Gulpener

Gulpener Proeverij in het Brouwlokaal te Gulpen – over bloggers en bier

Bier hier, Bier hier, ohne ich fall um!

Vrouwen zijn doorgaans geen liefhebbers van bier, maar gelukkig heb ik met deze mamabloggers een groep gelijkgestemden gevonden. Het zal daarom waarschijnlijk weinig verrassend zijn dat we ons weekend afsloten met een bierproeverij. Hiervoor reisden we speciaal af naar Gulpen waar de bekende brouwerij van Gulpener staat. In hun Brouwlokaal, tegenover de bierbrouwerij zelf, kan je wel heel bijzonder brood eten én jezelf helemaal onderdompelen in bierkennis. Lees snel verder!

Lunch: ‘bierbrood’ met De Zwarte Ruiter

In het Brouwlokaal zelf kun je heerlijk zitten, maar wanneer het zonniger is, vind ik het grote buitenterras met zijn houten banken helemaal fantastisch. Hier kregen we een speciale lunch met een glaasje De Zwarte Ruiter (3,5% alcohol), prei-mosterdsoep en brood met een Limburgse specialiteit: kaas met stroop.

De Zwarte Ruiter: een wel heel speciaal bier

Naast het Brouwlokaal ligt Herberg De Zwarte Ruiter, de enige plek waar vandaag de dag nog op middeleeuwse wijze bier wordt gebrouwen. We mochten binnen even kijken (en ruiken) bij twee enorme vaten vol speciaalbier. Ik vond het persoonlijk best lekker, maar wel wat zurig – reden genoeg voor de zwangere Miriam om haar heil snel weer buiten te zoeken. Als je trouwens meer inhoudelijks wil lezen over het uitzonderlijke vergistingsproces, raad ik je aan hier te lezen. Kort gezegd is het bier een combinatie van bier van spontane gisting en een zoeter bier. Bij de lunch kregen we een heerlijk glaasje van 15 ml. Nu ben ik geen echte bierkenner, hoewel ik het graag drink, maar zelfs deze leek voelde aan: dit is bier om echt rustig van te genieten. De smaken zijn namelijk vrij intens.

Bierbrood?

Bierbostel is een restproduct uit het bierbrouwproces. Met deze grondstof kan je heerlijk brood maken, zo weten we inmiddels. Bij onze mosterdpreisoep kregen we namelijk belegd brood met ham en kaas (met een lepeltje stroop). Dit brood, uiteraard afkomstig van de Mestreechse bakkerij Bisschopsmolen had een zachte, volle smaak. In combinatie met dit beleg, De Zwarte Ruiter, een heerlijke lentezon en het gezelschap perfect.

Uitleg en een speciale rondleiding

Gulpener, brouwer met een rijke geschiedenis

Al sinds 1825 wordt in het Limburgse Gulpen bier gebrouwen. Dit familiebedrijf heeft duurzaam ondernemen en milieubewustzijn hoog in het vaandel staan. Zo is de lokale bevolking zeer betrokken en reikt het bedrijf jaarlijks een speciale prijs uit aan ondernemers of particulieren die iets positiefs hebben gedaan voor Gulpen. Ook mogen medewerkers iemand een financieel hart onder de riem steken.

Verankerd in de omgeving

Gastheer Rob vertelde ons in het Biertheater van alles over de werkwijze van Gulpener. Wat me hiervan het meest is bijgebleven, is toch wel de verankering van het bedrijf in zijn omgeving. De producten die verkrijgbaar zijn bij het Brouwlokaal en de grondstoffen voor het bier komen bijvoorbeeld nagenoeg allemaal uit een straal van 25 mijl rondom Gulpen. Ontzettend leuk initiatief vind ik de Gulpener Hopoogst. In september mogen vrijwilligers, zoals de naam zegt, hop komen oogsten. Na afloop is er muziek en worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Awards en prijzen voor lokale initiatieven

De brouwer uit Gulpen ontving meerdere keurmerken: Eko, Milieukeur, SKAL en Erkend Streekproduct. Daarnaast reikt het bedrijf zelf de Gulpener Duim uit aan vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties in de regio. Met de award krijgt de winnaar € 1.250,00 als blijk van waardering.

Wat kan je doen bij het Brouwlokaal?

Je kan verschillende arrangementen boeken, zoals een High Beer of Geheim Biergelag. Wij deden de rondleiding, waarover ik meer vertel. Speciaal voor ons gingen we naar de kelders onder het gebouw, waar talloze biersoorten lagen. Heel bijzonder om te mogen zien (hoort eigenlijk bij Proeverij Geheim Biergelag).

Rondleiding

In het Biertheater word je ontvangen met een flesje Château Neubourg – alleen al leuk vanwege het mooie blauwe flesje – of appelsap/water. Hier krijg je meer achtergrondinformatie over de brouwerij en onderstaande film te zien. Je mag verschillende ongefilterde biersoorten proeven, diverse kazen en het bierbostelbrood en krijgt na afloop het magazine Puurzaam mee naar huis.

Zelf brouwen

Hoe leuk is dat? Onder leiding van een deskundige creëer je met maximaal negen anderen je eigen bier en na zes weken haal je jouw 120 flessen op. Zit best een prijskaartje aan (vanaf € 165,00 per persoon), maar als je het kan missen zeker een origineel vrijgezellenfeest of ander uitje met vrienden/collega’s!

Even shoppen

Je bent er nu toch! Koop in de Bierwinkel verschillende flesjes bier en bijpassende Gulpener glazen. Voor de prijs hoef je het niet te laten en de speciaal vormgegeven bierflesjes zijn het verzamelen waard. Leuk weetje: Gerardus Kloosterbier Dubbel en Blond is verkrijgbaar bij Lidl, maar wordt ook hier gebrouwen.

Kortom, Gulpener is een brouwer met een bijzonder verhaal. En het klinkt misschien gek, maar dat maakt voor mij het bier net even lekkerder.

 

Ik wil nogmaals mijn dank uitspreken naar VVV Zuid-Limburg en uiteraard het Brouwlokaal, die deze fantastische middag mede mogelijk maakten.  

Foto bij dit blog is gemaakt door Linda

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

5 Replies to “Gulpener Proeverij in het Brouwlokaal te Gulpen – over bloggers en bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge