oppasoma

Oppasoma | Ideale oplossing of moeizame uitdaging?

Terug aan het werk: opvang of oppasoma?

Zwanger en wel moet je gaan nadenken over de periode na je bevalling. Zul je dan werken of niet? En zo ja, wie verzorgt dan de opvang van je kindje? Waar de één zweert bij het kinderdagverblijf of geen andere keus heeft, vindt een ander het prettig om juist te kiezen voor een oppasoma. Zij is immers een bekende en laagdrempelig voor het kind. Die komt daar normaal gesproken immers ook al. Bovendien kun je zelf makkelijker overleggen met je (schoon)moeder. Toch?

Mijn ervaring

Ik leerde in de praktijk dat soms juist het omgekeerde geldt: je bent voorzichtiger (of juist directer) dan tegen een onbekende. Er is geen enkele zakelijke afstand. Tijdens mijn studie hielpen beide oma’s me regelmatig uit de brand. Door schade (en helaas soms ook schande) werd ik wijzer vind ik zelf. Daardoor weet ik beter wat ik wel en niet kan verwachten van oma; waarover ik me wel of juist niet  moet opwinden. Als jouw (schoon)moeder ook oppasoma is of wordt, dan hoef je hopelijk mijn fouten niet meer te maken.

Lees ook: Opnieuw bij je ouders wonen, wat moet je weten?

Hoe zorg je voor een goede balans?

 1. Welke regels zijn echt heel belangrijk binnen jouw gezin?

  Hecht je veel waarde aan gezonde tussendoortjes? Liever geen tablet? Deze ‘eisen’ mag je echt neerleggen bij oma. Uiteindelijk gaat het wel om de gezondheid van je kind en wat jij ziet als de speerpunten van jullie opvoeding. Het werkt averechts als jij je kind koek en snoep verbiedt, terwijl oma één kast vol zoetigheid heeft. Vergeet niet dat je hier niet spreekt van een uurtje oppassen, maar ter vervanging van opvang. Daarom is het belangrijk heldere afspraken te maken, dat scheelt echt voor iedereen.

 2. Laat los wat minder belangrijk is

  Misschien eet je kindje bij oma weleens een broodkorst van de vloer, is ze minder opgeruimd dan jij, geeft ze hem soms diksap… Daar moeilijk over doen, zou ik alleen doen als deze punten voor jou onder 1 vallen. In iedere andere situatie raad ik je aan niet op elke slak zou te leggen. Bekijk het ook eens andersom: als je (schoon)moeder anders in elkaar zit dan jij, leert je kind dat ieder gezin een eigen manier heeft om met dingen om te gaan. En daar is over het algemeen echt niets mis mee.

 3. Laat oma ook oma zijn

  Tijdens zo’n oppasdag springt oma (of opa natuurlijk!) bij en die dagen fungeert ze toch als tweede opvoeder. Het is voor zowel grootouders als kleinkind leuk wanneer je hen af en toe de ruimte geeft iets leuks te doen, los van het ‘verplichte’ element. Uit ervaring weet ik dat beide oma’s het fantastisch vinden om met onze oudste op pad te gaan naar de dierentuin of, zoals laatst, een chocoladeproeverij. Ik zie ze genieten en dat doet mij ook weer goed.

 4. Wees meteen eerlijk 

  Laat onderhuidse irritaties niet groeien, dat is zo zonde van je energie. Soms wil het helpen uit te leggen waarom je bepaalde opvoedprincipes zo hoog hebt zitten. Misschien heb je ooit een artikel gelezen waarin duidelijk uitgelegd werd hoeveel suiker in drinkpakjes zit en schrok je daar ontzettend van? De oma’s van nu groeiden op zonder die kennis en zijn misschien niet op de hoogte. Dat betekent niet automatisch dat ze niet open staan voor nieuwe kennis.

 5. Onthoud: jullie doel is hetzelfde

  Aan het eind van de dag wil iedereen dat het (klein)kind in kwestie gelukkig is. Ook als je lijnrecht tegenover elkaar staat, kan ik me niet voorstellen dat een oppasoma willens en wetens je kindje expres de verkeerde dingen meegeeft. Vergeet dat niet. Probeer het eens van haar kant te bekijken en als je er daadwerkelijk niks van snapt, spreek haar aan. Vraag waarom ze iets op een bepaalde manier aanpakt. Wie weet kun je ervan leren! En als jullie er echt niet uitkomen, dan kun je misschien toch beter een andere oplossing zoeken.

Maken jullie gebruik van een oppasoma? En hoe ervaar jij dit?

Oma met kleindochter – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Oppasoma | Ideale oplossing of moeizame uitdaging?

 1. Onze kindjes worden 1 dag per week opgevangen door mijn schoonouders en mijn moeder. Daar mag wat meer tv gekeken worden en er valt al eens makkelijker een snoepje uit de kast en een dessertje na het eten, maar het loopt prima! We zijn heel blij dat onze ouders dat voor ons doen, zij genieten ook van die dagen (ookal is het wel eens vermoeiend) en onze kindjes gaan ook heel graag. Iedereen blij!
  Resaarcle onlangs geplaatst…Easy peasy upcycle lekkersMy Profile

  1. Mooi dat het zo loopt! En voor je eigen kinderen fijn dat ze zoveel tijd kunnen doorbrengen met opa en oma. Uit ervaring weet ik hoe fijn het is je bij je opa en oma’s zo thuis te voelen.

 2. Mijn schoonouders passen ook veel op. Maar zij weten precies wat ik wel en niet goed vind. Daar gaan zij heel respectvol mee om. Het enige wat zij anders doen, is continu bovenop de kleine zitten. Hij wordt de hele dag geëntertaind. Prima! Maar hij moet dan wel weer afkicken als ik weer de hele dag er voor hem ben, want ik moet nou eenmaal tussendoor ook het huishouden doen. Maar tot nu toe gaat dat allemaal prima!
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Spam je blogMy Profile

  1. Prettig dat jullie op één lijn zitten. Snap dat je geen tijd hebt voor het entertainen; daar zijn ze dan toch weer opa en oma voor 🙂
   Fijn dat ze zo voor jullie klaar staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge