groep 6

Groep 6 | Jongens en voetballen zijn niet langer stom

Groep 6 brengt ons een nieuwe fase

Ik meen toch echt te herinneren dat June niet zo heel lang geleden nog van mening was dat jongens maar stom waren. Ze snapte niks van hun woeste spelletjes, harde opmerkingen en die allesomvattende liefde voor voetbal. Beetje tegen een balletje trappen, zo boeiend is dat toch niet? Of toch wel? De laatste tijd merken we namelijk steeds vaker een ontluikende interesse in het andere geslacht. Niet altijd uitgesproken, maar het sluimert. En niet alleen bij haar. Half groep 6 zoekt toenadering, blijkt uit verschillende gesprekken.

Lees ook: Alles dat je moet weten over de afspraak met de schoolarts in groep 7!

Jongens aan de deur

Dit hebben we lang niet meegemaakt: jongens aan de deur. Dit keer niet meer omdat de bal per ongeluk in onze achtertuin is beland, maar echt om June op te komen halen. En, misschien nog wel de grootste ‘shock’ van alles: ze gaan voetballen. Mijn meisje dat tot voor kort hele dagen sleet voor de spiegel of op het klimrek, die ooit nog het allerliefste wilde dat de hele wereld roze was en alleen jurken droeg. De kleine ‘diva’, zoals haar bijnaam luidde… Datzelfde meisje loopt nu met de air van een professioneel voetbalster de deur uit. Nette broeken worden vodden, nieuwe schoenen klompen vol modder.

Ik kan het niet goed bijbenen

Ik zeg eerlijk, zoveel had ik nooit met voetbal. Nog steeds niet. Dus mijn buitenspeel-jargon beperkt zich eigenlijk nog altijd tot wat ik zelf ken van vroeger: spoorzoekertje, verstoppertje en de dodenval op het klimrek. ‘Tienen’ en ‘op keep staan’ vliegen ons nu om de oren. Nu kan ik dat laatste met een beetje vertaalwerk nog begrijpen, maar tienen? Ro en zij hebben hele gesprekken over sport, terwijl ik hoop uit beleefdheid op de juiste momenten te knikken. Al merken ze daar weinig van: ze hebben het veel te druk met praten over Messi.

Ontluikende interesse

Van de zijlijn kijken we toe. De kinderen veranderen in rustig tempo. Ze zijn nog geen tieners, maar beginnen wel soms hangerig gedrag te vertonen. En ze vinden elkaar interessanter worden, krijgen sporadisch verkering, maar houden het veel vaker gewoon bij nieuwe vriendschappen. Ze chillen samen, voetballen met de klas en worden één groep. Groep 6 is een bijzonder jaar! Ben benieuwd wat groep 7 straks zal brengen…

Welke verandering merkte jij bij je kind in groep 6?

De foto van het voetballende meisje is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Groep 6 | Jongens en voetballen zijn niet langer stom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge