felicitaties na de geboorte

Bevalling | Voorkomen dat nieuws over de geboorte te vroeg online staat

Niks is vervelender dan online felicitaties na de geboorte terwijl je zelf nog niets wereldkundig hebt gemaakt. Het is aan de ouders om dit bericht te delen. Als jij zwanger bent en wil voorkomen dat iemand je te vroeg feliciteert op social media (met name Facebook), heb ik een oplossing!

Felicitaties na de geboorte (te vroeg)

Laatst las ik bij Made by Malou dat iemand anders het nieuwtje omtrent de geboorte van haar dochter wereldkundig maakte. Lijkt me heel vervelend, je wil dat toch zelf doen? ‘Vroeger’ hoefde je jezelf niet druk te maken om dit soort tam-tam. Het nieuwtje ging vast ook snel rond in je persoonlijke omgeving, maar in elk geval had je destijds nog een beetje inspraak.

Jij bepaalde wanneer en of je dit nieuws wilde delen met je buurmeisje van vroeger of een collega van drie werkgevers geleden. Inmiddels kan iedereen met een computer en toegang tot Facebook direct felicitaties sturen (of misschien nog erger: een foto posten). Zit je daarop te wachten? Hoewel sommige ouders er geen moeite mee hebben en misschien alle ins en outs tijdens de bevalling al digitaal delen (maar goed, dan kiezen ze daar dus alsnog zelf voor), zou ik het persoonlijk echt heel vervelend vinden. Natuurlijk ben ik trots op de kinderen, maar wij maken heel bewuste keuzes in wat we wel en niet online zetten. Ook rond de geboorte dus.

Lees ook: 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

Dilemma’s omtrent online felicitaties

Mijn zusje is, zoals de vaste lezer waarschijnlijk inmiddels weet, zwanger en gaat richting de einddatum. We bespraken dit pas. Ze heeft haar Facebookpagina inmiddels zodanig ingesteld dat niemand berichten kan achterlaten, maar is dat voldoende? Wat als iemand zijn felicitaties na de geboorte aan mij richt inclusief naam en toenaam?

De bedoeling is goed, maar ik snap dat je daar als kersverse ouders geen boodschap aan hebt. Ik vond het zelf bijvoorbeeld heel vervelend dat na de geboorte van onze tweede dochter berichtjes online kwamen, terwijl we het heel bewust nog stil hielden en onze bekenden vriendelijk maar expliciet verzochten nog even te wachten. Niet omdat de geboorte gek verliep, maar ik wilde gewoon nog even op mezelf zijn en zelf het nieuws brengen. Dat kon nu niet meer.

De oplossing tegen felicitaties na de geboorte

Misschien zit er niet veel anders op dan een vriendelijk, maar dringend verzoek?

Lieve vrienden en kennissen, 
Komende tijd zal ik bevallen van ons (eerste/tweede/derde/…) kindje.
Ik zou het heel fijn vinden als jullie mij zelf de kans geven dit bericht met jullie te delen.
Felicitaties mag je altijd sturen, maar dan graag in een privébericht.
Dan kan ik daar later op reageren, zodra ik er tijd en energie voor heb. 
Alvast bedankt voor je begrip.

Maar of het echt zal helpen… Wat denk jij? En hoe sta jij er zelf in?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

20 Replies to “Bevalling | Voorkomen dat nieuws over de geboorte te vroeg online staat

 1. Ik zou het ook erg vervelen vinden als iemand ander de geboorte van onze kinderen bekend zou maken. Het zijn tenslotte JOU! wondertjes die je op de wereld heb gebracht! En snap heel goed dat jij als ouder dat liever zelf als eerste aan iedereen bekend maakt! Dan dat ze iemand anders feliciteren :/ Ik ben nu zwanger van ons tweede en ga over een maandje bevallen (als het goed is) En dan wil ik ook weer de eerste zijn (of mijn man) die het aan iedereen bekend maakt ^^

  1. Ja precies, je hebt er toch hard voor moeten persen – om het zo maar te zeggen. Dan is het fijn als je in elk geval de kans krijgt dat met de wereld te delen wanneer je daar zin in hebt. Begrijp ik helemaal! Heel veel succes en hopelijk heb je een fijne bevalling!

 2. Gelukkig heeft hier iedereen altijd geluisterd naar het verzoek het stil te houden, totdat wij het zelf op social media plaatsen.
  Maar eigenlijk is het toch bijzonder dat je het moet melden. Of in elk geval dat wij besloten dat te vragen. Ik ben zelf ook altijd heel voorzichtig. Controleer als ik het weet altijd even of het mag, en of er al veel op Facebook staat. Zo naar als anderen dat voor je doen….
  Marijke onlangs geplaatst…Variëren met pastaMy Profile

  1. Gelukkig maar!
   Ja eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn, dat je echt vraagt of mensen het stil willen houden. Probeer daar zelf ook met alles rekening mee te houden, dan liever vooraf een privébericht sturen om te kijken of ze misschien bewust wachten.

 3. Dat was bij onze bruiloft. Mijn eigen zusje had in haar enthousiasme al op Facebook gezet dat wij gingen trouwen en we moesten nog naar de familie van mij man.

  Andersom waren het da familie van mijn man die gelijk tegen iedereen hadden verteld dat wij ouders werden.

  Zonde! Dat we overal zo duidelijk bij moeten vermelden dat we jet zelf willen vertellen.
  Mathiske onlangs geplaatst…30 Day Blog Challenge NLMy Profile

  1. Oeps! Ja dat is inderdaad zonde, dat geeft je toch het gevoel politie te moeten spelen (of hoe je het ook moet omschrijven) en dat haalt toch een klein beetje de lol er vanaf.

 4. Gelukkig hier geen last mee gehad. Ondanks dat mijn schoonmoeder het liefst alles op straat gooit, konden we dit wel voorkomen.
  Ik wil het graag zelf vertellen en het lijkt me vooral voor anderen vervelend om het van iemand anders te horen dan van mijzelf…
  Wel al een keer iemand aan z’n haren moeten trekken die een herkenbare foto online had gezet, maar dat was gelukkig ook van korte duur.
  Tips voor Papa’s onlangs geplaatst…Airfryer Adventures – Deel 2: Fruit CrumbleMy Profile

  1. Gelukkig maar!
   Ja lijkt mij ook, zoiets is toch veel leuker om te lezen van de kersverse vader of moeder, niet van een vriend(in) of kennis.
   O dat zijn ook lastige dingen. Wij hebben dat ook liever niet.

 5. Pfff dat lijkt mij vervelend zeg! Ik ben zelf nog ‘niet zo ver’ dus heb er persoonlijk geen ervaring mee maar het lijkt mij wel erg naar.

  1. Ja vind toch dat je altijd moet kijken naar de wensen van de kersverse ouders (of zoals ik op Facebook las over een huwelijk dat vooraf bekend gemaakt was). Een paar dagen later feliciteren kan geen kwaad, denk ik dan.

  1. Ja gelukkig de meeste mensen wel. Eigenlijk ook zonde dat het in sommige gevallen nodig is om te vragen om online stilte tot iemand het bericht zelf deelt.. Maakt het meteen weer zo beladen, terwijl het eigenlijk fantastisch nieuws is.

 6. Ik heb het letterlijk 5minuten na de geboorte zelf online gezet.
  Probleem opgelost
  Nou heb ik dan ook wel easypeasy bevalling gehad dus dat scheelde een hoop

  1. Als je het inderdaad zelf hebt gedeeld, dan maakt het niet meer uit als anderen dat ook doen.
   Mijn laatste bevalling was ook lekker snel, maar had er zelf even geen behoefte aan. Vond het wel fijn nog even iets van onszelf te hebben 🙂

   1. Was bij ons ook meer zodat de familie inamerika polen en canada (zussen van mijn overleden moeder) op de hoogte zouden zijn. Bij mijn oudste had ik geen fb dus mensen moesten het wel van nij horen. Behalve op mijn baders werk.
    Toen ging hij (hij was in het ziekenhuis op de gang aan het wachten) om 4:00 weg ongeveer uurtje na de geboorte en toen is hij om 08:00 gaan wetken zegt hij tegen zijn collega’s, baas en klanten ik kan vandaag wat suf zijn want ik ben vannacht opa geworden

    1. Begrijpelijk, is makkelijker en fijn om het direct met hen te kunnen delen.

     Wat lief! Helemaal trots natuurlijk, vind dat vaak toch wel met vaders die opa worden: die zie je helemaal zacht worden.

  1. Netjes! Zo hoort het ook. En ik snap het zelf ook niet goed, stuur dan liever een privéberichtje als je niet weet of mensen het al aan de wereld willen laten weten.

 7. Ik kreeg er grijs haar van en heb hier veel over gepiekerd. Ik heb iedereen gevraagd om eerst aan ons te vragen voor er een foto online kwam. Maar de rust was toch weg, nog geen 12 u na de bevalling kwam de eerste horde toch langs. Ik hou van onze technologie, maar soms zou ik hem ook kunnen wurgen. Vooral ook omdat heel veel mensen een online ‘proficiat’ genoeg vinden. Wij hebben veel mensen niet gezien, want ze hadden ze online al gezien of hun wensen geuit. =
  Jess onlangs geplaatst…Wanneer doe je de box weg?My Profile

  1. Nou inderdaad, het feit dat je het moet zeggen is eigenlijk al heel vervelend. Geef mensen de kans eerst zelf iets te posten als ze daar behoefte aan hebben, de baby loopt niet weg (in elk geval voorlopig niet haha). Jammer trouwens, onpersoonlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge