schoolfotograaf

Schoolfotograaf stress? Met deze tips komt het goed.

Ik heb een haat-liefdeverhouding met de schoolfotograaf. Niet met de vrouw persoonlijk natuurlijk, maar wel met het hele fenomeen. Het is zoiets dat ik altijd vergeet tot die bewuste ochtend aanbreekt en ik volledig in de stress schiet. Meestal is dat zo’n dag dat de haren alle kanten oppieken, de leukste kleding al een tijdje onderin de wasmand ligt en we meestal twee seconden voor de schoolbel gaat de klas inrennen. Vorig schooljaar was een complete ramp, aangezien ik me vergist had in de datum dat de schoolfotograaf kwam en afgelopen keer bleef ik alert tot de wekker ’s ochtends ging. Op ons dooie gemak doorliepen we het ochtendprogramma, tot ik om 08.05 uur plots besefte dat het D-day was.

Voorkom stress als de schoolfotograaf komt!

Mocht je net als ik zo’n warhoofd zijn en wil je wel dat je kind enigszins leuk op de foto gaat? Voorkom gestress met de volgende tips!

 1. Spam jezelf met de datum dat de schoolfotograaf komt

  Niet alleen in je agenda, maar zet ook een melding in je telefoon die je een paar keer laat afgaan (48, 24, 12 en 1 uur van tevoren). Dan kan je de datum in elk geval niet vergeten.

 2. Leg kleding klaar

  Als je net zo warrig bent als ik zou ik dat al lekker een week van tevoren doen – met risico dat je de kleding tegenkomt en je even geërgerd hardop afvraagt wie dat daar heeft neergelegd. Zo voorkom je dat dit setje net in de was ligt. Als je geen idee hebt hoe de achtergrond is, zou ik aanraden de kinderen iets effens aan te trekken. Felle kleuren doen het altijd goed tegen een witte achtergrond, maar soms kun je vooraf niet bedenken wat de fotograaf van plan is. Dit overkwam Mary-Lou. Je zou zeggen dat ze met de kledingkeus alle kanten op kon, tot ze de achtergrond zag op het eindresultaat…

 3. Bedenk vooraf of je iets speciaals met het kapsel wil doen

  Los haar is prima te doen op het laatste moment, maar een invlecht vergt al iets meer voorbereiding – zeker als dit niet in je dagelijkse repertoire zit. Zorg in elk geval dat je tijd genoeg hebt.

 4. Hou de rust bij jezelf

  Stress bij jou zorgt voor stress bij je kind en dus in potentie voor een dramatische ochtend. Maak er liever een feestje van, dan voelt je kindje zich goed en weet je zeker dat het in elk geval niet aan jou ligt als hij of zij toch met een chagrijnig gezicht op de foto staat.

 5. Laat verder alles los

  Volgens mij is dit het meestgenoemde advies aan ouders, maar ook hier is het weer zeer toepasselijk. Zo’n enorme ramp is het nu ook weer niet als je kind met wilde haren op de foto staat of niet in de camera wil kijken. Onze oudste is in groep 1 dansend op de foto gezet met haar knuffel in haar armen. Ze durfde niet meer toen het erop aankwam en daarom zette de juf muziek op. Het is één van de mooiste schoolfoto’s ooit geworden!

Hoe gaat het bij jullie thuis als de schoolfotograaf komt?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Schoolfotograaf stress? Met deze tips komt het goed.

 1. Ik denk dat je als ouder zoiets nooit echt los kan laten maar mijn moeder vond het leuk om te zien hoe (wanneer het weer zo ver was voor een schoolfoto op de middelbare school) ik mijzelf opmaakte. Niet altijd was ze het eens met mijn kledingkeuze of mijn kapsel maar ze was gunde mij mijn rebelse fase in de middelbare school.

 2. Bij mij staan ze dit jaar weer heel erg als zichzelf op de foto. Mijn jongste met een verlegen glimlach. En mijn oudste met een “ik lach wel omdat jij dat zegt maar eigenlijk vind ik je heel stom”-nepsmile. 🙂 Ze houden niet van foto’s. En ik doe het er maar meer. Beter dan dit wordt het niet. Gelukkig heb ik zelf ook een camera denk ik dan maar.
  Sjoukje – meergeldminderstress.nl onlangs geplaatst…Schulden? Welke betaal je eerst? (Met praktijkvoorbeeld)My Profile

  1. Inderdaad, dan zelf maar andere soort foto’s maken. En voor later is het erg leuk dat je echt kan zien wie ze zijn in deze fase van hun leven. Grappig trouwens dat je de gedachten van je oudste zo duidelijk kunt zien aan de manier van lachen 🙂

  1. Slim haha! Anders vergeet je het zo makkelijk in de drukte van alledag. Ja, uiteindelijk maakt de schoolfotograaf er bijna altijd iets moois van. Is toch leuk voor later, zo’n hele serie foto’s.

   1. Wij krijgen altijd de strenge instructie mee dat er ‘geen wit’ aan mag op foto’s. Eigenlijk is dat het meeste stressvol, want hoewel zoonlief nauwelijks witte kleding heeft, zul je zien dat ik hem dat net wél aantrek als ik niet onthoud dat er foto’s worden gemaakt 😂
    Marije onlangs geplaatst…Overwerken, overwerkt? Over werken…My Profile

    1. Haha ja precies, zoiets zou hier ook gebeuren. Hier wisselt de achtergrond nogal eens. Dus het ene jaar werk je braaf mee, het jaar erop trek je wit aan en vloekt de kleding van je kind met de achtergrond. Verwarrend!

  1. Haha dat vind ik ook ieder jaar dat het hier lukt 😀
   Ja, dat heb ik ook door schade en schande moeten leren hoor. Maar besefte al snel dat het eigenlijk niets uitmaakt. Ieder kind is mooi op zijn eigen manier. Daar hoef je als moeder helemaal niets aan te doen (alleen zorgen dat ze op tijd zijn!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge