haaruitval na de bevalling

Alles dat je moet weten over haaruitval na de bevalling

Haaruitval na de bevalling is één van de kwaaltjes die langer duren. Meestal slaat het venijnig toe, op momenten dat jij je nog vooral druk maakt om zolang mogelijk kunnen doorslapen. Maar waarom gebeurt het? En eigenlijk misschien nog veel belangrijker: wanneer stopt het weer? Want als ik toch zo vrij mag zijn: GRAAG VOOR IK KAAL BEN! 

Haaruitval na de zwangerschap

Na de zwangerschap van May rekende ik mezelf rijk. We waren al zo’n drie, vier maanden verder en op mijn hoofd zat nog altijd die volle bos van weleer. En net toen ik op mijn lauweren wilde rusten, begon het. Alsof mijn kapsel even de schade van de afgelopen tijd wilde inhalen: plukken tegelijk! Aan de voorkant werd het ook steeds dunner, waardoor ik nauwelijks nog een staartje durfde in te doen: ik deed qua inhammen niet onder voor een veertigjarige man. Of in elk geval, zo voelde het. HELP!

Oorzaken

Haaruitval na de bevalling kan meerdere oorzaken hebben. Ik bespreek er vandaag twee:

  • Hormonen
  • IJzertekort

Die hormonen kennen we allemaal wel, zeker na een zwangerschap. Je lichaam moet langzaam weer in balans komen en daar zijn die negen maanden af uitermate handig voor. Onderdeel daarvan is dat ook je haar meer dan normaal gaat uitvallen. In combinatie met vermoeidheid en stress – iets dat jonge ouders niet bepaald ongewoon is – kan dat best even schrikken zijn. Ik weet nog dat ik wakker werd met een kussen vol haar, verschrikkelijk! Ook al weet je van binnen best beter, toch schiet dan even door je hoofd dat je kaal wordt.

Dan is er nog het ijzertekort. Hiermee moet je wel uitkijken natuurlijk. Voel je jezelf slapjes, heel erg moe en verlies je haren? Laat je dan even voor de zekerheid prikken, om te voorkomen dat je straks eindigt met kale plekken én bloedarmoede. Sowieso is het niet onverstandig om na je bevalling genoeg ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, zeker tijdens de borstvoedingsperiode.

Uiteraard zijn er nog meer mogelijke oorzaken. Die vind je hier.

Lees ook 10 dingen waarvan we afscheid nemen: Mays eerste halfjaar

haaruitval na de bevalling
Dit gevoel… – Shutterstock

Ben ik nu blijvend kaal?

Ik begin mannen te begrijpen die wanhopig vasthouden aan hun laatste vier haren

Zonder overdrijven: na de geboorte van onze jongste dochter May leek het op een gegeven moment niet meer te stoppen. Gelukkig vroeg een vriendin van me (precies op dezelfde dag bevallen als ik) of het erbij hoorde. Als je weet dat het een ander ook overkomt, dan voelt het toch weer wat normaler. Alleen dat loste de haaruitval natuurlijk niet op.

Ik wist dat na Junes geboorte mijn haar ook wel uit bleef vallen. Er viel niet tegenop te stofzuigen. En nu heb ik natuurlijk twee zwangerschappen achter elkaar beleefd. Misschien valt het wel dubbel zo heftig uit? Op een gegeven moment merkte zelfs Ro op dat ik aan de zijkant van mijn hoofd wat kalende plekjes had. Ik kon er nog wel een restje overheen kammen (voor het eerst snap ik mannen die zo krampachtig vasthouden aan hun laatste vier haren), maar leuk was het niet.

Het tij keert weer

Gelukkig voor mij kwam er op een gegeven moment een eind aan. Net toen ik bijna elke keer wil huilen wanneer ik mijn kapsel in de spiegel zie, stopte het. Gestaag groeide mijn haar weer aan tot een redelijk volle bos. Vergelijkbaar met voor de zwangerschap(pen), geloof ik. Misschien iets dunner, maar dat zou ook te maken kunnen hebben met ouder worden.

Wanneer stopt de haaruitval?

Meestal begint haarverlies een paar maanden na de bevalling. Maar het kan ook zomaar eerder of later zijn. Het stopt in elk geval vanzelf weer. Welk moment dat is, ligt aan je lichaam, de hoeveelheid hormonen en de precieze oorzaak. Reken erop dat het maanden kan duren voor alles weer een beetje stabiliseert. Misschien zelfs een jaar. In dit soort gevallen kan je waarschijnlijk ook maar beter uitgaan van het ergste, dan kan het in de praktijk altijd nog meevallen.

Al geldt zoals altijd: vertrouw je het niet, bezoek dan een huisarts en laat je bloedwaarden controleren. En onthoud ook gewoon dat bij een goede gezondheid, je haar echt weer terugkomt. Probeer gewoon kapsels te vermijden waarbij het erg opvalt, zoals in mijn geval dus dat staartje of een knot, want dan voel je jezelf een stuk beter. Bedenk ook dat wanneer je de wanhoop nabij bent en een haartransplantatie overweegt, het ineens weer stopt. Even onverwachts als het komt.

Update 2017: uiteindelijk duurde het bij mij een halfjaartje geloof ik. De eerste maanden waren het heftigst en daarna nam het gestaag af. Weliswaar had ik tijdelijk een miezerig staartje over, maar het groeide allemaal weer aan. Ook de inhammen. Dus geef de moed niet op (of neem extensions)! 

haaruitval na de bevalling
Zo zag het er bij mij ook ongeveer uit – Shutterstock

Wat kun je doen tegen haarverlies na de bevalling?

  • Gezond eten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, ijzerrijke groenten, zuivel, vlees en vis en drink veel water.
  • Eventueel kan het ook helpen om extra B12 te slikken of een vitaminesupplement dat speciaal geschikt is voor vrouwen die zwanger of bevallen zijn en/of borstvoeding geven. Die zijn namelijk afgestemd op de behoeften die je nu hebt.

Bron

Het kan altijd erger…

Na het app-gesprek met mijn vriendin kijk ik in de spiegel en zucht. Gedeelde smart mag dan wel halve smart zijn, leuker wordt het er niet per se op. Maar goed, ik herpak mezelf en wil beneden weer vol goede moed starten met het ontbijt. Het hele debacle is bijna vergeten, als June achter me komt staan. ‘Mama, ik bedoel het niet vervelend hoor,’ begint ze. Ik recht mijn rug en weet dat er dus hoogstwaarschijnlijk iets vervelends gaat komen. ‘Je hebt eigenlijk best veel grijze haren.’ Beteuterd dringt tot me door dat het haarverlies het minst erge was: dat is een paar maandjes later wel over. Dat grijze haar echter, dat blijft…

Had jij ook zo’n last van haaruitval na de bevalling?

De foto van de vrouw met haarverlies is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Alles dat je moet weten over haaruitval na de bevalling

  1. Grappig, ik schreef net deels een blog over hoe dat ook gebeurt als je bezig bent met fertiliteit. Mijn moeder heeft het ook gehad bij zwangerschap, bij haar is het nooit meer geworden zoals het was…

    Of dat gebeurt is vooral familiaal bepaald, zei mijn fertiiteitsarts… Ik sta er niet zo goed op dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge