10 herkenbare momenten uit het eerste trimester

Wanneer je net zwanger bent, zit je in een bijzondere fase: aan de buitenkant zie je nog niets, maar van binnen gebeurt van alles. Je draagt letterlijk het mooiste geheim met je mee. Van bepaalde geuren niet meer kunnen verdragen tot extreme vermoeidheid en ochtendmisselijkheid – wij verzamelden tien herkenbare momenten uit het eerste trimester.

10 herkenbare momenten uit het eerste trimester

(Ochtend)misselijkheid

Gelukkig krijgt niet elke vrouw te maken met ochtendmisselijkheid, maar toch 60-80% van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Waarschijnlijk komt het doordat je hormonen zich opnieuw moeten stabiliseren en na drie tot vier maanden is de misselijkheid over het algemeen voorbij.

Je ruikt beter

Geuren waarvan je niet wist dat ze bestonden vinden nu de weg naar je reukorgaan. Dat kan variëren van heel lekker tot uiterst smerig. Grappig genoeg kan je nu soms enorm genieten van geuren die je voor je zwangerschap nooit zo opmerkte, terwijl je favoriete koffie misschien enorm tegenstaat. Een ander nadeel? Ook lichaamsgeuren (b)lijken ruiken sterker dan voorheen. Extra veel sterkte dus als je in de zomer zwanger bent.

Merel: ‘Toen ik nog in loondienst werkte, viel ik een keer bijna in slaap op het toilet. Zo moe was ik! En na achten was het sowieso gedaan met mijn gezellige aanwezigheid. Ik sliep (en snurkte) overal doorheen.’

Vermoeider dan ooit

We gaan even terug in de tijd: de terugreis na een stapvakantie op je achttiende, na twee volle weken geen nachtrust én veel drank. Zo voel je je hele dagen lang zonder dat je ook maar iets voor elkaar krijgt. Hopelijk kan je deze eerste maanden een beetje toegeven aan je vermoeidheid, in het tweede trimester voel je je waarschijnlijk alweer een stukje beter.

Afwachten…

De eerste maanden kunnen best onzeker zijn. Verbeeld je je de zwangerschap niet? Zeker omdat je aan de buitenkant nog niets ziet, kan de zwangerschap best onwerkelijk zijn. De eerste maanden kunnen daardoor tergend traag gaan. Pas wanneer je buik begint te groeien en je, over een tijdje, je kleintje kan voelen schoppen, wordt het tastbaarder. Tot die tijd is het afwachten.

Over die buik gesproken

Waar je man misschien met opgetrokken wenkbrauw aanhoort hoe jij jubelend elke centimeter groei viert, is er heus wel iets te zien. Heel subtiel weliswaar, maar als je elke week een foto maakt dan zie je vanzelf wat er gebeurt met je lijf. En hoewel het in het niet valt bij het formaat buik dat je over een halfjaar mee torst, is het fijn dat je in elk geval iets hebt om je aan vast te klampen.

Kiki: ‘Dat wachten vond ik verschrikkelijk en de misselijkheid ook natuurlijk. Dat buikje viel bij de eerste nog mee maar bij de tweede kon ik het al gauw moeilijk verstoppen, als ik een appel at leek het even later alsof ik een meloen ingeslikt had. Twee keer zat ik in het eerste trimester tijdens de feestdagen, valt meteen op dat je geen alcohol drinkt en zo natuurlijk. Steeds excuses verzonnen zoals last van mijn maag of net aan de antibiotica…’

Je draagt een heel bijzonder geheim mee

En dat kan soms best wat uitdagingen meebrengen. Hoe sla je onopvallend dat wijntje af tijdens het eerste trimester van je zwangerschap? En hoe bedek je die beginnende buik? Tegelijkertijd is de gedachte dat je eigenlijk steeds met zijn tweetjes bent zonder dat anderen het weten, toch bijzonder?

Hormonen

Daar zijn ze weer. Als ze je al niet maandelijks plaagden, dan nu wel. Non-stop! Plotseling zit je in een tweede puberteit, compleet met huilbuien, puistjes en woede-uitbarstingen.

Onstilbare of juist opmerkelijke trek

Misschien heb je door de hevige misselijkheid nergens trek in, maar het kan ook zomaar zijn dat je extreem geniet van een bepaald gerecht, fruitsoort of ijs. Het grappige is bovendien dat je tijdens je zwangerschap daadwerkelijk bepaalde voedingsmiddelen kan eten die je hiervoor niet lekker vond. Mits het gezond is, kan je daar prima aan toe geven. En anders met mate.

Angela: ‘Toch leuk om te lezen, ondanks dat het vreselijk was. Ik was de eerste 16 weken misselijk en moest vaak overgeven in de avond. Gatver. De geur van gehakt en ander vlees was smerig. Ik lustte heel mijn zwangerschap overigens geen kip, echt heel raar. Wij hebben het onze ouders meteen verteld toen we terugkwamen uit Zuid-Afrika. Daar hadden wij namelijk de positieve test 🙂’

Je mag niet alles meer eten

Je kan misschien van bepaalde dingen geen genoeg krijgen, aan de andere kant moet je mogelijk je grote favorieten moet laten staan. Je mag geen rauwmelkse kazen meer, leverworst, filet americain, carpaccio, rare of medium biefstuk, salami, ijskoude wijntjes op een zomers terras… Alles om je baby het beste te geven, al kan het soms best jammer zijn.

Boeken over zwangerschappen verslinden

Niet elke vrouw doet dit, maar een groot deel wel: zwangerschapsboeken uitpluizen en elke week precies op de hoogte zijn van het formaat van jullie kleine spruit (of appel, meloen…). Hoewel de zin ‘jullie kleintje is nu 1,5 centimeter en zo groot als een muntje van 10 eurocent’ in de praktijk natuurlijk weinig voorstelt, voelt het tijdens je eerste trimester nog als een gigantische groeispurt. Zeker vergeleken met de 6 mm van vorige week.

Hoe heb jij het eerste trimester ervaren? Vond je het spannend, juist extra leuk of kon het je allemaal niet snel genoeg voorbij gaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©G-Stock Studio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven