besluit ook onze jongste luid huilend dat ze helemaal klaar is met mama’s sportieve plannen en probeert peuterlief zich los te wrikken. Waarom? Ze heeft plots het lumineuze idee opgevat vanaf hier te gaan wandelen.

Hooikoorts in de volle aanval!

Zo hard ik kan, trap ik ons terug naar huis, waar ik verzand in een niesbui die niet lijkt te stoppen. Ons kleinste meisje kalmeert gelukkig direct zodra ik haar voed en peuter plant ik voor de televisie (nog nooit zo ontzettend blij geweest met Bumba!) Een uur lang zie ik eruit alsof ik zojuist een heftige oogoperatie heb moeten doorstaan, maar gelukkig heeft niemand daar oog voor dankzij die kleine clown. Zo snel ik kan, bel ik de huisarts om te vragen of ik medicijnen mag gebruiken naast te borstvoeding (wat ik uitstelde omdat ik dacht ze niet nodig te hebben). Gelukkig, geen probleem. Wat een opluchting!

Welke medicatie kun je veilig gebruiken bij hooikoorts?

Voor dit soort vragen kijk ik zelf altijd op Borstvoeding.com. Hier vind je betrouwbare informatie op basis van wetenschappelijke studies en kun je zelf ook altijd nog doorklikken naar de oorspronkelijke bron; iets wat ik zelf erg prettig vindt. Op hun website staat een lijst met veilige medicatie. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en vergeet niet: bij twijfel natuurlijk even overleggen met je huisarts of een lactatiekundige. Zij kunnen je beter adviseren dan welke bron op internet dan ook.

Hooikoortsmedicijn van Lidl

Zelf gebruikte ik dankzij een tip op deze blog de hooikoortsmedicijnen van de Lidl in de borstvoedingsperiode. Ze zijn niet te duur. Vooraf overlegde ik even met de huisarts, maar deze bleek veilig te gebruiken. En ik heb gelukkig niet zo’n last meer gehad.

Gebruik jij hooikoortsmedicijnen tijdens de borstvoeding?

Niezend meisje – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

28 Replies to “Borstvoeding | Welke medicatie mag je gebruiken tegen hooikoorts?

  1. Zou inderdaad even naar de huisarts gaan. Er zijn gewoon middelen die je kunt gebruiken, raar dat ze zeiden van niet. Via borstvoeding.com kun je zien welke bestanddelen je mag binnenkrijgen zonder dat het schade toebrengt.

   Haha!

  1. Je zou haar kunnen zeggen op borstvoeding.com te kijken en anders in overleg met de huisarts iets nemen. Dan weet je in elk geval dat je goed zit!

 1. Vervelend zeg. Gelukkig is er dus een medicijn die je naast borstvoeding mag gebruiken. Ik heb er zelf geen last van. Ik ben ook altijd voorzichtig met medicijnen en borstvoeding. Een paracetamol vind ik eigenlijk al te veel en gebruik ik alleen als ik de pijn anders echt niet meer trek
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Voor het eerst verkouden #1My Profile

  1. Ja heb ik ook hoor, je weet het toch niet wat daarvan allemaal bij je kind terechtkomt en hoeveel last hij of zij ervan krijgt.
   In dit geval kijk per dag hoeveel last ik heb, hoop dat de ergste periode snel voorbij is!

  1. Ja vooral dat gekriebel heel de tijd. En de lente is nog wel een van de leukste seizoenen, alles in bloei, overal babydieren… Lang leve de medicijnen 🙂

  1. Wat vervelend! Heb je die van de Lidl weleens geprobeerd? Die schijnen goed te werken, weet er het fijne nog niet van hoor.
   Is zeker ellendig, zeker deze periode. Sterkte!

   En superleuk! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge