Zwanger? Deze 11 opmerkingen wil je echt niet horen!

Zwangere vrouwen zijn vaak op hun kwetsbaarst. De hormonen gieren door je lijf, je voelt je soms assertiever, maar vooral emotioneler dan ooit. En toch lijkt dit hét moment voor de buitenwereld om je ongevraagd allerlei opmerkingen in je maag te splitsen waar je alles behalve vrolijk van wordt. Zoals in deze gevallen bijvoorbeeld: zwijgen is goud!

11 opmerkingen die je niet maakt tegen een zwangere vrouw

O, je moet nog 16 weken? Ik dacht dat je er bijna was!

Geen enkele vrouw – echt geen enkele – zit erop te wachten dat je met net 24 weken al vraagt of ze bijna moet bevallen. Nooit.

Weet je zeker dat het geen drieling is?

De vragensteller is doorgaans overtuigd van zijn eigen lolligheid en zegt het daarom vaak ook nog eens net wat harder dan je zou willen. De grootte van je buik zegt niets over de inhoud, we hebben nu eenmaal niet allemaal een modellenlijf en laten we wel zijn: als je wat zwaarder bent tijdens je zwangerschap ben je soms al onzeker genoeg. Ook zonder al dit soort quasi-grappige figuren. Heb je niks positiefs of complimenteus te melden? Zeg dan liever niks.

Jeetje meid, wat zie jij er rot uit. Heb je wel goed geslapen?

Nee. Ik ben zwanger…

Als je een verschrikkelijke nacht achter de rug hebt, weet je dat ook wel zonder dat iemand anders je dat vertelt. En dat je het één keer uitspreekt, omdat je je zorgen maakt – ja, dat is nog lief bedoeld. Maar met grote regelmaat?

Als je even niet oplet, ben je zo een tienermoeder
Niels: ‘Mijn vrouw was aan het werk en kreeg twee klanten aan de balie: een moeder met haar circa zestien jaar oude dochter. Deze moeder zij vrolijk tegen haar dochter: “Kijk, dat gebeurt er nou als je niet oplet, is je leven voorbij als tienermoeder”. Mijn vrouw ziet er behoorlijk jong uit voor haar leeftijd en toen ze zei dat ze 27 was, wist deze dame even niet wat ze moest zeggen.’

Had je al gehoord van mijn tante Sjaan? Die is van voor tot achter…

Ieder bevallingsverhaal met een gruwelijke afloop hou je voor je. Wil je er toch nog over praten? Doe dat dan in elk geval als de bevalling achter de rug is. Vooraf is namelijk ongeveer hetzelfde als vertellen dat hier vorige week iemand met fatale afloop tegen de rots aan is gesprongen, twee seconden voor je vriendin gaat bungeejumpen.

Heb je nog geen babykamer? Je bent al 28 weken! Die van ons stond al na zes

Kijk, dat is heel fijn hoor dat je zo punctueel bent en alles ruim op tijd klaar wil hebben. Maar laat iedereen lekker zelf zijn moment bepalen. De één wil de babykamer in orde hebben met zes weken, de ander vind zes maanden vroeg zat om erover na te enken. Zolang jouw baby niet op die kamer hoeft, heb je er simpelweg weinig van te vinden.

Alles dat je aankomt, moet er straks weer af hè?

Als zwangere vrouw kan je intens genieten van bepaald eten. Als iemand zo’n opmerking maakt, niet meer.

Weer een meisje/jongen? Jullie baalden zeker wel?

Op de een of andere manier denken veel buitenstaanders dat als je meerdere kinderen van hetzelfde geslacht krijgt, je vast diep teleurgesteld bent. Waarom? Misschien heb je ook meer met meisjes of jongens en ben je juist opgelucht. Of maakt het je geen bal uit. Hoewel gender disappointment daadwerkelijk iets is, betekent dat toch niet dat iedereen daar last van heeft? Gelukkig niet!

Fleur: ‘Blij zijn als je meerdere kinderen van hetzelfde geslacht krijgt, herken ik wel. Het kon mij na twee jongens écht niet schelen of de derde weer een jongen zou zijn of niet. We hielden ook een gender reveal party. Onbegrijpelijk, volgens een kennis, want wat als we er dan achter zouden komen dat het wéér een jongen zou zijn?’

Jemig, ik ben blij dat ik jullie niet ben! Vind één kind al veel

Dit is natuurlijk een kwestie van perceptie. En hoewel de opmerking vast niet kwaad bedoeld is, vergeet je wel en passant dat een zwangere vrouw overgevoelig is. Als zij hartstikke blij is met haar kind (of ht nu nummer twee is of nummer tien), waarom is het dan nodig haar te vertellen dat jij er niet aan moet denken? Zeker als je elkaar niet kent.

Kamer olifantje, Dikkie Dik, Bolle…

Tenzij je deze bijnamen voor jezelf gebruikt als zwangere vrouw, is er geen reden voor buitenstaanders om haar een bijnaam te geven die wijst op haar gewichtstoename. Opnieuw: nooit.

Was het gepland?

Hoewel je dit prima kan vragen als je dichterbij staat, heeft een buitenstaander hier niets mee te maken. Bovendien is het irrelevant. Van de complete wereldbevolking is meer dan de helft toch ongepland? Dat betekent echter niet dat ruim 3,5 miljard mensen ongewenst waren.

Welke opmerkingen heb jij weleens te horen gekregen toen je zwanger was? En welke mogen ze van jou per direct afschaffen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven