gebrek aan inspiratie

Over bloggen #1 | Met deze onderwerpen zit je nooit meer zonder inspiratie!

Ik schreef dit blog op WordPress, toen ik nog enorm twijfelde over de stap naar een eigen domeinnaam. Niet voor lang overigens, een week later blogde ik al op www.lotuswritings.nl. Maar op dat moment kampte ik met een gebrek aan inspiratie en wist ik niet waar ik heen moest in de toekomst. Laatst (2017) heb ik mijn blog aangevuld met handige tips voor wanneer jij ook kampt met een gebrek aan inspiratie. En nee: geen lijstjes met cijfers, maar concrete tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Gebrek aan inspiratie

De laptop zoemt, buiten blaast een schip stoom af en ik kijk naar een leeg scherm. ‘Die blog vult zichzelf niet,’ denk ik kribbig bij mezelf. Maar het lukt niet. Tijdens mijn werkdag nota bene; de dag dat het moet, omdat er anders niet van komt. Steeds opnieuw start ik met tikken en elke keer haal ik het weer net zo snel weg. Wat nu? De klok tikt door en waar een eindeloze fietstocht laatst in praktijk slechts een halfuurtje bleek, zo vlug gaat de tijd nu.

Blog groeit

Het simpele portfolio waaraan ik begon om in elk geval ervaring te blijven opdoen met schrijven, groeit langzaam maar zeker. En dat betekent voor mij een professionelere aanpak: niveau van de stukjes moet omhoog, frequentie van schrijven ook. Jammer alleen dat ik even geen idee heb waar ik de inspiratie vandaan moet halen. Buiten schijnt de zon intens, terwijl ik hier binnen als groeiende onweerswolk hard zit te hopen dat die teksten zich vanzelf zullen gaan schrijven, mits je maar lang genoeg staart. Werkt voor geen meter natuurlijk en dus laat ik mijn gedachten de vrije loop.

De toekomst van Lotus Writings

Ik twijfel over de toekomst. Een eigen domeinnaam? Hoe moet ik dat aanpakken? En wil ik professionaliseren, hoeveel tijd zal ik daarin moeten investeren en kom ik dan nog uit met mijn andere – toch behoorlijk belangrijke – dagbesteding in de vorm van onze lieve bloedjes van kinderen? Is zo’n blog niet gewoon je hobby? En wat als ik dan te kampen heb met een gebrek aan inspiratie?

Veel vragen, weinig antwoorden

Aan de andere kant vind ik schrijven heerlijk en knap ik er meestal echt van op. Vandaag alleen even niet. Erg? Misschien niet. Misschien is het juist wel een moment om jullie te vragen naar je mening, dan pak ik in de tussentijd mijn spullen en ga nog even van de zon genieten. Dat gaat waarschijnlijk een stuk beter!

10 onderwerpen bij een gebrek aan inspiratie!

Observeer of vul een tag in

 • Kijk om je heen: wat vind je opmerkelijk, irritant, fijn, bijzonder? Schrijf daar een blog over. Bijvoorbeeld over Wachten voor een passerende rouwstoet, waarom eigenlijk?
 • Wat heb je altijd al willen weten? Waarom schrijf je daar niets over? Het is jouw stukje internet, dus je kan alle kanten op. Ik was bijvoorbeeld altijd een beetje panisch over teken. Ik besloot voor mijn blog eens uit te zoeken hoe gevaarlijk die teken eigenlijk zijn. Je leert ervan, je lezer ook.
 • Vul een tag in. Of als je die niet op je website wil hebben, bekijk er eens eentje. Misschien doet één van de vragen je zomaar denken aan een ervaring waarover je nog iets te melden hebt aan de digitale wereld.
 • Schrijf een shoplog over iets wat je laatst hebt gekocht. Of maak er meteen een review van, zodat je lezer ook weet of het product daadwerkelijk doet wat het belooft.
 • Heb je een hobby waarover je nauwelijks schrijft? Doe dat dan eens voor de uitzondering. Misschien vinden jouw lezers het wel hartstikke leuk om erover te lezen en je beter te leren kennen. Of schrijf een lijstje met 10 dingen die weinig mensen van je weten.

Van interviews tot tips aan andere bloggers

 • Interview iemand die je bewondert. En anders is het wellicht eens leuk om je partner of beste vriend(in) jou te laten interviewen?
 • Zoek de #30dayblogchallengeNL op en laat je leiden door de bijbehorende 30 opdrachten.
 • Bedenk een nieuwe serie waarin je andere bloggers aan het woord laat. Verzin een stuk of tien vragen waarmee je ze de hemd van het lijf kan vragen. Deel je oproep in een aantal Facebookgroepen en ik durf te wedden dat je binnen no time een nieuwe voorraad hebt. En je kan voor elke categorie wel iets bedenken:
  • Mamablogs: vragen over de zwangerschap, bevalling of opvoeding
  • Fashionblogs: vragen over de inhoud van iemands kledingkast, favoriete merken en must-haves
  • Beauty: hoe ziet haar stash eruit, favoriete items en zonder welke producten verlaat je het huis niet?
  • Food: lekkerste recept, tips en handigste apparaat in je keuken
 • Geef tips aan andere bloggers. Niet alleen worden dit soort blogs heel goed gelezen, ook is het volgens mij heel goed om je kennis met anderen te delen.
 • Vraag het je lezers: misschien hebben zij wel heel inspirerende vragen over onderwerpen waar je zelf niet aan gedacht had.
Hoe serieus is jouw blog? En heb jij ook weleens een gebrek aan inspiratie?

Quote – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

29 Replies to “Over bloggen #1 | Met deze onderwerpen zit je nooit meer zonder inspiratie!

 1. Soms tik ik. Delete. Tik ik weer en weer delete ik het. Ik weet waar ik het over wilt hebben. Maar ik krijg het dan niet op papier. Een andere keer lukt het prima om over het onderwerp te schrijven. Je tips zijn zeker handig. Als het een keer echt niet lukken. Dan kan ik nog altijd jouw blog te raden gaan.
  Melanie onlangs geplaatst…Wegloop kind.My Profile

 2. Ik neem mijn blog heel serieus. Zeker nu ik met bedrijven samenwerk is het ook belangrijk voor mij dat ik wat te bieden heb. Regelmatig vraag ik feedback op mijn layout en wat er beter kan en dergelijke. Soms vraag ik gewoon aan mensen die dichtbij me staan naar meningen, die zijn meestal het eerlijkst 🙂

  1. Ja dat is een hele goede tip. Mensen in je naaste omgeving zijn inderdaad vaak het eerlijkst en daar kom je het verst mee. Ook bevriende ondernemers of aan PR Bureaus kan je weleens vragen waar zij prijs op stellen in een samenwerking en daarvan leren.

 3. Ik blog hobbymatig en heb een eigen domein. Ja ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er verder niets mee zou willen. Natuurlijk lijkt het me gaaf om er m’n werk van te kunnen maken. Maar aan de andere kant wil ik mezelf niet verplichten bepaalde dingen te doen die ik niet wil. Dubbel allemaal!

  1. Ja snap ik. Als het je baan is, hangt er zoveel vanaf. En dan moet je soms misschien opdrachten aannemen die simpelweg iets opbrengen, omdat er toch geld in het laatje moet.
   Lees je blog sinds kort met veel plezier in elk geval 😊

 4. Het is iets vreemds met blogs – de mijne althans. Soms wordt een stukje in het begin heel weinig gelezen. Terwijl je er verder niet naar omkijkt, ontstaat er langzamerhand toch belangstelling voor. En dan kan het zomaar zijn dat een tekst die eerst nauelijks interesse wekte, op een bepaald moment duizenden keren gelezen is. Blijkbaar is het onderwerp in de mode geraakt of zoiets.

  Ik heb weinig ambities met mijn blog. Ik probeer wat informatie door te geven waar je op andere manieren meestal niet makkelijk aan kunt komen. Wie die info hebben wil is welkom. Ik heb een domeinnaam maar daar doe ik erg weinig mee.

  Ondertussen heb ik van dat blogschrijven wel weer geleerd over schrijven, en ook over lezers.

  In de loop van de tijd heb ik een paar cursussen gevolgd en veel boeken gelezen. Het meest heb ik gehad aan: Julia Cameron, The Artist’s Way. Ook erg nuttig: de boeken van Natalie Goldberg. Dankzij deze auteurs kan ik altijd wel een stukje schrijven – ook al is het niet altijd het publiceren waard.

  Ik wens jullie allemaal veel succes!

  1. Bedankt voor de reactie!

   Ik lees je blogs met veel plezier, wijze blogs; steek er altijd wel iets van op! En zal eens kijken naar die titels, wie weet heb ik er ook wat aan 😊

 5. Ik zou zeker een eigen domeinnaam nemen als je het heel serieus wilt aanpakken.
  En ‘doen’ in plaats van twijfelen 🙂

  1. Goed punt haha, twijfelen is soms weggegooide tijd.

   Heb voor mezelf de knoop doorgehakt. Die domeinnaam komt er, ga met bekende even zitten om mezelf wat te scholen in de wondere wereld van websites, anders wordt t niks ben ik bang haha!

 6. Een blog is zo serieus als je ‘m zelf neemt. Toen ik nog niet zo op de hoogte was van het wereldje volgde ik spontaner dan dat ik nu doe. Aan de andere kant hoor ik van mensen dat ze vinden dat ik de laatste paar maanden steeds professioneler overkom op mijn blog. Dat was niet gebeurd als ik niet serieuzer naar mijn blog had gekeken en mezelf niet af en toe een schop onder mijn kont had gegeven.

  Mijn advies: neem zeker een eigen website. En push jezelf niet te hard. Liever 3 keer per week een artikel waar je helemaal achterstaat dan elke dag een artikel dat het voor jouw gevoel net niet is. Dat groeien komt wel, voor de een sneller dan de ander.

  1. Kan op een tegeltje, je eerste zin 😊

   Hoe verder je komt, hoe sneller je toch op grotere blogs van ‘bekenden’ gaat reageren misschien? En dank je voor de tip en openhartigheid, kan echt wat met de opmerkingen en adviezen van jou en de anderen. Ik ga van de week eens zitten om te kijken welk nieuw doel ik heb.

   Reden van deze blog is misschien ook dat ik mijn huidige doelstellingen gehaald heb (meer lezers, schrijfstijl ontwikkelen en iets consistenter in wat ik publiceer). Schrijfstijl kan altijd beter, maar waar wil je heen? Blijft toch beetje de vraag.

   Dank je! Je hebt daar een goed punt; als ik geen artikelen naar mn zin heb, kan ik ook een dag niets online zetten. En groei kun je inderdaad niet afdwingen. Genoeg stof tot nadenken weer!

 7. Ik zit precies even in de zelfde fase van het bloggen. Ik heb mijn domeinnaam aangepast, mijn site verbeterd en ben nu aan het kijken naar cursussen om misschien beter te leren schrijven. Het is een hobby, waar ik heel veel plezier en inspiratie uit haal. Maar ik zou eigenlijk wel verder willen, vandaar mijn kijk naar cursussen.

  1. Bedankt voor je antwoord!
   Ikzelf deed een cursus copywriting en momenteel nog bezig met ‘korte verhalen schrijven’ bij NHA. Die laatste is ontzettend leuk, goede begeleiding ook. En de eerste kan mooi van pas komen bij reviews. Het helpt je zeker om je manier van schrijven te ontwikkelen. Ben er zelf ook nog lang niet waar ik wil zijn op gebied van schrijven, maar zulke cursussen zijn inderdaad een goede investering om verder te komen. Boekentip: Schrijfwijzer van Jan Renkema. Staat werkelijk alles in!
   Workshops zijn trouwens ook handig (afgaande op heel enthousiaste medebloggers).

 8. Het is voor mij een hobby, maar wel één die ik redelijk serieus neem. Daarom heb ik bijv. een eigen domeinnaam. Wat het voor mij de moeite waard maakt is het “product” wat er ligt; mijn blog. Die openen en zien word ik al blij van. Maar zo fanatiek als eerst met elke dag een blog plaatsen op een bepaalde tijd heb ik losgelaten. Dat lukt mij gewoon niet.

  1. Dank je wel voor jouw visie. Het is gek dat als je eenmaal doorhebt hoe de blogwereld werkt, je gemakkelijker na gaat denken over een toekomst. Ook als dat je insteek eigenlijk niet was. Goed dat je trouw blijft aan jezelf, levert denk ik de beste blogs op. Lees ze in elk geval altijd met plezier!

   1. Over die toekomst denk ik zeker ook wel na hoor. Als ik niet had geweten hoe het werkt of er helemaal niks serieus mee wil dan blogde ik nu nog steeds bij WP.nl. Ik wil ieg de mogelijkheid open laten om er evt meer mee te doen. En een domeinnaam hoort er dan bij voor mij. Het plezier is wederzijds trouwens. 🙂

    1. Mooi, vooral dat je de optie zo open laat. En ja als ik er iets professioneler mee wil omgaan, zal die domeinnaam er moeten komen. Staat netter.
     Dankje 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge