eerlijk zijn tegen vrouwen

Eerlijk zijn tegen vrouwen: tot hoever mag je gaan als man? (Incl. checklist)

Papa vraagt

Omdat Ro hier in de duidelijke minderheid is, bied ik hem de gelegenheid vragen te stellen over vrouwen. En dan vooral waarom ze bepaald gedrag vertonen. In deze vierdelige serie stelt hij vragen aan de hand van een situatie, waarop ik hem uitleg en antwoord geef. Hiermee hoop ik hem iets beter te kunnen voorbereiden op het leven met vier vrouwen onder één dak. Vandaag gaat hij in op eerlijk zijn tegen vrouwen. Want waarom gaan veel vrouwen er prat op eerlijkheid te waarderen, maar geldt dit niet altijd als ze je om raad vragen?

Frenemies

Voortbordurend op een eerdere blog, waarin ik je vroeg hoe het zit met vrouwen en hun ‘vriendschappen’, zou ik graag van je willen weten hoe eerlijk je kunt zijn tegen een vrouw. Zoals laatst. Je vroeg me of ik je streng wilde toespreken om geen koekje te pakken, nu je weer consequent lijnt. Zo geschiedde. Je liep naar de keuken en ik reageerde (en dat voelde overigens heel onnatuurlijk) met: ‘Je hebt genoeg gegeten.’ En hoewel je het me eerder zelf had verzocht, bleek het je toch te raken. Als je niet snel had beseft dat het je eigen wens was, had het zelfs tot ruzie kunnen leiden. We lachten er nu om, maar het voorval staat niet op zichzelf. Met drie meisjes zou ik toch graag weten waar ik straks aan toe ben. Kan je eerlijk zijn tegen vrouwen?

Hangt af van verschillende factoren

Laat ik voorop stellen dat wij vrouwen de waarheid waarderen. Zeker zolang hij in ons straatje past. Maar wat als dat niet het geval is? Wat als die broek ons daadwerkelijk dik maakt, de kleur van een shirt ons niet staat of we ons heel onaardig tegen je gedroegen tijdens dat ene feestje? Als man kom je dan in een precaire situatie terecht, waarbij de afloop van veel factoren afhankelijk is. Het is misschien handig je aan de volgende lijst te houden. Schat voor jezelf in hoe de wind waait en je kunt je antwoord daaraan aanpassen. Vergelijk het maar een beetje als kritiek op je eigen persoonlijkheid: niet perse leuk om te horen, dus dat weet je zelf op het moment suprême ook niet altijd te waarderen. Pas later kun je de waarde ervan inzien, zoals wij dat ook doen – mits je in onze ogen gelijk had natuurlijk.

Checklist: wanneer eerlijk zijn tegen vrouwen?

  • Is er sprake van een hormonale disbalans? (Overgang, PMS, menstruatie, puberteit, ontzwangeren, ovulatie…?) Zo ja, beperk je dan tot het hoognodige. Als een jurk niet per se flatteert maar ook niet lelijk is, maak er dan geen discussie van. Nood is pas echt aan de man als iemand zich onsterfelijk belachelijk zou maken door zo het huis te verlaten.
  • Wil de vrouw in kwestie een oplossing of luisterend oor? Het is soms zoeken naar de non-verbale signalen, maar kan het verschil betekenen tussen knetterende ruzie of harmonieuze sfeer. Jouw pasklare oplossingen zijn niet altijd gewenst, sorry.
  • Is er een onderliggende irritatie aanwezig, die ze zomaar eens kan gaan botvieren op jou omdat je iets zegt wat ze niet wil horen? Kies dan liever een ander moment.

Wij vrouwen zijn heus zo moeilijk niet. Onder normale omstandigheden horen we je eerlijke mening graag aan, alleen soms even niet. En als je daar een beetje op let, blijft het gewoon gezellig in huis.

Hoe eerlijk mogen ze tegen jou zijn?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock


Lees ook:

Waarom mogen kinderen niet voor een eigen kledingstijl kiezen?

Wispelturigheid: waarom zeggen vrouwen A, maar doen ze B?

Frenemies: wat zijn jullie vrouwen nu eigenlijk van elkaar?

 

Author: Ro

Ik ben Ro (32), vriend van Merel en (stief)vader van June (10), Rose (2) en May (1). In het dagelijks leven werk ik als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, behalve vrijdag: die dag is voor de kinderen. Zo nu en dan schrijf ik een blog met mijn vaderlijke kijk op opvoeden.

4 Replies to “Eerlijk zijn tegen vrouwen: tot hoever mag je gaan als man? (Incl. checklist)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge