eerste hapje

Eerste hapje van je baby: voor je het weet zijn ze groot!

Een belangrijke mijlpaal is toch wel het eerste hapje van je baby. Maar hierover is meteen weer veel te doen: wat is het beste moment en wat mag nu wel en niet? Daarnaast voelt het voor mij ook een beetje dubbel. Met dat eerste hapje neem je namelijk ook afscheid van je echt pasgeboren baby. Mooi, maar toch een beetje emotioneel. Of zouden dat die hormonen weer zijn?

Wanneer geef je het eerste hapje?

Ouders onderling zijn er nog lang niet over uit: de één geeft zijn kindje met vier maanden gelijk een compleet viergangendiner, de ander wacht tot zes maanden omdat borstvoeding alleen voldoende zou zijn. Wij hielden voor het eerste hapje de richtlijnen van het consultatiebureau aan en wachtten dus tot May vier maanden was. Nou ja, vier en een beetje, want op de één of andere manier zijn we bij haar een stuk minder punctueel dan haar zussen. We denken er niet aan of veel te laat. De teleurstelling druipt elke avond van haar gezicht als ze weer niets krijgt.

Lees ook: 9 bijzondere mijlpalen uit het eerste levensjaar van je baby 

Het eerste hapje van May

Eindelijk denken we op tijd aan die eerste hapjes. Waar ik vorig jaar nog ijverig probeerde een keihard stuk wortel te pureren met de staafmixer, gooien we nu meteen een half potje Olvarit in de magnetron. Ik vind het best, vorig jaar lukte het niet die stomme wortel enigszins glad te krijgen en bovendien is het in die drukte van alledag best makkelijk om even een potje open te draaien. Vandaag staat er bloemkool op haar menu. Ze lijkt automatisch te weten wat ze moet doen zodra ik haar de eerste lepel geef. Binnen korte tijd is alles op. Waar ze eigenlijk alleen nog maar hoeven te proeven van het eten, gaat zij gelijk voor een hele maaltijd. Ze geniet en straalt. Ik vind het zo heerlijk om te zien!

Dubbel gevoel: afscheid van onze pasgeboren baby

Met dit hapje nemen we namelijk letterlijk en figuurlijk afscheid van de hele fase waarin ze echt een ‘pasgeborene’ was. Zullen we dit proces ooit nog eens doorlopen? De tijd zal het leren natuurlijk, alleen de toekomst heeft het antwoord in pacht. Gelukkig staat ons nog veel moois te wachten. En voor nu genieten we nog maar even extra van deze tijd waarin ze graag bij ons zit. Zoals het cliché immers treffend verwoordt: voor je het weet zijn ze groot.

Hoe ervoer jij het eerste hapje van je baby?

De foto van het eerste hapje is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge