6 manieren om wespen (diervriendelijk) te bestrijden

Ik heb een wespenfobie. Al sinds ik me kan herinneren raak ik in een soort totale staat van hysterie wanneer een wesp in mijn buurt komt en ga ik gillen, ren naar mijn vader toe (ja, nog steeds) of verstijf in de hoop dat hij doorvliegt. Mijn angst leidt soms tot gênante situaties, zoals toen ik wel heel dicht bij een onbekend groepje mensen ging staan in de hoop dat mijn achtervolgende wesp hen ging lastigvallen, maar boven alles merk ik dat ik het de kinderen meegeef. En aangezien ons een wespenzomer te wachten staat, leek het me handig me te verdiepen in het wel en wee van dit plaagdier. Waarom zijn ze er? En hoe kan je ze op een diervriendelijke manier voorkomen of bestrijden?

Hoe zit het eigenlijk met wespen?

Normaal gesproken, in een koudere en nattere lente, kost het de wespenkoningin meer moeite om te overleven. Dit jaar was voor de wespen een gunstig jaar: het zachte weer in de winter en lente vormde geen natuurlijke barrière en dus overleefden veel wespen deze eerste lastige periode. Doordat bepaalde nesten al vroeger in het jaar werden gebouwd, zien we nu al meer wespen op ons eten afvliegen.

In een wespennest zitten een koningin, er zijn eitjes waaruit larven komen en die larven voeden op hun beurt de werksters met zoetstoffen. Op het moment dat deze larven groot zijn, vliegen ze uit als nieuwe wespen. De werksters missen echter die zoetstoffen en gaan zelf op zoek – naar jouw blikje Fanta dat voor je op tafel staat of het ijsje in de handen van je kind, bijvoorbeeld.

Wespen zijn niet alleen soms ontzettend hinderlijk, maar ook heel nuttig. Zo eten ze vliegen, ruimen dode dieren op, dienen zelf als voedsel en helpen bij het bestuiven van planten. Ze zijn dus nodig voor een goed functionerend ecosysteem. Zonder reden steken doen ze eigenlijk nooit; alleen wanneer ze zich aangevallen voelen (als je naar ze slaat) of wanneer je het nest bedreigt.

Wat helpt tegen wespen?

Sterke geuren

Waar ze dol zijn op zoetigheid en het liefst bovenop je ijsje gaan zitten, vinden wespen andere geuren juist helemaal niet lekker. Hiervoor kan je etherische oliën gebruiken. Uit onderzoek bleek dat ze het minst hebben met de combinatie kruidnagel, citroengras en geranium – eventueel met rozemarijn als toevoeging. Wierook schijnt ook prima te helpen om ze te verjagen, al moet je zelf van de geur houden, evenals een halve citroen met verse kruidnagel op tafel, azijn, knoflook of kommetjes ammonia.

Geheugen

Wist je dat wespen een goed geheugen hebben? Als ze op een bepaalde plek voedsel kunnen vinden, zullen ze naar die plek terugkeren. Het nadeel daarvan is dus ook dat wanneer je nog geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen (in de vorm van bepaalde geuren die hen afschrikken), ze lange tijd terug blijven komen. Houd hier rekening mee als je wespen in je achtertuin wil voorkomen.

Territorium afbakenen

Om te voorkomen dat er een wespennest in je buurt wordt gevestigd, hang je een nepnest op. Je vindt deze online onder de naam Waspinator en kan ze halen bij Intratuin. Het voordeel is natuurlijk dat het een diervriendelijke manier is om wespen te bestrijden: ze voelen er niets van. Belangrijk is wel dat je het nepnest al in maart of april ophangt.

Maak een speciale wespentafel

Wil je de natuur graag een handje helpen? Maak dan een speciale wespentafel, zoals Coby:

Wees niet te fleurig

In de zomer wil je het liefst vrolijke kleren aan die passen bij het weer. Toch is het beter om effen kleding te dragen in bescheiden tinten als je de wespen graag wil weren. Ze komen namelijk sneller af op felle kleuren.

Rustig blijven

Iets dat zeker niet helpt, is als een malle naar wespen gaan meppen. Niet alleen voelen ze zich aangevallen en reageren ze dan agressief, ook scheiden ze een bepaald stofje uit waardoor ze andere wespen alarmeren en agressiever maken. Dan heb je binnen de kortste keren niet één vervelende wesp in je buurt, maar vier.

Wespennest op een diervriendelijke manier laten verwijderen?

Heb je onverhoopt een nest in de gevel of de boom voor je huis? Dan hoef je niet per se een imker te bellen die met gif in de weer gaat, maar kan je de nesten ook op een diervriendelijke manier laten verwijderen. Sjoert Fleurke, ook bekend als de Wespenvriend, doet dit op verzoek, en zo zijn er meer in Nederland. Hieronder meer informatie.

Of deze info helpt tegen de wespenangst?

Tja… Ik ben geen voorstander van het moedwillig doodmaken van dieren. En ja, ik weet hoe tegenstrijdig dat is, want ik eet nog steeds vlees. Ondanks mijn hartgrondige hekel aan insecten hang ik liever geen wespenval op en vind ik het zielig als iemand ze doodmaakt met zo’n elektrisch geladen tennisracket. Uiteindelijk kunnen ze er ook niets aan doen dat ik zo panisch reageer wanneer ze in mijn buurt komen.

Dat ik nu weet waarom wespen op onze zoetigheid afkomen, maakt me in die zin wel alerter dat ik bepaalde dingen gewoon niet ga opzoeken deze zomer. Op pad met een ijsje? Nee, lijkt me niet slim. Maar tegelijkertijd ben ik iets meer gerustgesteld en denk ik dat ik een terrasje wel ga overleven komende zomer. Zelfs zonder preventieve kruidnagelketting om mijn nek of teentje knoflook in mijn holle kies 😉 Gewoon stilzitten en hopen dat ze weggaan.

Ben jij ook bang voor wespen? Of blijf je koelbloedig zitten wanneer ze agressief om je heen cirkelen in de hoop een duik in je glas Fanta te kunnen nemen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rainer Fuhrmann – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “6 manieren om wespen (diervriendelijk) te bestrijden”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven